Greek-Turkish Relations

Ανάλυση:" H Ελλάδα αργά αλλά σταθερά μετατρέπεται σε χώρα πρώτης γραμμής για τις ΗΠΑ, οι οποίες εγκαταλείπουν την Τουρκία"

Η Ελλάδα μετά τη διάλυση του Συμφώνου της Βαρσοβίας, έπαψε να αποτελεί το Νατοϊκό προπύργιο της Βαλκανικής. Πλέον προς Βορρά το ρόλο αυτόν έχουν αναλάβει η Βουλγαρία, Ρουμανία και εσχάτως η Ουκρανία, ενώ η Τουρκία θεωρητικά αποτελεί χώρα πρώτης γραμμής για το ΝΑΤΟ αναφορικά με το Ιράν και τη Ρωσία.

Όπως διεξοδικά έχουμε αναφέρει και  αναλύσει  στο άρθρο μας με τίτλο  Θράκη και Μακεδονία μειώνουν την γεωστρατηγική σημασία της Τουρκίας για ΕΕ-ΗΠΑ, οι ΗΠΑ  βλέπουν ότι  Ελλάδα  έχει γίνει “ζώνη ειρήνης” και  προσδίδουν ως πιστή σύμμαχος, το αναγκαίο  στρατηγικό  βάθος για την Μέση Ανατολή, την Βόρεια Αφρική και την Ανατολική Ευρώπη.

Οι γεωπολιτικές "πιρουέτες" του Ερντογάν πρός τη Ρωσία και το Ιράν, ήταν εκείνες που ώθησαν το ΝΑΤΟ, να μην  αναθέσουν στην ίδια την αντιαεροπορική και αντιβαλλιστική προστασία της συμμαχίας, αλλά να την κρατήσει στα χέρια του το ίδιο το ΝΑΤΟ.

Οι Σύμμαχοι δεν άφησαν αυτό το ρόλο, και δεν θα τον αφήσουν ποτέ στην Τουρκία και με την πορεία που έχει η Τουρκία του Ερντογάν, φαίνεται πως οι φόβοι τους ήταν δικαιολογημένοι.

Το ακραίο σενάριο που θέλει την Ελλάδα να αποτελέσει χώρα “Πρώτης Γραμμής” για το Ιράν, την Ρωσία ακόμα και την Κίνα, είναι κάτι που ήδη η Αμερικανική πολιτική έχει στα σχέδια της. Αυτός είναι και ο λόγος που έρχεται  περαιτέρω σύσφιξη των  ελληνοαμερικανικών σχέσεων, με τις ΗΠΑ να  θέλουν να επενδύσουν με βάσεις στην Ελλάδα, όπως εκτενώς έχουμε αναλύσει 

Η νέα κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη φαίνεται πως έχει ενημερωθεί εκτενώς για τις εξελίξεις και κάθε σκέψη από το Μαξίμου για μια πολιτική ίσων αποστάσεων με την Γερμανία, φαίνεται πως αποτελεί παρελθόν.

Οι Αμερικανοί φρόντισαν να θυμίσουν στην νέα κυβέρνηση δύο σημαντικές παραμέτρους, η πρώτη αφορά την ανοχή του Βερολίνου στην άφιξη Lepopard στα κατεχόμενα και την πώληση μεγάλης ποσότητας στρατιωτικού υλικού την στιγμή που η Ε.Ε αποφάσιζε κυρώσεις, τον πιεστικό ρόλο που αποκτά η Ελλάδα ως Ενεργειακός κόμβος  στην Ευρώπη, αλλά, κυρίως, το ρόλο που αποκτά η Ελληνική ναυτιλία στην μεταφορά του Αμερικανικού LNG στην Μεσόγειο.

Οι  ΗΠΑ θέλουν τη μικρή  Ελλάδα να είναι μια χώρα με δυνατή οικονομία και ισχυρές ένοπλες δυνάμεις. Σε αυτό κατατείνει άλλωστε η συμμαχία Ελλάδας-Ισραήλ με τις ευλογίες των ΗΠΑ.

Το Ισραήλ έδωσε την άδεια στις ΗΠΑ να εγκαταστήσουν το πυραυλικό αμυντικό σύστημα Iron Dome στην περιοχή του Κόλπου, σύμφωνα με την εφημερίδα Haaretz. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες αναμένεται να ξεκινήσουν σύντομα να αναπτύσσουν συστήματα Iron Dome, στις βάσεις τους σε κράτη του Κόλπου», ανέφερε το δημοσίευμα

Η εφημερίδα δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον έλαβε την έγκριση του Ισραήλ «να ξεκινήσει να αναπτύσσει τα πυραυλικά αμυντικά συστήματα σε αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις σε ορισμένες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Μέσης Ανατολής, της Ευρώπης και της Άπω Ανατολής».

Φυσικά αυτές οι χώρες θα πρέπει να πρόσκεινται φιλικά πρός το Ισραήλ και τις ΗΠΑ

Αναφορικά με τις βάσεις των ΗΠΑ στην Ευρώπη, εκείνη που βρίσκεται σχετικά κοντά με το Ιράν από το οποίο μπορεί να απειληθεί, είναι η βάση της Σούδας.

Ήδη η βάση της Σούδας θα επεκταθεί περισσότερο , ενώ θα γίνει και ο δεύτερος ναύσταθμος της χώρας.

Τέλος το Ισραήλ επένδυσε στην Καλαμάτα για την αεροπορική εκπαίδευση των πιλότων του. 

Τα παραπάνω αποτελούν βάσιμες ενδείξεις ότι η Ελλάδα αργά και σταθερά μετατρέπεται σε αμερικανικό προπύργιο, αφού οι ΗΠΑ βλέπουν ότι οι  πραγματικές τουρκικές βλέψεις απέχουν κατά πολύ από εκείνες μιάς πραγματικά συμμαχικής χώρας.

Η εγκατάσταση  του αντιαεροπορικού συστήματος Iron Dome στην Κρήτη, θα αποτελέσει μια σαφέστατη ένδειξη προς τούτο, κάτι το οποίο εκτιμούμε ότι θα πραγματοποιηθεί σύντομα.

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR