Armed Conflicts
Updated at:

Προειδοποιούν οι Ινδοί: Μυστικό πυρηνικό πρόγραμμα Κίνας-Τουρκίας-Πακιστάν απειλεί άμεσα και την Ελλάδα

Πυρηνικός “πονοκέφαλος” της Δύσης από την υπάρχουσα ανίερη σχέση μεταξύ Κίνας, Τουρκίας και Πακιστάν δια μέσω μυστικού πυρηνικού προγράμματος, αποτελεί σοβαρότατη απειλή τόσο για την περιφερειακή όσο και για την παγκόσμια ασφάλεια, αναφέρουν Ινδικές κυβερνητικές πηγές.

Οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι αυτό που απαιτείται είναι ισχυρές κυρώσεις από διεθνείς οργανισμούς όπως ΟΗΕ και ΔΟΑΕ, εναντίον Πεκίνου, Άγκυρας και Ισλαμαμπάντ για τις παράνομες δραστηριότητές τους στη διαδικασία πυρηνικού εξοπλισμού. 

CONTINUE READING

Μαζί με την κρίση Covid-19 που αποτελεί απειλή για την παγκόσμια ασφάλεια, ένα άλλο ζήτημα που προκαλεί συναγερμό και ανησυχίες στην παγκόσμια κοινότητα.

Πρόκειται για τη σχέση μεταξύ Τουρκίας, Πακιστάν, κράτη στον τομέα της διαδικασίας πυρηνικού εξοπλισμού. 

Μαζί με αυτά τα δύο κράτη όμως, τόσο η Κίνα όσο και η Βόρεια Κορέα συμμετέχουν επίσης στην παράνομη μεταφορά πυρηνικών τεχνολογιών και βοηθούν τόσο την Άγκυρα όσο και το Ισλαμαμπάντ. 

https://www.youtube.com/watch?v=8-ByM2snEbY

Υπενθυμίζουμε ότι ο ρόλος της Τουρκίας (υπό τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν) και του Πακιστάν στην προώθηση του ριζοσπαστισμού και στην παροχή καταφυγίου σε τρομοκρατικές ομάδες είναι πλέον ένα πολύ γνωστό γεγονός. 

Οι δύο πλευρές επιδίδονται σε ανάλογες δραστηριότητες για την προώθηση των αντίστοιχων στενότερων γεωπολιτικών στόχων τους. 

“Σε όλα αυτά έχουμε και τον ρόλο της Κίνας, η οποία εμπλέκεται στην προώθηση της διεθνούς τρομοκρατίας. Έτσι, προκύπτει ένα φυσικό ερώτημα, πόσο μακριά έχει πάει ο άξονας Τουρκία-Πακιστάν-Κίνας στην παράνομη παραγωγή πυρηνικών όπλων αποτελώντας απειλή για την παγκόσμια και περιφερειακή ασφάλεια.

Πληροφορίες ινδικών αμυντικών ινστιτούτων αναφέρουν τη μεγάλη επιθυμία εκ μέρους του αυταρχικού προέδρου Ερντογάν να αποκτήσει πυρηνικές κεφαλές χρησιμοποιώντας αμφίβολα μέσα”, αναφέρει ινδικό δημοσίευμα. 
 
Το καθεστώς του Ερντογάν πιστεύει ότι τα πυρηνικά όπλα θα προσφέρουν την ευκαιρία στην Τουρκία να αναλάβει πρωταρχικό ρόλο στον ισλαμικό κόσμο.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Τουρκία, αφού έγινε κράτος παρίας υπό τον Ερντογάν, άρχισε να ευθυγραμμίζεται με το Πακιστάν, το οποίο είναι γνωστό για την προώθηση της παγκόσμιας τρομοκρατίας, ενώ συμμετέχει στην παράνομη παραγωγή πυρηνικών όπλων.

Η αναζήτηση του Πακιστάν, μέσων για την απόκτηση πυρηνικών όπλων είναι μια αποστολή που χαρακτηρίζεται από πολύ “κακά” σχέδια και είναι ένα τέλειο παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο αποκτώνται τα λαθραία πυρηνικά όπλα από ένα έθνος. 

Σύμφωνα με την έκθεση του SIPRI Year Book 2020, το Πακιστάν διαθέτει «160 πυρηνικές κεφαλές». Αυτό καθιστά την κατάσταση ασφάλειας δυσοίωνη τόσο για τη Νότια Ασία όσο και για την παγκόσμια τάξη. 

Ταυτόχρονα, οι εξτρεμιστές τζιχάντ, οι τρομοκρατικές ομάδες και ο στρατός υπερισχύουν στην εσωτερική πολιτική του Πακιστάν. 

Μετά την Κίνα όμως και η Βόρεια Κορέα διαδραματίζει ζωτικό ρόλο στην προώθηση του μη ελεγχόμενου προγράμματος πυρηνικών όπλων του Πακιστάν.

Η σχέση μεταξύ Κίνας και Πακιστάν τονίστηκε από διάφορους διεθνείς φορείς μη διάδοσης εδώ και κάποιο διάστημα. Όπως αναφέρθηκε, η Κίνα έχει κατασκευάσει πέντε πυρηνικές μονάδες στο Πακιστάν, με την τελευταία να είναι ο πυρηνικός σταθμός Chasma. 

Η Εθνική Πυρηνική Εταιρεία της Κίνας συμμετείχε επίσης ενεργά στο κρυφό πρόγραμμα πυρηνικών όπλων του Πακιστάν, παρά το γεγονός ότι γνώριζε ο ΔΟΑΕ.

CONTINUE READING

Ο κρυφός δεσμός μεταξύ Κίνας και Πακιστάν αποκαλύφθηκε τον Φεβρουάριο του 2020, όταν το Ινδικό Ναυτικό παρεμπόδισε ένα πλοίο κινεζικών συμφερόντων που είχε ρότα για το Πακιστάν. Το πλοίο είχε υλικό που πιστεύεται ότι θα χρησιμοποιούνταν για πυρηνικές κεφαλές.

Μια πιο στενή ανάλυση της συμπεριφοράς των τριών χωρών (Κίνα, Πακιστάν και Τουρκία) αντικατοπτρίζει τέσσερα βασικά σημεία που φέρνουν μια αίσθηση συμμετρίας στη στρατηγική τους συμπεριφορά. 

CONTINUE READING

Αυτά είναι:

α) Κινήσεις για την απόκτηση πυρηνικών όπλων παρακάμπτοντας τους υπάρχοντες διεθνείς νόμους και συνθήκες.

β) Απειλή για χρήση πυρηνικών όπλων με σκοπό την ενίσχυση της διαπραγματευτικής τους ικανότητας στον τομέα της διεθνούς πολιτικής.

γ) Το πολιτικό σύστημα και των τριών χωρών χαρακτηρίζεται από αυξανόμενο αυταρχισμό, ενώ Πεκίνο, Άγκυρα και Ισλαμαμπάντ απειλούν την ασφάλεια γειτονικών χωρών. 

δ) Και οι τρεις χώρες εμπλέκονται άμεσα ή έμμεσα με διασύνδεση στην ενίσχυση των πυρηνικών τους δυνατοτήτων, ενώ η Κίνα ενεργεί ως βασικός προστάτης τόσο του Πακιστάν όσο και της Τουρκίας για την προμήθεια πυρηνικών τεχνολογιών.

Αν και η Τουρκία ακολουθεί σθεναρά το πυρηνικό της πρόγραμμα επικαλούμενη την ανάγκη για ενέργεια, η πραγματική της πρόθεση είναι να αποκτήσει πυρηνικά όπλα που μπορούν να ενισχύσουν τις διαπραγματευτικές της δυνατότητες τόσο στον ισλαμικό κόσμο όσο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σε αυτό το πλαίσιο και για να ενισχύσει την εικόνα του, ο Ερντογάν κατέφυγε στην απόκτηση πυρηνικών όπλων. Παρόμοια είναι η περίπτωση τόσο του Πακιστάν όσο και της Κίνας. 

