Η συντάκτρια του άρθρου, Kathleen Peddicord, ονομάζει «Βόρεια Κύπρο» τα κατεχόμενα – Εδραίωση της ντε φάκτο διχοτόμησης και των τετελεσμένων στα μάτια μέρους της διεθνούς κοινότητας;
Το πασίγνωστο περιοδικό Forbes, με έδρα το Νιου Τζέρσεϊ των ΗΠΑ και με εκατομμύρια αναγνώστες σε όλο τον κόσμο, δημοσιεύει στην ιστοσελίδα του ένα περίεργο κείμενο γνωστής συνεργάτιδάς του, το οποίο περιλαμβάνει την κατεχόμενη Κύπρο στις πέντε πιο ελκυστικές παραθαλάσσιες περιοχές στις οποίες μπορούν να επενδύσουν οι αναγνώστες του για διαμονή ή συνταξιοδότηση στο εξωτερικό, χωρίς καμία αναφορά στην Κυπριακή Δημοκρατία ως το μόνο αναγνωρισμένο κράτος στην Κύπρο.
Μάλιστα, η συντάκτρια του άρθρου, Kathleen Peddicord, ονομάζει «Βόρεια Κύπρο» τα κατεχόμενα! Το δημοσίευμα έρχεται να αποκαλύψει μεταξύ άλλων την εδραίωση της ντε φάκτο διχοτόμησης και των τετελεσμένων στα μάτια μέρους της διεθνούς κοινότητας, που αγνοεί τα ιστορικά δεδομένα και εύκολα παραπλανείται από ανιστόρητα, το λιγότερο, δημοσιεύματα.
Πουθενά στο δημοσίευμα δεν αναφέρονται η τουρκική εισβολή, η κατοχή και η εκμετάλλευση περιουσιών των Ελληνοκυπρίων, ούτε γίνεται αναφορά στην Κυπριακή Δημοκρατία ως το μόνο νόμιμο αναγνωρισμένο κράτος στην Κύπρο. Ωστόσο, εγείρονται αμφιβολίες κατά πόσο η συντάκτρια του δημοσιεύματος (η οποία είναι συνεργάτιδα του Forbes και όχι μέλος της συντακτικής ομάδας) έπεσε θύμα παραπληροφόρησης ή άγνοιας, καθώς στο διαδίκτυο εμφανίζεται ως μια από τις πιο έμπειρες και πολυταξιδεμένες συντάκτριες ταξιδιωτικών – επενδυτικών ρεπορτάζ!
Ο «Φ» επικοινώνησε με το Υπουργείο Εξωτερικών και ρώτησε αν είναι σε γνώση του το δημοσίευμα και ποιες είναι οι ενέργειες που έγιναν εκ μέρους του για ενημέρωση του πασίγνωστου περιοδικού με τη μεγάλη επιρροή διεθνώς. Η ενημέρωση που μας έδωσαν από το υπουργείο είναι ότι έχει περιέλθει σε γνώση τους το δημοσίευμα και προβαίνουν «στα δέοντα» διαβήματα και ενέργειες, όπως και σε άλλες ανάλογες περιπτώσεις στο παρελθόν.
Παραπέμπει στον… εαυτό της!
Η συντάκτρια του δημοσιεύματος αναφέρει ότι οι καλύτερες αγορές στον κόσμο για παραθαλάσσια ιδιοκτησία το 2021 βρίσκονται στη «Βόρεια Κύπρο», την Κολομβία, τη Βραζιλία, το Μεξικό και το Μπελίζ. Αυτά, όπως αναφέρει, είναι τα ευρήματα της Global Property Survey 2021, του Live and Invest Overseas, ενός ετήσιου δείκτη που αναφέρει λεπτομερώς το κόστος της ιδιοκτησίας σε κορυφαίες τοποθεσίες στον κόσμο για διαμονή ή συνταξιοδότηση στο εξωτερικό.
Αυτό που δεν λέει η Kathleen Peddicord είναι ότι το Live and Invest Overseas είναι δικό της δημιούργημα και ότι, και εκεί, το κείμενο, στο οποίο διαφημίζεται ουσιαστικά η κατεχόμενη Κύπρος, είναι υπογραμμένο από την ίδια! Στο διαδίκτυο, η Kathleen Peddicord εμφανίζεται ως ιδιοκτήτρια – εκδότρια του Live and Invest Overseas. Σύμφωνα με το εν λόγω δημοσίευμα, η «έρευνα» εξετάζει το κόστος αγοράς διαμερισμάτων δύο υπνοδωματίων, δύο λουτρών, μεταξύ 70 και 100 τετραγωνικών μέτρων, σε γειτονιές όπου ένας συνταξιούχος θα ήταν άνετος να ζήσει.
Η Peddicord αναφέρει μεταξύ άλλων ότι η «Βόρεια Κύπρος που βρίσκεται στη Μεσόγειο Θάλασσα, μεταξύ Ευρώπης και Τουρκίας, δεν είναι στην κορυφή της λίστας προτιμήσεων των περισσότερων Αμερικανών, αλλά αυτή η πρώην βρετανική αποικία έχει πολλά να προσφέρει»!
Από τη συντάκτρια, η «Βόρεια Κύπρος» εμφανίζεται σαν ένας ασφαλής, φιλόξενος προορισμός, με ανεπτυγμένη τουριστική υποδομή, όπως κλαμπ, καζίνο και πολυτελή ξενοδοχεία, όλα πιο προσιτά από τα αντίστοιχα στη Γαλλία ή την Ιταλία… «Εκτός από το χαμηλό κόστος των πάντων, τα κύρια αξιοθέατα είναι η άμμος και η θάλασσα. Μπορείτε να διαθέτετε ένα συγκρότημα με θέα στη θάλασσα, με άμεση πρόσβαση στην παραλία, με μόλις $75.000 σε τρέχουσες συναλλαγματικές ισοτιμίες» διαλαλεί στους αναγνώστες της και επισημαίνει πως τα ακίνητα στη «Βόρεια Κύπρο» τυγχάνουν διαπραγμάτευσης σε βρετανικές λίρες.
«Είναι επίσης δυνατό», γράφει, «να αγοράσετε με χρηματοδότηση, που σημαίνει χαμηλές κεφαλαιακές απαιτήσεις εκ των προτέρων». Καμία αναφορά, ούτε νύξη, ότι οι αγοραπωλησίες είναι παράνομες, ότι σε μεγάλο ποσοστό αφορούν περιουσίες Ελληνοκυπρίων οι οποίοι εμποδίζονται να ζήσουν σε αυτές και να τις αξιοποιήσουν και ότι οι ενδιαφερόμενοι μπορεί να μπλέξουν σε νομικές περιπέτειες και να χάσουν τα λεφτά τους.
Το δημοσίευμα στο Forbes κάνει συγκεκριμένη αναφορά στην περιοχή Iskele (Τρίκωμο). «Κοιτάξτε συγκεκριμένα κατά μήκος του Iskele, στην ανατολική ακτή. Αυτή η περιοχή είναι γνωστή για την ωραιότερη και μακρύτερη παραλία του νησιού, καθώς και για τις σπεσιαλιτέ θαλασσινών».
Το δημοσίευμα καταλήγει: «Εάν είστε έτοιμοι για μια περιπέτεια σε αυτό το στάδιο της ζωής σας, ενώ αυξάνετε τον προϋπολογισμό συνταξιοδότησής σας για να εξασφαλίσετε ένα καλό πολυτελές επίπεδο ζωής σε μια από τις πιο όμορφες ακτές του κόσμου, η Βόρεια Κύπρος θα πρέπει να είναι στην κορυφή της λίστας σας».
Στις τελευταίες γραμμές της σύντομης διαφημιστικής αναφοράς της, η Peddicord ενημερώνει τους αναγνώστες της ότι η πολιτική κατάσταση στο νησί μπορεί να θερμανθεί και τους καλεί να ψάξουν αυτή την πτυχή πριν επενδύσουν, κάτι που δείχνει πως η ίδια γνωρίζει τι συμβαίνει στην Κύπρο, έστω κι αν δεν το κατέγραψε στο κείμενο της.
*Ο «Φιλελεύθερος» συνεργάζεται με την ελληνική έκδοση του «Forbes», η οποία θα προβεί στις απαραίτητες παραστάσεις προς τους εκδότες.