Η εμφάνιση νέων μεταλλάξεων του κορωνοϊού έχει δημιουργήσει πολλά ερωτήματα σχετικά με τον πιθανό αντίκτυπο τους στην αποτελεσματικότητα των εμβολίων, τόνισε σήμερα ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Δρ. Τένδρος με αφορμή την προσωρινή διακοπή εμβολιασμών στη Νότια Αφρική με το εμβόλιο της Astrazeneca καθώς πρόσφατη μελέτη έδειξε αποτελεσματικότητα σε νέους σε ποσοστό 22% έναντι της μετάλλαξης η οποία έχει καταστεί κυρίαρχη στην περιοχή.
Ο ίδιος εξέφρασε την ανησυχία του για αυτήν εξέλιξη, σημείωσε ωστόσο, ότι υπάρχουν σημαντικές επιφυλάξεις που θα πρέπει να εξεταστούν για καθοριστεί εάν το εμβόλιο παραμένει αποτελεσματικό στην πρόληψη πιο σοβαρής νόσου, δεδομένου και του περιορισμένου μεγέθους του δείγματος της μελέτης στην Νότια Αφρική και του νεότερου, πιο υγιούς προφίλ των συμμετεχόντων.
Υπογράμμισε όμως παράλληλα ότι γίνεται ολοένα και πιο σαφές ότι οι κατασκευαστές εμβολίων θα πρέπει να προσαρμοστούν στην εξέλιξη του ιού, λαμβάνοντας υπόψη τις τελευταίες μεταλλάξεις, όπως αυτό συμβαίνει και με τα εμβόλια γρίπης, τα οποία ενημερώνονται δύο φορές το χρόνο για να ταιριάζουν με τα κυρίαρχα στελέχη.
Η 15μελής στρατηγική συμβουλευτική ομάδα εμπειρογνωμόνων για την ανοσοποίηση του Π.Ο.Υ, που συνεδρίασε χθες αναμένεται σήμερα να παραδώσει στον επικεφαλής του Π.Ο.Υ. αναθεωρημένες συστάσεις για την χρήση του εμβολίου της Astrazeneca κυρίως στο σκέλος που αφορά τις μεταλλάξεις.
Για τους λόγους που οδήγησαν την Νότια Αφρική σε αναστολή χρήσης του εμβολίου της Astrazeneca μίλησε o Αντιπρόεδρος της Συμβουλευτικής Επιτροπής Εμβολιασμών της χώρας Σαλίμ Αμπντούλ Καρίμ. Δήλωσε ότι τουλάχιστον 4 από τα 8 υφιστάμενα ή υπό εξέλιξη εμβόλια που ελέγχθηκαν δεν αντιμετωπίζουν την μετάλλαξη της Νότιας Αφρικής. Εξαίρεση αποτελούν, όπως είπε, τα εμβόλια της Pfizer/Biontech και Sinopharm, ενώ χαμηλή αποτελεσματικότητα έναντι της μετάλλαξης παρατηρήθηκε στο εμβόλιο της Novavax με ποσοστό 49% και εκείνο της Astrazeneca με 22%. Κατά τον ίδιο απαιτείται μελέτη σε δείγμα τουλάχιστον 100.000 ατόμων με εστίαση σε τυχόν εισαγωγή εμβολιασμένων σε νοσοκομεία για περίθαλψη. Διαφορετικά η Νότια Αφρική όπως διευκρίνισε δεν μπορεί να εμβολιάσει εκατομμύρια κατοίκων χωρίς να έχει απόλυτη σιγουριά για το εμβόλιο και την αποτελεσματικότητα του.
Από την πλευρά του ο διευθυντής διαχειρίσεις έκτακτης ανάγκης του Π.Ο.Υ., Μάικ Ράιαν, υπογράμμισε σχολιάζοντας τα νέα δεδομένα ότι είναι ζωτικής σημασίας να χρησιμοποιηθούν όλα τα διαθέσιμα εργαλεία που μπορούν να σώσουν ζωές. «Η πρωταρχική δουλειά των εμβολίων αυτή τη στιγμή είναι η μείωση των νοσηλείας και των θανάτων, και ήδη κάνουν δουλειά» διευκρινίζοντας ότι στην διαχείριση έκτακτης ανάγκης πρέπει να γίνει ό,τι μπορεί να γίνει τώρα.
Η επικεφαλής εμβολίων της Π.Ο.Υ. Κέιτ Ομπράιαν επεσήμανε πάντως πως υπάρχουν και άλλες μελέτες που δείχνουν ότι το εμβόλιο της Astrazeneca θα μπορούσε να έχει «ουσιαστικό αντίκτυπο κατά της σοβαρής νόσου», συμπεριλαμβανομένης της μετάλλαξης της Νότιας Αφρικής και σημείωσε πως οι εμπειρογνώμονες της επιτροπής ανοσοποίησης εξέφρασαν πολύ θετική άποψη σχετικά με τη συνέχιση της χρήσης του εμβολίου, συμπεριλαμβανομένων των ρυθμίσεων όπου κυκλοφορούν μεταλλάξεις.
Υπενθυμίζεται ότι το εμβόλιο AstraZeneca αποτελεί επί του παρόντος ζωτικό τμήμα της συμμαχίας Covax, αντιπροσωπεύοντας σχεδόν 337 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου που η Covax ετοιμάζεται να στείλει σε περίπου 145 χώρες μεσαίου και χαμηλού εισοδήματος κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους, μόλις λάβει την άδεια του Π.Ο.Υ., η οποία αναμένεται την επόμενη εβδομάδα.
Η διεθνής ομάδα εμπειρογνωμόνων που βρίσκεται στην Κίνα τον τελευταίο μήνα για τον εντοπισμό του ξενιστή και της προέλευσης του ιού της πανδημίας, θα παραχωρήσει σήμερα Τρίτη συνέντευξη Τύπου στη Γουχάν.