Middle East
Updated at:

Τουρκία: Σοβαρή και γενικευμένη λειψυδρία προκαλεί αναταράξεις στην χώρα

Μεγαλουπόλεις σε ολόκληρη την Τουρκία αντιμετωπίζουν πλέον τρομερή έλλειψη νερού για τους επόμενους μήνες, ενώ κόκκινη προειδοποίηση έχει δοθεί στην Κωνσταντινούπολη η οποία θα αντιμετωπίσει και το σοβαρότερο πρόβλημα αφού έχει αποθέματα για λιγότερο από 45 ημέρες.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Guardian, το τμήμα χημικών μηχανικών της Τουρκίας εξέδωσε έκτακτη ανακοίνωση για το σοβαρό αυτό θέμα, στο οποίο αναφέρει τον μεγάλο κίνδυνο που αντιμετωπίζει η χώρα, επικαλούμενο την ελάχιστη έως τώρα βροχόπτωση η οποία οδήγησε στη σοβαρότερη ξηρασία της Τουρκίας εδώ και δέκα χρόνια, με τον κίνδυνο της λειψυδρίας να πλανάται πάνω 17 εκατομμύρια Τούρκους λόγω των εξαιρετικά χαμηλών επιπέδων νερού.

Μεγαλουπόλεις όπως η Σμύρνη και η Προύσα, που είναι μετά την Κων/πολη, οι μεγαλύτερες πόλεις της Τουρκίας, έχουν απόθεμα νερού σε επίπεδα 36% και 24% αντίστοιχα, ενώ οι αγρότες σε περιοχές παραγωγής σίτου, όπως στην πεδιάδα του Ικονίου και στην επαρχία της Αδριανούπολης στα σύνορα με Ελλάδα και Βουλγαρία, έχουν σοβαρό θέμα με τις καλλιέργειες τους, οι οποίες ουσιαστικά καταστράφηκαν. 

CONTINUE READING

Η οξεία έλλειψη βροχόπτωσης το δεύτερο εξάμηνο του 2020, που πλησίασε το 50% ετήσιας βροχόπτωσης, οδήγησε τη διεύθυνση θρησκευτικών υποθέσεων να δώσει εντολή στους Τούρκους ιμάμηδες να προσεύχονται για βροχή στα Τζαμιά τους. 

Η Τουρκία όμως αντί να εστιάσει σε μέτρα για να διατηρήσει τον έλεγχο της ζήτησης νερού, επιμένει να επεκτείνει την παροχή νερού μέσω της κατασκευής περισσότερων φραγμάτων. 

“Η τουρκική κυβέρνηση έχει κατασκευάσει εκατοντάδες φράγματα τις τελευταίες δύο δεκαετίες», ανέφερε ο Δρ Akgün İlhan, εμπειρογνώμονας διαχείρισης νερού το Κέντρο Πολιτικής της Κωνσταντινούπολης. 

«Τα προειδοποιητικά σημάδια μιας εκτεταμένης λειψυδρίας υπάρχουν εδώ και δεκαετίες, αλλά στην πράξη δεν έχουν γίνει πολλά», τόνισε ο ίδιος. 

Η Άγκυρα  έχει δώσει προτεραιότητα στην οικονομική ανάπτυξη έναντι των περιβαλλοντικών ανησυχιών και παραμένει η μόνη χώρα του κλαμπ των G20 εκτός από τις ΗΠΑ που δεν έχει ακόμη επικυρώσει τη συμφωνία του Παρισιού του 2015. 

«Όλοι γνωρίζουν ότι πρέπει να διατηρηθούν οι υπόγειες λεκάνες νερού, ειδικά για αυτά τα επεισόδια ξηρασίας που γίνονται πολύ πιο σοβαρά και πιο μακροπρόθεσμα πλέον», δήλωσε ο Δρ. Ümit Şahin, ο οποίος διδάσκει για την παγκόσμια αλλαγή του κλίματος και την περιβαλλοντική πολιτική στο Πανεπιστήμιο Sabancı της Κωνσταντινούπολης. 

«Ωστόσο, στην Κωνσταντινούπολη, για παράδειγμα, οι πιο ζωτικές λεκάνες νερού, τα δάση και η γεωργική γη, έχουν μικρύνει σε αντιδιαστολή των έργων αστικής ανάπτυξης, όπως το νέο αεροδρόμιο, η νέα γέφυρα του Βοσπόρου, οι οδικοί άξονες  σύνδεσης,  οι αυτοκινητόδρομοι και το κανάλι της Κωνσταντινούπολης. Αυτές οι πολιτικές δεν μπορούν να λύσουν το πρόβλημα της ξηρασίας στην Τουρκία", κατέληξε ο ίδιος. 

Στην Σμύρνη, οι τοπικές αρχές προετοιμάζονται για την αντιμετώπιση της έλλειψης νερού, υλοποιώντας 103 νέες γεωτρήσεις, ανακυκλώνοντας τα λύματα και ελαχιστοποιώντας την απώλεια και τη διαρροή των πεπαλαιωμένων σωλήνων, σύμφωνα με τον δήμαρχο της πόλης, Tunç Soyer. 

CONTINUE READING

Η Τουρκία χρειάζεται άφθονη βροχή άμεσα, για να αποφευχθεί μια σοβαρή κρίση στους επόμενους μήνες, ενώ ακόμη και  ένα σενάριο συνεχών βροχοπτώσεων για τον υπόλοιπο χειμώνα, μπορεί να μην είναι αρκετό για τις αγροτικές κοινότητες για να σώσουν τις καλλιέργειες του τρέχοντος έτους.

Υπενθυμίζουμε ότι σχετικά με το θέμα έλλειψης νερού στην Τουρκία, ο Άγιος Γέροντας Παΐσιος είχε πει: «Όταν ακούσετε ότι τα νερά του Ευφράτη τα κόβουν από ψηλά οι Τούρκοι με φράγματα και τα χρησιμοποιούν για αρδευτικά έργα,τότε να ξέρετε ότι ήδη έχουμε μπει στην ετοιμασία του μεγάλου εκείνου πολέμου και ότι προετοιμάζεται ο δρόμος για τις μύριες μυριάδων στρατού των από ανατολών ηλίου, που αναφέρει η Αποκάλυψη.»

Οι Τούρκοι έχουν σοβαρά θέματα σε πολλούς τομείς, αλλά μια τρομερή έλλειψη νερού σε μεγάλες πόλεις θα δημιουργήσει πραγματικά απίστευτες συνθήκες για εκατομμύρια Τούρκους πολίτες που υποφέρουν πραγματικά.     

 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR