National affairs

Τι περιμένει η Αθήνα από τον Μπάιντεν - Τα πρόσωπα «κλειδιά»

Μετά την ορκομωσία του Τζο Μπάιντεν ως 46ου προέδρου των ΗΠΑ, η προσοχή πλέον στρέφεται στην επόμενη ημέρα.

  
Ένα από τα βασικά ερωτήματα που τίθενται με την αλλαγή σκυτάλης στον Λευκό Οίκο είναι τι εξωτερική πολιτική θα ακολουθήσουν οι ΗΠΑ σε παγκόσμιο επίπεδο και ειδικότερα σε σχέση με την Ελλάδα.

Η εκλογή του αμερικανού προέδρου επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την πορεία των γεωπολιτικών σχέσεων και τις ευαίσθητες ισορροπίες σε αρκετές «καυτές» περιοχές. Μία εξ’ αυτών είναι αυτή της Ανατολικής Μεσογείου, όπου την προηγούμενη τετραετία ο Ντόναλντ Τραμπ λόγω της πολύ καλής σχέσης με τον Ταγίπ Ερντογάν κρατούσε ουδέτερη στάση απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις.

Δεν αποτελεί μυστικό το γεγονός ότι η ελληνική πλευρά βλέπει με ικανοποίηση αλλά και συγκρατημένη αισιοδοξία την εκλογή Μπάιντεν, με δεδομένο ότι ο νέος πρόεδρος είναι βαθύς γνώστης των ζητημάτων που μας απασχολούν.

Μάλιστα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν από τους πρώτους ηγέτες διεθνώς που έσπευσε να ευχηθούν στον 46ο πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, για την ανάληψη των καθηκόντων του. Με ανάρτησή του στο twitter, ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε τα συγχαρητήρια του τόσο στον Τζο Μπάιντεν όσο και στην Καμάλα Χάρις σημειώνοντας ότι η Ελλάδα προσβλέπει σε ενίσχυση των δεσμών μεταξύ των δυο χωρών.

«Τα θερμότερα συγχαρητήρια στον Τζο Μπάιντεν και την Καμάλα Χάρις. Με μια αίσθηση ανανεωμένης αισιοδοξίας, προσβλέπουμε στην περαιτέρω ενίσχυση των δεσμών και της φιλίας μεταξύ των δύο εθνών μας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η πεποίθηση είναι πως Μπάιντεν σε ό,τι αφορά στα ελληνικού ενδιαφέροντος θέματα, θα είναι πιο παρεμβατικός στην ευρύτερη περιοχή σε αντίθεση με τον Τραμπ, ανέφερε προεκλογικό κείμενο με τις θέσεις για τα ελληνικά ζητήματα που εξέδωσε η εκστρατεία του Τζο Μπάιντεν.

CONTINUE READING

Στην ανακοίνωση του εκλογικού του επιτελείου που είχε τίτλο «το όραμα του Τζο Μπάιντεν για τους Ελληνοαμερικανούς και τις σχέσεις ΗΠΑ-Ελλάδας» γινόταν μάλιστα αναλυτική αναφορά στους μακροχρόνιους δεσμούς του αμερικανού αντιπροέδρου με την ελληνοαμερικανική κοινότητα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις θέσεις για τα ελληνικά ζητήματα που εξέδωσε η προεκλογική εκστρατεία του Τζο Μπάιντεν:

Θα συνεργαστεί με τον στενό σύμμαχό μας στην Ελλάδα για την προώθηση της σταθερότητας στην ανατολική Μεσόγειο.
Θα αντιδράσει στην τουρκική συμπεριφορά που παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο ή τις συμμαχικές δεσμεύσεις της στο ΝΑΤΟ, όπως οι τουρκικές παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου.
Θα εργαστεί διπλωματικά για να δώσει λύση στο Κυπριακό
Θα συνεχίσει να είναι μια ισχυρή φωνή για τη θρησκευτική ελευθερία παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.


Αναφορικά με τα πρόσωπα «κλειδιά» στο επιτελείο του, η Αθήνα εστιάζει στους:

Μάικλ Κάρπεντερ, Σύμβουλος του Τζο Μπάιντεν, ήταν παρών στη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Μπάιντεν στα γραφεία της οδού Πειραιώς και γνωρίζει πολύ καλά τα ελληνοτουρκικά ζητήματα.
Ο Νίκολας Μπερνς, καθηγητής του Χάρβαρντ και πρώην Πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, είναι θερμός φίλος της Ελλάδας.
Ο Άντονια Μπλίνκεν, υποψήφιος υπουργός Εξωτερικών που τάχθηκε υπέρ της διατήρησης των κυρώσεων CAATSA εναντίον της Τουρκίας
Η Αμάντα Σλότ, πρώην Υφυπουργός Εξωτερικών, είχε αρμοδιότητα τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο επί διακυβέρνησης Ομπάμα με στενές επαφές σε Ελλάδα και Τουρκία.
Ο Μπομπ Μενέντεζ, Γερουσιαστής Δημοκρατικών, είναι ισχυρή φιγούρα στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας και θα μπορούσε να διαδραματίσει ενεργότερο ρόλο και στο θέμα των κυρώσεων στην Τουρκία. Θα αναλάβει σύντομα τη θέση του προέδρου της επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας.

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR