Greek-Turkish Relations
Updated at:

Περιμένει αναταραχές ο Ερντογάν: Άλλαξε το νόμο περί επιστράτευσης και πολέμου!

Αιφνιδιαστικά και ενώ κανένας δεν ανέμενε τίποτα, εισήλθε στην τουρκική βουλή νομοσχέδιο από το κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, το οποίο περιλαμβάνει ορισμένες τροποποιήσεις του νόμου περί επιστράτευσης και περίπτωσης πολέμου, καθώς και του νόμου περί του προσωπικού των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων.

Σύμφωνα με τον νόμο για την επιστράτευση σε περίπτωση πολέμου, που ψηφίστηκε το 1983 και εξακολουθεί να ισχύει, κάθε απόφαση που αφορά την αποστολή του τουρκικού στρατού σε αποστολή στο εξωτερικό ή την άδεια σε ξένες ένοπλες δυνάμεις να εισέλθουν στην Τουρκία, ανήκει στον πρόεδρο.

CONTINUE READING

Ωστόσο, ο πρόεδρος πρέπει να λάβει υπόψη υποχρεωτικά και την έγκριση του Α/ΓΕΕΔ κατά τη λήψη τέτοιων αποφάσεων.

Μόλις εγκριθούν οι τροποποιήσεις του νόμου στο νέο νομοσχέδιο, ο πρόεδρος θα λαμβάνει υπόψη τις απόψεις μόνο του υπουργού Άμυνας πλέον αντί του Α/ΓΕΕΔ.

Σύμφωνα με τους ισχύοντες κανονισμούς, ο προϊστάμενος των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων έχει την εξουσία να επιτρέπει τη δίωξη στρατηγών και ανωτέρων αξιωματικών που διαπράττουν εγκλήματα πολέμου.

Όταν υλοποιηθεί όμως η νομική τροποποίηση και γίνει νόμος, αυτή η αρχή θα μεταβιβαστεί στο υπουργείο άμυνας.

https://www.youtube.com/watch?v=ZgKgfky1ZuA

Στην ουσία ο Τούρκος πρόεδρος αφαιρεί όλες τις εξουσίες από τα χέρια του τουρκικού στρατού λόγω δύο βασικών σεναρίων:

Α. Διότι φοβάται πιθανό νέο πραξικόπημα λόγω της άσχημης καταστάσεως στο εσωτερικό της χώρας (τεράστια ανεργία, γενική δυσαρέσκεια, πείνα, διώξεις κά)

Β. Διότι ετοιμάζει τα δικά του σχέδια στην Α. Μεσόγειο και το Αιγαίο, αλλά και αλλού, χωρίς να λαμβάνει την έγκριση του τουρκικού γενικού επιτελείου, υποχρεώνοντας τον στρατό σε ρόλο υποδεέστερο.

Υπάρχει και ένα τρίτο σενάριο που λέει ότι μπορεί να συμβαίνουν και οι δύο παραπάνω περιπτώσεις.  

"Ο τουρκικός στρατός λειτούργησε ως ανεξάρτητη αρχή από την ίδρυση της τουρκικής Δημοκρατίας το 1923. Μετά το 2002,  εισήχθησαν ορισμένες συνταγματικές και νομικές μεταρρυθμίσεις που απαιτούσε η Ευρωπαϊκή Ένωση, τις οποίες η κυβέρνηση του ΑΚΡ τις χρησιμοποίησε ως μοχλό για να περιορίσει την εξουσία του στρατού", δήλωσε ο Μetsmet Akça, Τούρκος στρατιωτικός εμπειρογνώμονας.

CONTINUE READING

Μετά το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016, ο έλεγχος του Ερντογάν στον στρατό έχει επεκταθεί σημαντικά.

Το αποτυχημένο πραξικόπημα, το οποίο για την Άγκυρα, ενορχηστρώθηκε από το ισλαμικό κίνημα του Fethullah Gülen, πρώην συμμάχου του AKP, οδήγησε σε τεράστιες διώξεις του στρατιωτικού προσωπικού.

"Οι εξουσίες που είχαν δοθεί στον στρατό καθώς και σε διάφορες άλλες στρατιωτικές οργανώσεις, είτε έληξαν είτε περικόπηκαν", ανέφερε ο Akça.

Αντίθετα αυξήθηκαν οι εξουσίες του Τούρκου ΥΠΑΜ σε πολύ μεγάλο βαθμό, ενώ η περίοδος από εδώ και στο εξής είναι ομιχλώδης και δύσκολη για όλους.

Η ουσία είναι ότι μπορεί να έχουμε έναν πιθανό πόλεμο μεταξύ του βαθέως τουρκικού κράτους και του ισλαμικού κινήματος του ΑΚΡ, που θέλει να μετατρέψει την Τουρκία σε κράτος τύπου Ιράν.

Από την άλλη πλευρά ο ασταθής χαρακτήρας του Τούρκου προέδρου και οι υπερεξουσίες που έχει πλέον στα χέρια του, τον καθιστούν επικίνδυνο ακόμα και για πιθανή πολεμική ανάφλεξη στην Α. Μεσόγειο με πολλές χώρες, μία εκ των οποίων πιθανόν να είναι και η Ελλάδα, μετά τις εντελώς παράλογες και απίστευτες απαιτήσεις της τουρκικής κυβέρνησης με τα σχέδια της Γαλάζιας Πατρίδας.

https://youtu.be/siHz2nihhK8

 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR