Cyprus

Κύπρος: Παγκόσμιοι επενδυτικοί οίκοι αναφέρουν για τέσσερις γεωτρήσεις

Η IHS Markit, σύμφωνα με πληροφορίες αναμένει από εταιρείες κολοσσούς να ξεκινήσουν γεωτρήσεις σε 38 σημεία σε όλο τον πλανήτη το 2021, αναφέρει το National Post.

Η παγκόσμιας φήμης εταιρεία συμβούλων πιστεύει ότι η Κύπρος και το Μεξικό θα καταλάβουν τις κορυφαίες θέσεις, με τέσσερις γεωτρήσεις η κάθε χώρα, προμηνύοντας έτσι σαφώς εξελίξεις και στην μεγαλόνησο.

“Τέσσερις γεωτρήσεις θα δούμε στο Μεξικό, μία στην Ονδούρα, Τρεις στο Σουρινάμ, Τρεις στη Βραζιλία, Τρεις στη Γουιάνα, μία στην Τζαμάικα και μία στις Μπαχάμες. Η Αφρική θα έχει έξι έως οκτώ γεωτρήσεις, με στόχο την ανακάλυψη περισσότερων από 10 δισεκατομμυρίων βαρελιών.

CONTINUE READING

Οι εταιρείες κολοσσοί θα ξεκινήσουν δύο γεωτρήσεις στη Νορβηγία, δύο στον Καναδά, τέσσερις στην Κύπρο και μία στον Λίβανο.

«Προχωρώντας στο 2021, θα δούμε ένα μείγμα γεωπολιτικών εξελίξεων σε« καυτές περιοχές» εξερεύνησης που θα μπορούσαν να έχουν τόσο μεγάλη επίδραση”, ανέφεραν διεθνείς επενδυτικοί οίκοι.

Οι ίδιοι αναφέρουν ότι υπάρχει μεγάλη «δίψα για εξερεύνηση σε όλες τις περιοχές» και ότι οι εταιρείες εργάζονται για να μεγιστοποιήσουν τα κέρδη τους έχοντας αισιοδοξία για την μετά COVID-19 εποχή.

Την ίδια περίοδο,ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης ανέφερε “ την αποφασιστικότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας, παρά την όποια προκλητικότητα, απειλές και παράνομες ενέργειες της Τουρκίας, να προχωρήσει, ως κυρίαρχο και ανεξάρτητο κράτος, στην απρόσκοπτη εφαρμογή της ενεργειακής της πολιτικής”.

Είπε επίσης ότι η Κυβέρνηση βρίσκεται σε συνεχή επαφή με όλους τους αδειούχους, οι οποίοι διαβεβαίωσαν πως παραμένουν δεσμευμένοι στις συμβατικές τους υποχρεώσεις με τη Δημοκρατία και στο πλαίσιο αυτό, οι εταιρείες ExxonMobil και Qatar Petroleum και Total και Eni, επαναπρογραμματίζουν τις γεωτρήσεις τους για το δεύτερο μισό του 2021».

“Αυτό που θεωρώ σημαντικό να επισημάνω, είπε, «είναι πως σε αντίθεση με άλλες γεωγραφικές περιοχές, δεν υπήρξε ακύρωση των ερευνητικών προγραμμάτων ή αποχώρηση εταιρειών από την Αποκλειστική Οικονομική μας Ζώνη».
Ο Πρόεδρος της κυπριακής δημοκρατίας μιλούσε στο 8ο Ενεργειακό Συμπόσιο που διοργανώνουν την Τρίτη από κοινού το Ινστιτούτο Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης και η Εταιρεία Επικοινωνίας, Εκδόσεων, Διαφημίσεων και Συνεδρίων Financial Media Way, το οποίο πραγματοποιείται διαδικτυακά.

Από την άλλη πλευρά η   Άγκυρα μετατρέπει συστηματικά εδώ και καιρό την Αμμόχωστο, και συγκεκριμένα το λιμάνι της, σε ναυτικό ορμητήριο και παράρτημα της Βάσης της Μερσίνας, στο πλαίσιο των στρατηγικών σχεδιασμών της να ελέγξει το παιχνίδι της ενέργειας στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ προχωρεί σε αναβαθμίσεις στο παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου, ώστε να καταστεί δυνατή η χρησιμοποίησή του από πολεμικά αεροσκάφη για σκοπούς στρατιωτικών επιχειρήσεων.

Οι εγκαταστάσεις της ναυτικής βάσης θα φιλοξενούν φρεγάτες, τορπιλακάτους, κορβέτες και υποβρύχια, τα οποία «σουλατσάρουν» συνεχώς όπως όταν ένα τουρκικό υποβρύχιο εντοπίστηκε πρόσφατα να μετακινείται από την Αμμόχωστο προς την Κερύνεια.

Η τουρκική ναυτική βάση, φυσικά και δεν έχει σχέση με θέματα προστασίας των Τουρκοκυπρίων αλλά με το ζήτημα των αυτοκρατορικών σχεδίων της Άγκυρας.

CONTINUE READING

Πληροφορίες μη επιβεβαιωμένες προς το παρόν …μιλούν ακόμη και  για πιθανή μελλοντική μεταφορά  βαλλιστικών πυραύλων Bora-2 με βεληνεκές 300 χλμ στην κατεχόμενη περιοχή της Κύπρου, ως αντιστάθμισμα της συγκέντρωσης νατοϊκών δυνάμεων στην ίδια περιοχή.

Πραγματικά μιλάμε για μεγαλόπνοα σχέδια που έχουν στόχο τον έλεγχο των κοιτασμάτων της Κύπρου και μόνο αυτών.

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR