Η κατάσταση στη Μεσόγειο γίνεται όλο και πιο τεταμένη, εν μέρει επειδή οι παλιοί κανόνες και οι συμμαχίες στην περιοχή έχουν γίνει θολές, αναφέρουν αμερικανικές πηγές.
Η Κύπρος έχει ήδη συνάψει στρατιωτικές συμφωνίες με την Αίγυπτο, το Ισραήλ και την Ιορδανία, ενώ οι ένοπλες δυνάμεις της πραγματοποιούν ασκήσεις με τις αντίστοιχες των χωρών αυτών.
Η χώρα έχει επίσης υπογράψει συμφωνία για να βοηθήσει στην εκπαίδευση του λιβανέζικου στρατού.
Το κυπριακό υπουργείο άμυνας ανακοίνωσε επίσης ότι η πρόσφατη συμφωνία με τα ΗΑΕ προβλέπει κοινές στρατιωτικές ασκήσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα και διαβουλεύσεις για την επέκταση της στρατιωτικο-τεχνικής συνεργασίας.
Το Νοέμβριο, τα ΗΑΕ συμμετείχαν σε ναυτική και αεροπορική άσκηση μεγάλης κλίμακας στα ανοικτά των ακτών της Αιγύπτου.
Στρατιωτικό προσωπικό και στρατιωτικός εξοπλισμός από τις ένοπλες δυνάμεις της Γαλλίας, της Ελλάδας, της Αιγύπτου και της Κύπρου συμμετείχαν σε ασκήσεις, με την ονομασία ΜΕΔΟΥΣΑ.
Εν τω μεταξύ, μια πιθανή ναυτική αναμέτρηση κερδίζει συνεχώς δυναμική στην Μεσόγειο. Σε πρόσφατες εχθροπραξίες στη Λιβύη, η Τουρκία προσπάθησε να δείξει κάτι περισσότερο από την ναυτική της παρουσία.
Η Άγκυρα παίζει σημαντικό ρόλο σε αυτόν τον πόλεμο, που προσελκύει τη Ρωσία, την Αίγυπτο, το Κατάρ και τη Γαλλία.
Η στάση της Τουρκίας στη Λιβύη δείχνει πώς η Μεσόγειος Θάλασσα μετατράπηκε ήδη σε ένα πεδίο μιας πιθανής μεγάλης ναυτικής αναμέτρησης με έπαθλο τα κοιτάσματα αλλά και τον έλεγχο της θάλασσας.
Ενώ το ζήτημα της Λιβύης παραμένει ανοικτό, οι εντάσεις αυξάνονται στα νέα πεδία φυσικού αερίου στη Μεσόγειο, ενώ η Ρωσία στέλνει συνεχώς πολεμικά πλοία.
Σύμφωνα με το γνωστό περιοδικό Defense News, η Μόσχα είναι ένας από τους ενεργούς συμμετέχοντες σε αυτόν τον ιδιότυπο πόλεμο.
Ως αποτέλεσμα λοιπόν όλων αυτών των συμμαχιών έχουμε έναν νέο γύρο εξοπλισμού των ναυτικών δυνάμεων στην περιοχή της Μεσογείου.
Επιπλέον, τα πολεμικά πλοία του τουρκικού πολεμικού ναυτικού είναι μόνιμα αγκυροβολημένα στα ανοικτά των ακτών της Λιβύης, ειδικά από τότε που ο Τούρκος πρόεδρος συντάχθηκε με την κυβέρνηση της Τρίπολης.
«Η Τουρκία μπορεί να κατασκευάσει τα δικά της πολεμικά πλοία, αλλά η Άγκυρα θα πρέπει να αγοράσει σχεδόν όλα τα ηλεκτρονικά από το εξωτερικό, όπως έκανε η Κίνα στις αρχές της δεκαετίας του 2000», δήλωσε ο Konstantin Makienko, αναπληρωτής διευθυντής του Κέντρου Ανάλυσης Στρατηγικών και Τεχνολογιών της Μόσχας.
Ο ίδιος εκτιμά έναν νέο γύρο έντασης στη Μεσόγειο, λόγω του γεγονότος ότι οι παλιοί κανόνες και οι συμμαχίες σε αυτήν την περιοχή έχουν αλλάξει και όλα πλέον εξελίσσονται ραγδαία.
«Η Τουρκία έχει κατηγορηθεί ότι απειλεί τα δικαιώματα της Κύπρου στα υποθαλάσσια πεδία φυσικού αερίου με τα δικά της σχέδια γεώτρησης στη Μεσόγειο Θάλασσα, ενώ πραγματοποιεί συνεχώς επίδειξη δύναμης», τονίζει ο Makienko.
Η συμπεριφορά της Τουρκίας ανησυχεί επίσης την Αίγυπτο, παρά την πρόσφατη αύξηση των δαπανών του Καΐρου για την αγορά μονάδων επιφανείας από τη Γαλλία, συμπεριλαμβανομένων τεσσάρων κορβετών Gowind 2500 και μιας φρεγάτας FREMM πολλαπλών αποστολών.
Στο ανατολικό τμήμα της Μεσογείου, η Ρωσία, σύμφωνα με Αμερικανούς ειδικούς εν τω μεταξύ, στελεχώνει την επιχειρησιακή μοίρα του στόλου της Μεσογείου Θάλασσας με τελικό προορισμό το λιμάνι της Ταρτούς.
Αυτό θα επιτρέψει στη Μόσχα, να γίνει ένας από τους κορυφαίους παίκτες της περιοχής, αυξάνοντας την ναυτική και στρατιωτική της επιρροή στη Μεσόγειο.
Η Ρωσία ως γνωστόν, θέλει να εξοπλίσει όλα τα πολεμικά πλοία της με τον πύραυλο Kalibr-NK / PL ο οποίος έχει μέγιστο εύρος 2.000 χιλιόμετρα.
Η τοποθέτηση αυτού του τύπου πυραύλων σε σχετικά φθηνά πλοία είναι το μέλλον και η Ρωσία θέτει την τάση σχετικά με αυτό, χρησιμοποιώντας ελάχιστους πόρους.
Γαλλία, Ιταλία, Ελλάδα και Τουρκία, μπορούν επίσης να ακολουθήσουν το ίδιο μοτίβο, τονίζουν ειδικοί.
Η Ρωσία διαθέτει επίσης τον υπερηχητικό πύραυλο P-800 Onyx με εμβέλεια 400 έως 600 χιλιομέτρων, ενώ Ρώσοι ειδικοί θεωρούν, ότι δεν υπάρχει ισοδύναμο στο δυτικό οπλοστάσιο για αυτόν τον πύραυλο.
"Γέμισε" υπβρύχια η Μεσόγειος
Η συσσώρευση όμως ναυτικών εξοπλισμών στη Μεσόγειο συνεχίζεται και στον τομέα των υποβρυχίων.
Η Τουρκία στέλνει συνεχώς τα υποβρύχια της στις ακτές της Λιβύης ενώ και ελληνικά υποβρύχια σουλατσάρουν στην Α. Μεσόγειο κάτω από την Κρήτη.
Η Αίγυπτος εντωμεταξύ παρέλαβε το τρίτο από τα τέσσερα υποβρύχια Type-209 που κατασκευάστηκαν στο ναυπηγείο Howaldtswerke-Deutsche Werft AG.
Η Γερμανία προμήθευσε επίσης υποβρύχια αυτού του τύπου στην Τουρκία και την Ελλάδα, που έχουν 12 και 11 υποβρύχια, αντίστοιχα.
Σύμφωνα με τον εμπειρογνώμονα του αμυντικού κέντρου Cesi στη Ρώμη, Paolo Crippa, επί του παρόντος 20-30 υποβρύχια αναπτύσσονται στη Μεσόγειο Θάλασσα και αυτό είναι ένας αριθμός σημαντικά μεγαλύτερος από ότι πριν από 10 χρόνια.
Σύμφωνα με τον ίδιο όμως, ο συνολικός αριθμός υποβρυχίων που κινούνται αυτήν την περίοδο στη Μεσόγειο Θάλασσα σήμερα είναι 63 υποβρύχια, κάτι που αποτελεί αριθμό ρεκόρ.
Επομένως, δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι το ιταλικό ναυτικό δίνει μεγαλύτερη προσοχή στην ενίσχυση των δυνατοτήτων της ανθυποβρυχιακής άμυνας.
Ο Ιταλός ειδικός τονίζει ότι η Ιταλία στοχεύει να γίνει αυτή η κύρια ναυτική δύναμη στη Μεσόγειο.
Ωστόσο, είναι κάτι παραπάνω από σίγουρο ότι αυτή η συσσώρευση δυνάμεων υποκρύπτει κινήσεις για κυριαρχία δια μέσω των ναυτικών δυνάμεων στην Μεσόγειο, η οποία έχει τα μεγαλύτερα κοιτάσματα υδρογονανθράκων του πλανήτη ενώ ελέγχει τις διόδους σε δύο τρομερά γεωστρατηγικά σημεία της.