Greek-Turkish Relations

Νέος σύμμαχος στο πλευρό του Ερντογάν στην Α. Μεσόγειο η Ισπανία

Μετά τους Γερμανούς καλοθελητές στην κόντρα Ελλάδος-Κύπρου Τουρκίας τώρα έχουμε και τους Ισπανούς, που θέλουν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο, αποδεχόμενοι όμως τις προκλητικές τουρκικές θέσεις λόγω της στενής οικονομικής συνεργασίας Ισπανίας-Τουρκίας αναφέρει το nationalpost.com.cy.

Μεγάλο μέρος της ισπανικής προσπάθειας στη διπλωματική προσπάθεια  για την Κύπρο, βασίζεται εν μέρει στη γεωγραφική θέση της Ισπανίας ως παράκτιο κράτος της Μεσογείου, στον ιστορικά  ρόλο της και στα κοινά ιδιωτικά και στρατηγικά της συμφέροντα στην περιοχή (κυρίως στον τομέα της εξόρυξης υδρογονανθράκων και στο τραπεζικό τομέα), με την Άγκυρα.

“Η Ισπανία έχει κοινούς στόχους και θεσμούς για την περαιτέρω ενίσχυση των πολιτικών της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο”, αναφέρουν ξένα δημοσιεύματα.

Πίσω από τα παρασκήνια λοιπόν, ο ρόλος ως μεσολαβητή της Ισπανίας από το περασμένο καλοκαίρι, δεν πρόσφερε κάτι ουσιαστικό στην διαμάχη της Τουρκίας με την Ελλάδα και την Κύπρο, και τον μόνο που ωφέλησαν ήταν την τουρκική πλευρά, η οποία αποθρασύνθηκε ακόμα πιο πολύ.

Η υπουργός εξωτερικών της Ισπανίας Αράντσα Γκονζάλες Λάγια σε κατά καιρούς επισκέψεις της, εξέφρασε ναι μεν επανειλημμένα την αλληλεγγύη της χώρας της προς την Κύπρο εν μέσω εντάσεων, αλλά πέραν τούτου ουδέν.

Με την υποστήριξη της Ουάσιγκτον, η Γερμανία πρωτοστάτησε στην προώθηση του διαλόγου μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.Ταυτόχρονα, η θέση της Γερμανίας αντιστάθμισε τις ανοιχτές εχθροπραξίες μεταξύ Γαλλίας και Τουρκίας.

Εκεί ακριβώς σε αυτό το σημείο εισήλθε και η Ισπανία ( πιθανόν με τουρκική προτροπή) εντός των θεσμικών πλαισίων της ΕΕ και του ΝΑΤΟ για να εξομαλύνει την κατάσταση, αλλά ουσιαστικά δεν προσέφερε καμία υπηρεσία στον ελληνισμό.

Έτσι στην Άγκυρα, ο υπουργός εξωτερικών της Ισπανίας δήλωνε: ότι « η Τουρκία είναι σύμμαχος του ΝΑΤΟ, όχι μόνο φίλος αλλά σύμμαχος”.

Αυτά τα λόγια ήταν η πιο θερμή στήριξη της Τουρκίας στις προκλητικές και παράλογες κινήσεις της στην Μεσόγειο, και μια από τις λίγες δημόσιες δηλώσεις υποστήριξης της Τουρκίας, οι οποίες προέρχονταν από την δύση, καθώς ο Ισπανός υπουργός επέκτεινε ένα χέρι βοήθειας στην Άγκυρα για να αντιμετωπίσει τη σύγκρουση με την Αθήνα.

Τώρα οι Ισπανοί θεωρούν ότι η στάση της χώρας τους βοήθησε την τουρκική κυβέρνηση, συνέβαλε στη μείωση των εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο και σε μεγαλύτερη ώθηση για ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ.

Σύμφωνα με μια έκθεση που δημοσιεύθηκε από το ισπανικό think tank Real Instituto Elcano αναφέρεται ότι: «όλοι οι [προηγούμενοι] πρωθυπουργοί της Ισπανίας υποστήριξαν την ένταξη της Τουρκίας στην Ένωση. Τόσο οι Σοσιαλιστές όσο και οι συντηρητικοί στην Ισπανία έχουν κοινό έδαφος στην υποστήριξη της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ”.

Επειδή όλα έχουν την εξήγηση τους, η οικονομία της Ισπανίας έχει μεγάλη έκθεση στην τουρκική οικονομία, δεδομένου ότι η δεύτερη τράπεζά της, η BBVA, κατέχει μεγάλο μέρος της Τουρκικής τράπεζας Garanti, η οποία έχει πρόβλημα σχετικά με τον όγκο των εξαγωγών της Τουρκίας στην ΕΕ».

Λαμβάνοντας υπόψη τους διευρυνόμενους δεσμούς τους, η Ισπανία έχει αυξήσει το προφίλ της στην περιοχή, κυρίως στα σενάρια όπου υπάρχει και η Τουρκία.

Τους επόμενους μήνες «αναμένεται ότι θα υπάρξουν σοβαρές προσπάθειες από την Ισπανία στην διένεξη στην Κύπρο, με την Μαδρίτη να επιζητά να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο σε αυτές τις συζητήσεις, στηρίζοντας τις τουρκικές θέσεις όμως.

Η Ισπανία αξιοποίησε επίσης την επιρροή της στην Τουρκία για να βελτιώσει και να αυξήσει τους οικονομικούς και εμπορικούς δεσμούς μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ.

Η Ισπανία όμως, μαζί με την Ιταλία και την Γερμανία, θα συνεχίσουν τον ύποπτο ρόλο τους, που αφορά πιέσεις σε Ελλάδα και Κύπρο, για μια πιο ευχάριστη ατζέντα σχετικά με τις σχέσεις της ΕΕ με την Άγκυρα, και το οποίο δεν συνιστά βέβαια ορθή στάση από υποτιθέμενες χώρες συμμάχους στην Ευρώπη.

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR