Η τουρκική υποκρισία σε όλο της το μεγαλείο, μας ξετυλίγεται με αφορμή την παρέμβαση Τσαβούσογλου στο θέμα του Κασμίρ, για το οποίο... κόπτεται τώρα η τουρκική διπλωματία προκαλώντας το Ν. Δελχί με αντίποινα.
Ο Τούρκος ΥΠΕΞ ζητά, άκουσον-άκουσον, επίλυση του ζητήματος αυτού σύμφωνα με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, κάτι που δεν αναγνωρίζει βέβαια για την Κύπρο και την παράνομη τουρκική εισβολή που έγινε το 1974.
Εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη για την υποστήριξη της Άγκυρας, οι μουσουλμάνοι ηγέτες του Κασμίρ επαίνεσαν τη δήλωση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών σχετικά με το θέμα του Κασμίρ κατά την επίσκεψή του στο Ισλαμαμπάντ αυτήν την εβδομάδα.
Ο Ghulam Nabi Fai, γενικός γραμματέας του Παγκόσμιου Φόρουμ Ευαισθητοποίησης για το Κασμίρ με έδρα την Ουάσινγκτον, χαιρέτισε τις παρατηρήσεις του Μ.Τσαβούσογλου ως «τολμηρές και θαρραλέες».
«Ειδικότερα, θα θέλαμε να εκφράσουμε τις ευχαριστίες μας στην κυβέρνηση της Τουρκίας που επανέλαβε ότι η ειρηνική διευθέτηση της διαφοράς του Κασμίρ πρέπει να διερευνηθεί σύμφωνα με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών», ανέφερε ο ίδιος σε δήλωσή του την Παρασκευή.
Την ίδια στιγμή όμως ο Πακιστανός ΥΠΕΞ, και ο Α/ΓΕΑ της πακιστανικής αεροπορίας δήλωσαν ότι στηρίζουν την Τουρκία στο θέμα της Κύπρου, στηρίζοντας ουσιαστικά δηλαδή την κατοχή κυπριακού εδάφους από εισβολείς Τούρκους στρατιώτες.
«Η κοινή δήλωση Πακιστάν-Τουρκίας είναι σημαντική διότι η ιστορία μαρτυρεί ότι οι διμερείς συνομιλίες μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν έχουν αποτύχει και έχουν οδηγήσει σε περισσότερο πόνο και ταλαιπωρία των ανθρώπων της περιοχής», δήλωσε ο Φάι.
Ο Τσαβούσογλου, σε συνέντευξη Τύπου με τον Πακιστανό ομόλογό του Σαχμούτ Κουρσί Κρίσι και τον Τζεϊχούν Μπαϊράμοφ του Αζερμπαϊτζάν, εξέφρασε υποστήριξη για την επίλυση της διαφοράς του Κασμίρ.
«Πιστεύουμε ότι τα μονομερή βήματα περιπλέκουν περαιτέρω την κατάσταση. Επαναβεβαιώνουμε τις ανησυχίες και τις προσδοκίες μας, οι οποίες αντιμετωπίστηκαν επίσης κατά τη διάρκεια της υπουργικής συνάντησης του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας του OIC στο Νίγηρα. Πιστεύουμε στον διάλογο και την ειρηνική επίλυση της διαφοράς του Κασμίρ στο πλαίσιο των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών», κατέληξε ο Τσαβούσογλου.
Ο Syed Faiz Naqshbandi, εκπρόσωπος του γραφείου για το Κασμίρ , επαίνεσε την Τουρκία για την «ισχυρή και ρεαλιστική» υποστήριξή της.
«Ο λαός του Κασμίρ είναι ευγνώμων στον λαό και την κυβέρνηση της Τουρκίας για την ισχυρή και ρεαλιστική στάση τους στη διαμάχη του Κασμίρ», ανέφερε ο ίδιος σε δήλωση του.
Το Κασμίρ, είναι μια περιοχή των Ιμαλαΐων που διαθέτει στην πλειοψηφία του μουσουλμάνους και κατέχεται από την Ινδία και το Πακιστάν, αλλά διεκδικείται και από τους δύο.
Αυτό όμως που κατανοούμε βαθιά από όλα αυτά είναι πολύπλευρη και μεγάλων αποστάσεων τουρκική εξωτερική πολιτική, η οποία όπου την συμφέρει ομιλεί για τον ΟΗΕ, και όπου δεν την συμφέρει, κάνει ότι δεν ξέρει για τα εγκλήματα που έγιναν στην Κύπρο.
Επειδή όμως η αλαζονεία είναι θανάσιμο αμάρτημα, η εμπλοκή της Άγκυρας απέναντι στην Ινδία θα έχει σύντομα τις επιπτώσεις της οι οποίες θα είναι αναλόγου ισχύς και κυρίως αποτελεσματικότητας.