Και οι δύο αυτές χώρες συνεργάζονται επίσης για να προωθήσουν το σχέδιο της Τουρκίας να αποκτήσει πυρηνικά όπλα. 

Όπως αναφέρθηκε στην κινεζική επίσημη εφημερίδα, People's Daily, η Κίνα συμμετέχει στην κατασκευή «τεσσάρων πυρηνικών αντιδραστήρων». Μπορεί να υπογραμμιστεί εδώ ότι αν κοιτάξουμε τόσο την κινεζική όσο και την τουρκική συμπεριφορά στη διεθνή σκηνή, φαίνεται ότι υπάρχει κάτι περισσότερο από μια προβλεπόμενη μη στρατιωτική πυρηνική συνεργασία.

Υπενθυμίζεται επίσης ότι τόσο η Κίνα όσο και η Τουρκία έχουν συνεργασία στον τομέα της αεροπορικής άμυνας το 2013 και το 2016, ενώ οι δύο χώρες υπέγραψαν την «Σινο-Τουρκική συμφωνία συνεργασίας για ειρηνικές χρήσεις της πυρηνικής ενέργειας». 

Η σχέση μεταξύ Κίνας, Τουρκίας και Βόρειας Κορέας τώρα, για την προώθηση πυρηνικών όπλων επισημάνθηκε επίσης από μια πρόσφατη έκθεση που δημοσίευσε η γερμανική κυβέρνηση τον Ιούνιο του 2020.

Εάν η Τουρκία αποκτήσει πυρηνικά όπλα, ενδέχεται να μεταβάλει την υπάρχουσα γεωπολιτική και το status-quo τόσο της Δυτικής Ασίας όσο και της Ευρασίας. 

Αυτό συμβαίνει επειδή η Τουρκία αν και διατηρεί επί του παρόντος φιλικές σχέσεις με το Ιράν, μακροπρόθεσμα ενδέχεται να συγκρουστεί με την Τεχεράνη.

Αυτό οφείλεται σε δυσάρεστες σχέσειςτου παρελθόντος μεταξύ των δύο πλευρών, καθώς ιστορικά τόσο η Οθωμανική όσο και η περσική αυτοκρατορία ήταν αντίπαλοι. Ομοίως, η Τουρκία πρόκειται να αποτελέσει μείζονα πρόκληση και για τον αραβικό κόσμο που παραδοσιακά εχθρεύεται την Άγκυρα. 

Στο μέλλον, οι σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Κίνας θα έρθουν επίσης σε πολύ δύσκολο επίπεδο εξαιτίας της αυξανόμενης παράνομης κινεζικής συνεργασίας με την Τουρκία στον τομέα των πυρηνικών όπλων. 

Αυτό συμβαίνει επειδή οι σχέσεις της Άγκυρας και της Μόσχας βρίσκονται στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων ετών. Οι ευρωπαϊκές χώρες εκφράζουν και αυτές πολλές ανησυχίες για την εμμονή της Τουρκίας στα πυρηνικά όπλα, καθώς η Άγκυρα μπορεί να τα χρησιμοποιήσει εναντίον τους.

CONTINUE READING

Ο πυρηνικός άξονας Κίνας-Πακιστάν-Τουρκίας θα έχει βαθύτερο αντίκτυπο στην ασφάλεια τόσο της περιοχής Ινδο-Ειρηνικού όσο και της Νότιας Ασίας. Ήδη ένα άλλο αδίστακτο κράτος, αυτό της Βόρειας Κορέας αποτελεί παρόμοια απειλή για τον πλανήτη εδώ και χρόνια.

Μετά από όλα αυτά η Δύση οφείλει να κινηθεί με ταχύτητα αλλιώς θα αντιμετωπίσει μια Τουρκία με πυρηνικά όπλα, που επιζητά κυριαρχία και εξουσία άλλων εποχών.

 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR