Με δεδομένο πλέον το φιλοτουρκικό προφιλ της νέας κυβέρνησης της Λιβύης, το οποίο το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ είχε αποκρυπτογραφήσει εγκαίρως κόντρα στα “παπαγαλάκια”, αλλά και την δεδομένη αστάθειa στην Βόρεια Αφρική εν γένει, “κρύος ιδρώτας” άρχισε να λούζει τους ιθύνοντες της ελληνικής διπλωματίας.
Το τρίγωνο Αίγυπτος-Λιβυη-Ισραήλ αναλυτές εκτιμούν πως μπορεί να εξελιχθεί σε τρίγωνο...των Βερμούδων για τα ελληνικά σχέδια.
Καταρχάς η κατάσταση στην Βόρεια Αφρική είναι εκ νέου τεταμένη. Τα γεγονότα στην Τυνησία και οι ταραχές θυμίζουν έντονα την αφετηρία της “Αραβικής Άνοιξης” προ δεκαετίας. Μιας...άνοιξης που τότε “άνθισε” και στην Αίγυπτο και μέσω αυτής άδραξε την ευκαιρία να πρωταγωνιστήσει η Μουσουλμανική Αδελφότητα. Η ίδια Μουσουλμανική Αδελφότητα που έχει κάνει... κολεγιά με τον Ερντογάν!
Πολλοί αναλυτές θέτουν τον προβληματισμό αν είναι δυνατόν να γίνουμε πάλι στο ίδιο έργο θεατές και το φυτίλι της Τυνησίας να ανάψει φωτιά και στην Αίγυπτο. Και αν πάρει φωτιά η Αίγυπτος το ντόμινο θα φανεί στις χώρες του Κόλπου... Άλλωστε προ ημερών o Γενικός Γραμματέας του Συμβουλίου Συνεργασίας για τα Αραβικά Κράτη του Κόλπου (ΣΣΚ) Nayef Al-Hajraf που συναντήθηκε με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Abdel-Fattah El-Sisi χαιρέτισε μεν το ρόλο του στην προστασία της αραβικής εθνικής ασφάλειας και στην υπεράσπιση όλων των αιτιών του αραβικού έθνους, αλλά δήλωσε επίσης ότι η σταθερότητα των κρατών του Κόλπου συνδέεται με την ασφάλεια της Αιγύπτου και το αντίθετο!
Αστάθεια όμως και μεταβατικές καταστάσεις υφίστανται κατά τα φαινόμενα και στο Ισράήλ. Η χώρα “οδεύει προς εκλογάς” και μπορεί οι δημοσκοπήσεις να ευνοούν τον Νετανιάχου, πλην όμως η κοινωνική αναταραχή πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Οι διαδηλώσεις άλλωστε είναι πρόσφατες. Σαν να μην έφτανε αυτό ο Νετανιάχου αντιμετωπίζει και μπελάδες με την δικαιοσύνη. Η δίκη εναντίον του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου στο Επαρχιακό Δικαστήριο της Ιερουσαλήμ αφορά εγκληματικούς ισχυρισμούς για δωροδοκία, απάτη και παραβίαση εμπιστοσύνης.
Σε αυτό το κλίμα πληροφορίες αναφέρουν πως ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου θέλει να επισκεφθεί το Κάιρο, αλλά ο Αιγύπτιος πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι θέτει μια προϋπόθεση: Ο Νετανιάχου πρέπει να κάνει μια θετική δήλωση σχετικά με το παλαιστινιακό ζήτημα, όπως η δέσμευση για τη λύση των δύο κρατών, αναφέρουν Ισραηλινές πηγές.
Γιατί έχει σημασία; Οι Αιγύπτιοι ανησυχούν για τις σχέσεις τους με την νέα αμερικανική διοίκηση του Μπάιντεν. Θέλουν να αναζωογονήσουν το ρόλο τους στην ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση για να στείλουν ένα θετικό σημάδι στον Λευκό Οίκο και να αυξήσουν τη σημασία τους ως εταίρου για τον Μπάιντεν.
Αναλυτές εκτιμούν πως ο Σίσι δεν ενδιαφέρεται τόσο πολύ για το παλαιστινιακό ζήτημα, αλλά προσπαθεί να επιτύχει ένα διπλωματικό επίτευγμα για την Αίγυπτο. Άλλωστε υπάρχουν σήμερα πολύ πιο σημαντικές κρίσεις που αντιμετωπίζει η Αίγυπτος: η κρίση της πανδημίας και οι συνακόλουθες οικονομικές συνέπειές της, η τουρκική στρατιωτική επέμβαση στα σύνορα της Αιγύπτου, το φράγμα αναγέννησης της Αιθιοπίας. Όλες αυτές οι κρίσεις έχουν προτεραιότητα έναντι του παλαιστινιακού.
Η πιθανή επίσκεψη Νετανιάχου συζητείται εδώ και αρκετούς μήνες. Ο Νετανιάχου πραγματοποίησε τελευταία επίσημη επίσκεψη στην Αίγυπτο πριν από μια δεκαετία, όταν ο Χόσνι Μουμπάρακ ήταν ακόμη στην εξουσία και μάλιστα στο Σαρμ αλ-Σέιχ και όχι στο Κάιρο. Και η συγκυρία; Πριν από δέκα χρόνια η τελευταία επίσκεψη Νετανιάχου, πριν από δέκα χρόνια και η “Αραβική Άνοιξη”...
Έκτοτε, πληροφορίες αναφέρουν πως ο Νετανιάχου έχει επισκεφθεί κρυφά την Αίγυπτο αρκετές φορές.
Οι Αιγύπτιοι, λοιπόν, θέτουν συγκεκριμένα θέμα δήλωσης του Νετανιάχου για τη λύση των δύο κρατών στο Παλαιστιανιακό.
Ο Νετανιάχου είχε επιφυλάξεις για αυτήν την πρόταση κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας στην οποία προσπαθεί να κινητοποιήσει την συντηρητική δεξιά του βάση.
Η τρέχουσα κατάσταση έχει ως εξής: Η επίσκεψη είναι τώρα σε αναμονή, αλλά οι ισραηλινές πηγές λένε ότι καταβάλλονται προσπάθειες για την εξεύρεση συμβιβασμού.
Το ζήτημα προέκυψε ξανά όταν ο αρχηγός των αιγυπτιακών πληροφοριών Αμπάς Κάμελ επισκέφθηκε την Ιερουσαλήμ την περασμένη εβδομάδα για συνομιλίες με ανώτερους Ισραηλινούς αξιωματούχους, συμπεριλαμβανομένου του Νετανιάχου.
Αξίζει να σημειωθεί πως πηγές κοντά στο Νετανιάχου αρνήθηκαν ότι γνωρίζουν οποιαδήποτε προϋπόθεση για την επίσκεψη και αρνήθηκαν ότι το ζήτημα τέθηκε κατά τη συνάντηση του Κάμελ με τον πρωθυπουργό.
Σημαντικό είναι πως η επανεμφάνιση του αιγυπτιακού ρόλου ως μεσολαβητή μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων θα μπορούσε να βοηθήσει το Κάιρο να οικοδομήσει μια θετική ατζέντα με τη νέα αμερικανική κυβέρνηση και αυτές οι προσπάθειες έχουν ήδη ξεκινήσει.
Υπερασπιστής όμως των Παλαιστινίων έχει αυτοανακηρυχθεί η Τουρκία, η οποία προφανώς δεν θα δει με καλό μάτι μια αιγυπτιακή πρωτοβουλία.
Με λίγα λόγια τα πιόνια στην γεωπολιτική σκακιέρα της περιοχής Βόρειας Αφρικής-Μέσης Ανατολής μετακινούνται. Η Ελλάδα προς το παρόν παρακολουθεί, αλλά η ανησυχία είναι έκδηλη, μήπως οι νέες ισορροπίες αφήσουν την χώρα μας “εκτός νυμφώνος”...