Ενώ δεν έχει ανακοινωθεί ούτε η τοποθεσία, αλλά ούτε και ο επακριβής χρόνος της άτυπης διάσκεψης για το Κυπριακό από τον ΓΓ του ΗΟΕ, εντούτοις σύμφωνα με πηγές συνήθους αξιοπιστίας, ο Μάρτιος θα είναι μάλλον ο μήνας που θα διεξαχθεί η εν λόγω διάσκεψη, αναφέρει το nationalpost.com.cy.
Σε αυτήν θα μετέχουν εκπρόσωποι της Κυπριακής Δημοκρατίας, της τουρκοκυπριακής κοινότητας, της Ελλάδας, της Τουρκίας, της Μ. Βρετανίας υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.
Το τελευταίο χρονικό διάστημα παρατηρείται μια προσέγγιση μεταξύ Μ. Βρετανίας -Τουρκίας, η οποία προβληματίζει αναφορικά με τη στάση που η πρώτη θα τηρήσει αναφορικά με τη στάση της κατά την μελλοντική άτυπη διάσκεψη για το Κυπριακό.
Ως γνωστόν η Μ.Βρετανία μετά το Brexit, υπέγραψε συμφωνία ελευθέρου εμπορίου με την Τουρκία, ενώ η Rols Royce είναι εκείνη η οποία θα προμηθεύσει με κινητήρα ης το τουρκικό εθνικό μαχητικό αεροσκάφος TFX.
Επιπλέον η Τουρκία μετά την αποβολή της από τις ΗΠΑ από το πρόγραμμα των μαχητικών αεροσκαφών F-35, έχει πραγματοποιήσει επαφές για την προμήθεια βρετανικών αεροσκαφών Sea Harrier, καθέτου αποπροσγειώσεως , προκειμένου αυτά να εξοπλίσουν το mini τουρκικό αεροπλανοφόρο Anadolu.
Τέλος η Τουρκία “παζαρεύει” την αγορά μαχητικών Eurofighter, των οποίων κατασκευάστριες χώρες είναι η Γερμανία-Ιταλία-Ισπανία-Μ. Βρετανία
Από την πλευρά της η Μ. Βρετανία δεν βλέπει θετικά την προσέγγιση Γαλλίας-Κύπρου και Ισραήλ-Κύπρου.
Επιπλέον η Μ. Βρετανία “απελευθερωμένη” από την ΕΕ, φιλοδοξεί να ανακτήσει τον γεωπολιτικό της χώρο στη ΝΑ Μεσόγειο, όπου ο μόνος διαθέσιμος πλήν όμως απομονωμένος διεθνώς γεωπολιτικός παίκτης, είναι η Τουρκία
Κλείνοντας θα έλεγα ότι η Μ. Βρετανία μέσω των πετρελαϊκών της εταιρειών μέσω Τουρκίας, είναι πιθανό να επιχειρήσει να διεισδύσει στα Κυπριακά κοιτάσματα υδρογονανθράκων, κάτι το οποίο αναμένεται να διαμορφώσει τη στάση της στις επικείμενες συνομιλίες για την επίλυση του Κυπριακού
Αναφορικά με τη στάση της Τουρκίας και των τουρκοκυπρίων θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη η θέση τους αναφορικά με την επίλυση του Κυπριακού , που δεν είναι άλλη από την δημιουργία 2 διαφορετικών κρατών στη μεγαλόνησο, ή στην καλύτερη περίπτωση 2 κρατών υπό μια χαλαρότατη συνομοσπονδία. Για δε την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων, η θέση τους είναι ότι τα έσοδα θα πρέπει να μοιραστούν εξίσου μεταξύ των 2 αυτών κρατών.
Εν τω μεταξύ ξεκίνησαν οι διερευνητικές επαφές Ελλάδας -Τουρκίας για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών μόνο όπως διατείνεται η ελληνική πλευρά, ενώ η Τουρκία επιθυμεί να υπάρξουν συνομιλίες για όλες τις παράνομες διεκδικήσεις της , όπως αποστρατικοποίηση νησιών, εύρος Εθνικού εναέριου χώρου (ΕΕΧ), “γκρίζες ζώνες”.
Επιπλέον δια στόματος του Τούρκου ΥΠΕΞ, τονίστηκε επιτακτικά ότι το casus Belli ισχύει από πλευράς Τουρκίας, στην περίπτωση που η Ελλάδα ασκούσε το δικαίωμα της σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο για επέκταση των χωρικών υδάτων της (ΧΥ) στα 12 ναυτικά μίλια (νμ).
Αυτό που χρήζει ιδιαίτερης προσοχής είναι το γεγονός ότι η Ελληνική και η Κυπριακή ΑΟΖ συνορεύουν μεταξύ τους και αυτό είναι κάτι το οποίο θα πρέπει να ισχύει και μετά το πέραν τόσο της οριοθέτησης της Ελληνικής ΑΟΖ με την Τουρκία, όσο και της επίλυσης του Κυπριακού.
Η Τουρκία όλο σχεδόν το 2020, προσπαθούσε μέσω των πολεμικών και ερευνητικών πλοίων της να “οριοθετήσει” την υποψήφια ΑΟΖ της στην Ανατολική Μεσόγειο, μπαίνοντας σφήνα μεταξύ των ΑΟΖ Ελλάδας και Κύπρου. Αυτό θα σήμαινε αποκοπή της θαλάσσια ενότητας του Ελληνισμού, θαλάσσια αποκοπή της Κύπρου από την Ελλάδα.
Αυτό θα σήμαινε αυτόματα αδυναμία υλοποίησης και υπεράσπισης του Ενιαίου Αμυντικού χώρου.