Πυρ και μανία είναι πάρα πολλοί πλέον στη Σερβία. Κατηγορούν ευθέως τον Σέρβο πρόεδρο Αλεξαντάρ Βούτσις, ότι δεν καθοδηγείται από καμία εθνική ιδεολογία, αλλά από απλά υλικά συμφέροντα, κάτι που μαρτυρά και η "πολύχρωμη" σειρά των «φίλων» του, που κυμαίνονται από ακραίους εθνικιστές όπως ο Ερντογάν (που απειλεί ευθέως την Ελλάδα), έως τους πλέον σκληρούς νεοφιλελεύθερους στην ΕΕ.
Ο Βούτσις, λένε οι επικριτές του, “τους βλέπει όλους αυτούς ως στενούς συνεργάτες και φίλους της Σερβίας, οι οποίοι μάλιστα μας εύχονται καλή τύχη και ευημερία, όμως εννοούν άλλα φυσικά.
Πρώτος στην λίστα του Βούτσιτς ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, πρόεδρος της Τουρκίας.
Ο Ερντογάν είναι ο πλέον άξιος για την προσέγγιση και την κατασκευή γεφυρών στα Βαλκάνια”, δήλωσε σχετικά πρόσφατα ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς, προσθέτοντας ότι ο Τούρκος πρόεδρος είναι φίλος της Σερβίας.
“Εδώ όμως ποιο είναι αυτό που πραγματικά ξεχωρίζει ως «φίλο» της Σερβίας τον Ερντογάν. Ο Τούρκος πρόεδρος έχει εισβάλει στη Συρία, στο Ιράκ, στη Λιβύη και αλλού.
Τον Αύγουστο του περασμένου έτους, όταν εξέδωσε διάταγμα για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, ο Ερντογάν μας είπε ότι ο Σουλτάνος Μεχμέτ Β ο Κατακτητής (της Κωνσταντινούπολης το 1453) ήταν ο ηγέτης όλων των Ορθόδοξων Χριστιανών.
Η πολιτική του Ερντογάν στοχεύει στη δημιουργία μιας τεράστιας σε έκταση Τουρκίας, η οποία περιλαμβάνει και τα Βαλκάνια.
Πρόκειται για μια Τουρκία που δεν προσανατολίζεται τόσο προς τη Δύση, αλλά αφορά την αναβίωση του αυτοκρατορικού μεγαλείου της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας”, δηλώνει ο εμπειρογνώμονας για την Τουρκία, Guenter Seifert.
“Ενώ όλες οι χώρες και κυρίως η Ελλάδα, αισθάνονται τον κίνδυνο που ενέχει αυτή η νεο-οθωμανική πολιτική του Ερντογάν, ο Βούτσιτς μας δηλώνει ότι είναι πάντα ευτυχισμένος όταν μπορεί να τον φιλοξενήσει”, αναφέρει ο ίδιος.
Ο επόμενος “φίλος” του Σέρβου προέδρου Α. Βούτσιτς είναι ο Βίκτορ Ορμπάν, πρωθυπουργός της Ουγγαρίας.
“Ο Βούτσις επισημαίνει συνεχώς ότι οι σχέσεις μεταξύ Σερβίας και Ουγγαρίας δεν ήταν ποτέ καλύτερες από ό,τι σήμερα, καθώς βρίσκονται στο ιστορικό αποκορύφωμά τους.
Ωστόσο, ο «μεγάλος φίλος» του ο Ορμπάν δεν το πιστεύει αυτό. Τον Μάιο του περασμένου έτους συγχαίροντας τους Ούγγρους πτυχιούχους στις εξετάσεις ιστορίας του πανεπιστημίου της Βουδαπέστης, ο Όρμπαν, δημοσίευσε έναν χάρτη της Μεγάλης Ουγγαρίας, ο οποίος μεταξύ άλλων, περιλάμβανε τμήματα της Σερβίας και πιο συγκεκριμένα την επαρχία της Βοϊβοντίνα.
Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης που πρόσκεινται στον Σέρβο πρόεδρο έμειναν σιωπηλά σχετικά με αυτήν την πράξη”, αναφέρει ο ειδικός.
Ο τρίτος “φίλος” του Σέρβου προέδρου είναι ο Γ. Σρέντερ, πρώην Καγκελάριος της Γερμανίας ο οποίος κυβέρνησε τη Γερμανία κατά τη διάρκεια της επίθεσης του ΝΑΤΟ στην Γιουγκοσλαβία το 1999.
Στις 21 Σεπτεμβρίου 2000, δικαστήριο του Βελιγραδίου καταδίκασε 14 ηγέτες της Δυτικής Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένου και του Γ.Σρέντερ, για υποκίνηση σε επιθετικό πόλεμο, παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας και απόπειρα δολοφονίας αξιωματούχων, εγκλήματα πολέμου εναντίον αμάχων και χρήση παράνομων μέσων μάχης.
Ωστόσο, ο Α. Βούτσις στην εκπομπή "Ćilirica", δήλωσε ότι ο πρώην Γερμανός Καγκελάριος Γ. Σρέντερ, ο οποίος εν τω μεταξύ είχε γίνει ο μεγάλος φίλος του, δεν συμμετείχε ενεργά στον βομβαρδισμό της Γιουγκοσλαβίας, αλλά υποστήριξε πολιτικά μόνο την επίθεση του ΝΑΤΟ.
“Αγαπητοί συμπολίτες, απόψε το ΝΑΤΟ ξεκίνησε αεροπορικές επιθέσεις σε στρατιωτικούς στόχους στη Γιουγκοσλαβία”, είχε δηλώσει ο Σρέντερ, απευθυνόμενος στο γερμανικό έθνος στις 24 Μαρτίου 1999.
Ο ίδιος ο Γερμανός πολιτικός έχει γράψει στα απομνημονεύματά του ότι ήταν πεπεισμένος ότι ήταν απαραίτητο για τη Γερμανία να συμμετάσχει ενεργά σε αυτήν την επίθεση (Σερβία).
Ο Σέρβος στρατηγός, Spasoje Smiljanic, στο βιβλίο του «Επιθετικότητα του ΝΑΤΟ», σημειώνει τα εξής για εκείνη την περίοδο: “Τα γερμανικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν συνολικά 320 πολεμικές πτήσεις, από τις οποίες 18 για αναγνώριση στόχων στο έδαφος από τον αέρα και 302 για εξουδετέρωση στόχων ακτινοβολίας ραντάρ”.
"Για να εξευτελίσει τη Σερβία μέχρι το τέλος, ο Βούτσιτς κάλεσε τον Σρέντερ στη 18η επέτειο της επίθεσης του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία, όπου του είπε ότι τον θεωρεί ως "έναν μεγάλο φίλο και έναν άνθρωπο που θέλει να βοηθήσει τη Σερβία", καταλήγει ο Σέρβος ειδικός.
Αν αυτοί όλοι είναι οι “φίλοι” του προέδρου της Σερβίας Α. Βούτσις τότε ποιοι είναι οι εχθροί του άραγε, μαζί με τον έτερο κολλητό του Τούρκου προέδρου, τον Βούλγαρο πρόεδρο Μ. Μπορίσοφ;