Greek-Turkish Relations

Oι Ιταλοί νομιμοποιούν τις τουρκικές απαιτήσεις σε Αιγαίο & Α. Μεσόγειο

Ιταλός ειδικός σύμβουλος σκιαγραφώντας την άκρως επικίνδυνη κατάσταση στην Α.Μεσόγειο, δικαιολογεί την τουρκική προκλητική στάση στην περιοχή αυτή και ουσιαστικά “νομιμοποιεί” τις παράλογες απαιτήσεις της που αφορούν σε Αιγαίο και Α.Μεσόγειο.     

Ο Ιταλός αμυντικός αναλυτής Gagliano Giuseppe, θεωρεί με άλλα λόγια ότι, "η ανατολική Μεσόγειος έχει καταστεί μια πολύ “θερμή θάλασσα”, στην οποία επίκειται μια μεγάλη αεροναυτική σύγκρουση, στην οποία η Ιταλία πρέπει να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο, λαμβάνοντας υπόψη όχι μόνο την ιστορία της, αλλά τη γεωγραφική της θέση και τα συμφέροντά της”.

Ο ίδιος θεωρεί ότι "η Ελλάδα συνεχίζει να επιλέγει να αντιδράσει σαφώς ενάντια στην τουρκική επεκτατική πολιτική, όπως αποδεικνύεται από την έγκριση αγοράς από την ελληνική κυβέρνηση 18 γαλλικών αεροσκαφών 4++ γενιάς αξίας δύο δισεκατομμυρίων ευρώ. 

Ακριβώς για να μπορέσει να ικανοποιήσει αυτό το αίτημα, το ελληνικό κοινοβούλιο ψήφισε υπέρ της αύξησης των στρατιωτικών δαπανών, οι οποίες κατά τη διάρκεια του 2021 θα ανέλθουν σε περίπου 5 δισεκατομμύρια ευρώ.

Πρόκειται για μια αύξηση που είναι απαραίτητη για την προστασία των συμφερόντων της Ελλάδας, στην Ανατολική Μεσόγειο. 

Από τη μία πλευρά, αυτή η επιλογή από την ελληνική πλευρά επιβεβαιώνει την ιστορία, δηλαδή το γεγονός ότι οι εξοπλισμοί αποτελούν ένα μέσο ικανό για να επιτύχει μια προσωρινή ισορροπία δυνάμεων προκειμένου να ξεπεραστεί το χάσμα με τις χώρες που θεωρούνται αντίπαλες και, αφετέρου, αυτή η επιλογή από την ελληνική κυβέρνηση καταδεικνύει τον ολοένα και πιο αποφασιστικό ρόλο που σκοπεύει να παίξει η Γαλλία, ιδίως η γαλλική στρατιωτική βιομηχανία, στη Μεσόγειο σε Ελλάδα και Αίγυπτο. 

Το γεγονός ότι οι συνομιλίες μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας πρέπει να ξαναρχίσουν στις 25 Ιανουαρίου για να βρεθεί λύση νομικής και διπλωματικής φύσης, όχι μόνο δεν πρέπει να εξαπατήσει τους διεθνείς παρατηρητές, αλλά πάνω απ 'όλα μας δείχνει ότι δεν θα αλλάξει η κατάσταση των ενόπλων δυνάμεων που υπάρχει σήμερα στη σκακιέρα της Μεσογείου. 

Για λόγους που έχουν διατυπωθεί αρκετές φορές σε αυτές τις σελίδες, η Τουρκία δεν....μπορεί να παραιτηθεί από την πολιτική προβολής της δύναμης, η οποία ονομάζεται δόγμα της "γαλάζιας πατρίδας", καθώς η Τουρκία θέλει να επιτύχει αυτάρκεια ενεργειακής φύσης. 

Ακριβώς για την επίτευξη αυτού του στόχου, η Τουρκία ενίσχυσε τη στρατιωτική της δομή όπως αποδεικνύεται από την δημιουργία του ανθυποβρυχιακού πυραύλου Akya, του ελικοπτεροφόρου/αποβατικού Anadolu και πάνω από όλα τον μεγάλο στόλο drone που διαθέτει. 

Ωστόσο, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι πίσω από την Ελλάδα, και την Τουρκία, υπάρχουν και άλλες δυνάμεις όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Γαλλία, το Ισραήλ με το οποίο στις 5 Ιανουαρίου η Αθήνα υπέγραψε συμφωνία αξίας 1,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το αεροπορικό κέντρο στην Καλαμάτα, μαζί με την συμφωνία με ΗΑΕ”, κατέληξε ο ίδιος. 

Η Ιταλία τηρώντας διαχρονικά μια άκρως φιλοτουρκική στάση ετοιμάζεται, όπως όλα δείχνουν να διεκδικήσει και αυτή την δική της ναυτική και γεωπολιτική παρουσία στην Μεσόγειο και αυτό είναι θεμιτό έως ένα σημείο που δεν ενοχλεί την ελληνική πλευρά.

Η αναγνώριση όμως, των άκρως προκλητικών τουρκικών ενεργειακών και γεωπολιτικών συμφερόντων στην περιοχή της Α.Μεσογείου από την Ρώμη, παρ’ όλες τις συμφωνίες Ελλάδος-Ισραήλ-Κύπρου (αγωγός East Med), και η μη καταδίκη της τουρκικής εμπλοκής στην Λιβύη μαζί με την αποστολή Τζιχαντιστών, είναι ενδεικτικές των φιλοτουρκικών προθέσεων των Ιταλών.

Η Ιταλία, η Ισπανία και φυσικά η Γερμανία στηρίζουν αναφανδόν τον Ερντογάν και το καθεστώς του, ακυρώνοντας όλες τις ελληνο-κυπριακές προσπάθειες στην ΕΕ  για την επιβολή κυρώσεων στην Άγκυρα.

Πρόκειται για μια πολιτική που είναι διαχρονική και μόνιμη, και η οποία όχι μόνο δεν αλλάζει, αλλά μεταβάλλεται με τα χρόνια σε “πισώπλατη μαχαιριά” κατά Ελλάδος και Κύπρου.       

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR