Οι διερευνητικές επαφές με την Τουρκία ξεκινούν ξανά αύριο μετά από μία χρονιά γεμάτη ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και ενώ στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ του Μαρτίου θα συζητηθεί για άλλη μία φορά το ενδεχόμενο κυρώσεων, με την αλλαγή ηγεσίας στις ΗΠΑ να επαναπροσδιορίζει τα δεδομένα, γράφει η Βίκυ Σαμαρά για το news247.gr.
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αναθέσει στον πρέσβη επί τιμή Παύλο Αποστολίδη να ηγηθεί των κρίσιμων διερευνητικών επαφών, οι οποίες είναι άτυπες και μη δεσμευτικές, αλλά ενδέχεται να αποτελέσουν τη βάση για μία επίσημη διαπραγμάτευση μεταξύ των δύο χωρών, με την Αθήνα να έχει ήδη καλέσει την Άγκυρα για προσφυγή στη Χάγη, εάν δεν υπάρξει συμφωνία για την οριοθέτηση της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.
Αυτό είναι και το μόνο αντικείμενο συζήτησης στις διερευνητικές που αποδέχεται η ελληνική πλευρά, ενώ η Τουρκία ήδη βάζει στο τραπέζι από γκρίζες ζώνες και ζήτημα μειονότητας μέχρι αποστρατικοποίηση των νησιών του Αιγαίου και διαμηνύει ότι δεν αποσύρει το casus belli για την επέκταση των χωρικών υδάτων από τα έξι στα 12 ναυτικά μίλια στο Αιγαίο.
Ο κ. Αποστολίδης έχει συνεπώς μία δύσκολη αποστολή, την οποία όμως δεν αναλαμβάνει για πρώτη φορά, καθώς ο έμπειρος διπλωμάτης ήταν επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας και στις προηγούμενες διερευνητικές επαφές, οι οποίες διεκόπησαν το 2016.
Ο Παύλος Αποστολίδης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1942, σπούδασε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, μπήκε στο διπλωματικό σώμα σε ηλικία 23 ετών και σύντομα απέκτησε το παρατσούκλι “λόρδος” λόγω των καλών του τρόπων. Έχει υπηρετήσει σε καυτές θέσεις ως γραμματέας Α' στην ελληνική πρεσβεία στην Κύπρο από το 1973 ως το 1976, δηλαδή και τις κρίσιμες ημέρες του Αττίλα. Το 1984 μετατέθηκε στην ελληνική πρεσβεία στην Άγκυρα και το 1990 ανέλαβε πρέσβης της Ελλάδας στην Κύπρο. Υπήρξε επίσης πρέσβης της Ελλάδας στη Σαουδική Αραβία, την Υεμένη, το Ομάν.
Ο πρέσβης ε.τ και πρώην διοικητής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΕΥΠ) Παύλος Αποστολίδης
Διετέλεσε επίσης γενικός διευθυντής διμερών σχέσεων στο υπουργείο Εξωτερικών και μόνιμος αντιπρόσωπος της Ελλάδας στην ΕΕ από το 1995 ως το 1998. Το 1998 διορίστηκε γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών. Η σχέση του όμως με τον τότε υπουργό Εξωτερικών Θόδωρο Πάγκαλο φέρεται να ήταν πολύ κακή, καθώς διαφωνούσαν για τη στρατηγική απέναντι στην Τουρκία: Ο Πάγκαλος ήθελε “σκληρή” στάση, ενώ ο πρέσβης θεωρούσε ότι η λύση θα βρισκόταν μέσω της ευρωπαϊκής πορείας της γείτονος. Μετά τη σύλληψη Οτσαλάν στην ελληνική πρεσβεία στην Κένυα στις 19 Φεβρουαρίου 1999, ο κ.Αποστολίδης ανέλαβε διοικητής της ΕΥΠ και παρέμεινε στη θέση αυτή μέχρι τη συνταξιοδότηση του το 2004. Ήταν επομένως διοικητής της ΕΥΠ κατά την εξάρθρωση της 17 Νοέμβρη, καθώς είχε άλλωστε άριστη συνεργασία με τον αμερικανικό παράγοντα.
Μετά την αποχώρηση του από το διπλωματικό σώμα, ο κ. Αποστολίδης διετέλεσε μεταξύ άλλων ειδικός σύμβουλος του ΕΛΙΑΜΕΠ και υπηρεσιακός υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης στην υπηρεσιακή κυβέρνηση του Παναγιώτη Πικραμμένου από τις 17 Μαΐου 2012 μέχρι τις εκλογές της 17ης Ιουνίου 2012. Και στη συνέχεια ανέλαβε τις διερευνητικές επαφές με την Τουρκία επί κυβέρνησης Σαμαρά.
Ενδιαφέρον έχουν όσα είχε πει ο κ. Αποστολίδης στις 16 Δεκεμβρίου 2019 σε εκδήλωση για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, στην οποία ήταν επίσης ομιλητές η Ντόρα Μπακογιάννη και ο Ευάγγελος Βενιζέλος.
Ο κ. Αποστολίδης είχε τότε εκτιμήσει ότι είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθεί συμφωνία με την Τουρκία λόγω των πολλών ελληνικών νησιών στο Αιγαίο και της εγγύτητας τους με τις τουρκικές ακτές. Είχε τονίσει πάντως ότι: “Οι διαφορές γύρω από τις οριοθετήσεις λύνονται ειρηνικά και αυτό πρέπει να επιδιώξουμε. Ο διάλογος και η διαπραγμάτευση είναι αναγκαστική οδός”, ενώ είχε εκφράσει την άποψη ότι ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είναι πιο ήπιος από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Είχε επίσης εκφράσει την ανησυχία ότι η συμφωνία της Άγκυρας με τη Λιβύη, αν και παράνομη και ανυπόστατη όπως τονίζει η Ελλάδα, δημιουργεί ένα προηγούμενο στην περιοχή.