Weapon systems
Updated at:

Το αντιαεροπορικό IRON DOME σύντομα σε ελληνικά χέρια;

Η εμπλοκή της Τουρκίας σε πολεμικές επιχειρήσεις το τελευταίο διάστημα κατέδειξε την ολοένα και πιο ενισχυμένη επιρροή που μπορούν να έχουν στο πεδίο της μάχης τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Επομένως, δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός πως το Ελληνικό Επιτελείο αναζητά απάντηση στο τουρκικό στόλο εγχώριων drone που έχει στα χέρια της η Άγκυρα. 

Το οπλικό σύστημα το οποίο βρίσκεται στο «μικροσκόπιο» των Ελλήνων επιτελών δεν είναι άλλο από το Ισραηλινής κατασκευής αντιαεροπορικό IRON DOME. Ήδη έχει δοκιμαστεί σύμφωνα με πληροφορίες με απόλυτη επιτυχία απέναντι σε μαζικές επιθέσεις τόσο από ρουκέτες και πυραύλους όσο και από μη επανδρωμένα UAV. Και μάλιστα με ποσοστό επιτυχίας που αγγίζει σύμφωνα με τους Ισραηλινούς το 90% αφού κατάφερε να σταματήσει το 2012 σε επιθέσεις που έγιναν από Ιρανικές παραστρατιωτικές δυνάμεις σχεδόν το σύνολο των 220 πυραύλων και των 400 ρουκετών που εκτοξεύτηκαν.

Το IRON DOME ήδη μετρά 9 χρόνια επιχειρησιακής ένταξης στις Ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις. Ενδιαφέρον για την απόκτησή του έχουν εκδηλώσει οι ΗΠΑ ενώ χρησιμοποιείται από τις ένοπλες δυνάμεις της Σιγκαπούρης. Ήδη το ΓΕΕΘΑ έχει εκφράσει προς το Τελ-Αβιβ το ενδιαφέρον του για το αντιαεροπορικό σύστημα που κατασκευάζεται από την RAFAEL,την εταιρία δηλαδή η οποία κατασκευάζει και το SPIKE NLOS, πυραυλικό σύστημα το οποίο επίσης ενδιαφέρει τις Ελληνικές ένοπλες δυνάμεις.

Με το IRON DOME οι Ισραηλινοί υποστηρίζουν ότι έχουν προχωρήσει συνολικά σε 2000 καταρρίψεις απέναντι σε κάθε είδους εναέριους στόχους όπως πυραύλουςόλμουςβλήματα πυροβολικούαεροσκάφηελικόπτερα και μη επανδρωμένα UAV. Και μάλιστα υπολογίζουν ότι πρόκειται για ένα ιδιαίτερα οικονομικό αντιαεροπορικό σύστημα απέναντι σε μη επανδρωμένα UAV αφού κάθε κατάρριψη κοστίζει περίπου 100.000 δολάρια την ώρα που αντίστοιχη ενέργεια με χρήση A/APatriot-τα οποία διαθέτει η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία-ξεπερνά τα 3.000.000 δολάρια. Ο πύραυλος Tamir τον οποίο εκτοξεύει το IRON DOME κοστίζει 40.000 δολάρια ενώ η τιμή του εκτοξευτή αγγίζει τα 50 εκατ. δολάρια.

Πρόκειται ουσιαστικά για αντιαεροπορικό σύστημα με βεληνεκές από 4 έως 70 χλμ ενώ οι Ισραηλινοί σχεδιάζουν να φτάσουν την ακτίνα δράσης του έως τα 250 χλμ μετατρέποντάς το σε Α/Α σύστημα  μεγάλου βεληνεκούς. Με ραντάρ 3D AESA έχει σύμφωνα με τους κατασκευαστές τη δυνατότητα ταυτόχρονου εγκλωβισμού 1100 στόχων.

Όπως εκτιμούν Έλληνες επιτελείς η ενσωμάτωση του IRON DOME στην αντιαεροπορική «ομπρέλα» πάνω από Αιγαίο και Έβρο σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα Α/Α συστήματα που ήδη διαθέτουν οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις μετατρέπουν τον Ελληνικό εναέριο χώρο σε απροσπέλαστη περιοχή ειδικά απέναντι σε κάθε προσπάθεια μαζικής επίθεσης με χρήση μη επανδρωμένων UAV.

Οπλικό σύστημα κλειδί στον πόλεμο με τη Χαμάς

Ένα οπλικό σύστημα - «κλειδί» στην αντιπαράθεση Ισραήλ - Χαμάς είναι το αντιπυραυλικό σύστημα «Iron Dome» (Σιδηρούς Θόλος), που έχει αναλάβει την προστασία στόχων στο ισραηλινό έδαφος από τις επιθέσεις με ρουκέτες που εκτοξεύονται εναντίον του. Φυσικά δεν είναι ένα σύστημα ένα αντίστοιχο των Patriot, των S-300 και των Arrow, αλλά για ένα σύστημα προσαρμοσμένο στα δεδομένα της περιοχής και σχεδιασμένο να αναχαιτίζει ρουκέτες μικρής εμβέλειας (όχι βαλλιστικούς πυραύλους) και πυρά πυροβολικού.

Το Iron Dome «γεννήθηκε» το 2006, στη διένεξη μεταξύ του Ισραήλ και της ισλαμιστικής Χεζμπολάχ, που εδρεύει στο νότιο Λίβανο. Η Χεζμπολάχ προκάλεσε μεγάλες ζημιές και σκότωσε δεκάδες Ισραηλινούς με τις μαζικές εκτοξεύσεις ρουκετών της (εκτιμάται πως έφτασαν τις 4.000), με αποτέλεσμα, ένα χρόνο μετά, να ανατεθεί στη Rafael Advanced Defense Systems η ανάπτυξη ενός συστήματος αντιπυραυλικής προστασίας.

Το Iron Dome ανέλαβε καθήκοντα στις αρχές του 2011, και δοκιμάστηκε για πρώτη φορά τον Απρίλιο του ίδιου έτους, αναχαιτίζοντας έναν πύραυλο που εκτοξεύτηκε κατά της Μπιρσίμπα.

https://youtu.be/x_89139WKho

Σύμφωνα με την κατασκευάστρια εταιρεία, το Iron Dome αποτελεί μία «αποτελεσματική και πρωτοποριακή φορητή λύση» απέναντι σε επιθέσεις μικρής εμβέλειας ρουκετών και βλημάτων πυροβολικού διαμετρήματος 155 χιλιοστών, με εμβέλεια μέχρι 70 χιλιομέτρων, υπό κάθε είδους καιρικές συνθήκες, ημέρα ή νύχτα. Το σύστημα χρησιμοποιεί έναν πύραυλο αναχαίτισης με ειδική κεφαλή για την γρήγορη κατασκευή στόχων εν πτήσει, ενώ μπορεί να αντιμετωπίσει πολλαπλές απειλές. Η εταιρεία το χαρακτηρίζει ως «οικονομικό».

Γενικότερα, το Iron Dome αποτελεί ένα από τα συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας που προστατεύουν το Ισραήλ, απαρτίζοντας μία αντιπυραυλική «ομπρέλα» αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η εγκατάσταση κάθε πυροβολαρχίας κοστίζει 50 εκατομμύρια δολάρια.

Ένα σύστημα Iron Dome αποτελείται από τρία βασικά τμήματα: το σύστημα ραντάρ, το οποίο κατασκευάζεται από την Elta, το BMC (Battle Management & Weapon Control - σύστημα ελέγχου πυρός), που έχει αναπτυχθεί από την mPrest Systems και η μονάδα εκτόξευσης πυραύλων, από όπου εκτοξεύονται τα βλήματα Tamir, που κατασκευάζει η Rafael. Όταν ανιχνευθεί ένας πύραυλος, το ραντάρ παρακολουθεί την πορεία και την ταχύτητά του και μεταδίδει τα δεδομένα στο BMC, όπου προσδιορίζεται το σημείο πρόσκρουσης. Εάν θεωρηθεί ότι ο πύραυλος είναι όντως απειλητικός, εκτοξεύεται βλήμα. Μία πυροβολαρχία αποτελείται από μία μονάδα ραντάρ και τρεις εκτοξευτές, με τον κάθε εκτοξευτή να περιέχει 20 αναχαιτιστικούς πυραύλους. Κάθε πυροβολαρχία θεωρείται πως είναι ικανή να προστατέψει μία αστική περιοχή έκτασης περίπου 150 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Την επανδρώνουν περίπου εκατό άτομα, συμπεριλαμβάνων των χειριστών, των τεχνικών και του προσωπικού ασφαλείας.

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR