Δυσοίωνες προβλέψεις έκαναν έγκριτα ρωσικά γεωπολιτικά και αμυντικά ινστιτούτα συγκεκριμένα για τη Μεσόγειο, προειδοποιώντας για επικείμενο τουρκικό σχέδιο πρόκλησης πολέμου με την Ελλάδα. Αφορμή στέκεται η Κύπρος και "κύριο μενού" τα τεράστια ενεργειακά κοιτάσματα.
Ρώσοι ειδικοί μιλούν “έξω από τα δόντια”, για “πολεμικά σενάρια” για τον λόγο αυτόν, τονίζοντας ότι Ελλάδα και Τουρκία θα εμπλακούν σε μια πιθανή πολεμική αναμέτρηση το 2021, λόγω της οικονομίας.
“Το 2020, ήταν από κάθε άποψη δύσκολη χρονιά, το 2021 όμως έχει όλες τις δυνατότητες να είναι ακόμη πιο δύσκολο. Εκτός από τον πραγματικό κίνδυνο κλιμάκωσης της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών, του Ιράν και του Ισραήλ, είναι πλέον δυνατή μια βίαιη στρατιωτική σύγκρουση μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο”, αναφέρει το ρωσικό αμυντικό ινστιτούτο.
Σε αυτό το σενάριο, το ινστιτούτο εμπλέκει τόσο τα "αόρατα" αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη F-35, όσο και τα ρωσικά συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας S-400.
“Ελλάδα και Τουρκία είναι ιστορικοί αντίπαλοι. Οι ΗΠΑ προσπάθησαν να τους συμφιλιώσουν εντός της συμμαχίας του ΝΑΤΟ, αλλά απέτυχαν. Σήμερα η κατάσταση έχει επιδεινωθεί πολύ πιο επικίνδυνα, από το γεγονός ότι και οι δύο χώρες βρίσκονται σε κατάσταση σοβαρής οικονομικής κρίσης και χρειάζονται σοβαρή ώθηση για ανάκαμψη και ανάπτυξη.
Γι αυτόν τον λόγο τα τεράστια πεδία φυσικού αερίου που ανακαλύφθηκαν στην Ανατολική Μεσόγειο στα ανοικτά των ακτών της Κύπρου, έχουν στοχοποιηθεί από την Άγκυρα.
Αυτός που θα ελέγχει την ανάπτυξή τους και θα τα εξάγει σε χώρες της ΕΕ, θα αποκομίσει δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια.
Εμπνευσμένος από τις μεγαλειώδεις επιτυχίες στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, ο νέος «σουλτάνος» Ερντογάν μπορεί να προσπαθήσει να επιλύσει ξανά το ζήτημα με τη βία. Ωστόσο, όλα είναι πολύ πιο περίπλοκα από ό,τι ο ίδιος θα ήθελε”, τονίζει ινστιτούτο με έδρα την Μόσχα.
Οι Ρώσοι θεωρούν ότι ναι μεν η Κύπρος δεν ανήκει στην ελληνική επικράτεια και είναι ένα κυρίαρχο κράτος που κατοικείται από Έλληνες και Τούρκους, αλλά Αθήνα και Άγκυρα στηρίζουν στρατιωτικά και τις δύο πλευρές.
Σύμφωνα με παλαιότερα δημοσιεύματα, η Άγκυρα επικαλείται τη συνθήκη της Κύπρου της 4ης Ιουνίου 1878, με την οποία το νησί ορίζεται ως κομμάτι της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.
Το 1969, η Βρετανία αναγνώρισε εν μέρει τα δικαιώματα της Τουρκίας στο νησί και το 1974 η Άγκυρα πραγματοποίησε στρατιωτική επέμβαση, ως αποτέλεσμα της οποίας η δημιουργία της "Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου".
Η ουσία είναι όμως ότι τα Κατεχόμενα αναγνωρίζονται μόνο από την Τουρκία.
Το πρόβλημα της συνύπαρξης των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων στην Κύπρο έχει επιδεινωθεί τεχνηέντως από την Άγκυρα, ειδικά μετά την ανακάλυψη των κοιτασμάτων φυσικού αερίου, καθώς το νησί αποτελεί βασικό σημείο για την κατασκευή αγωγού East Med που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το Ισραήλ προς την Ευρώπη.
“Η Άγκυρα θέλει να πάρει ένα μεγάλο μερίδιο σε όλη αυτή την αφθονία, αλλά οι Έλληνες βλέπουν το θέμα διαφορετικά. Υπάρχει λόγος να πιστεύουμε ότι η Τουρκία μπορεί να προσπαθήσει να εφαρμόσει την εμπειρία του Καραμπάχ στην επίλυση του προβλήματος κάνοντας χρήση βίας στην Κύπρο.
Στη διάθεση του προέδρου Ερντογάν, υπάρχει ένα ισχυρό πολεμικό ναυτικό, ενώ ο τουρκικός στρατός θεωρείται ο δεύτερος μεγαλύτερος αριθμητικά στο ΝΑΤΟ μετά τις ΗΠΑ.
Οι Τούρκοι διαθέτουν στο οπλοστάσιο τους επιθετικά UAV που τα πήγαν περίφημα στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, διαθέτουν τους ρωσικούς πυραύλους S-400 και έχουν άφθονη πλέον πολεμική εμπειρία”, αναφέρει το ρωσικό ινστιτούτο.
Ρωσικό σενάριο ελληνοτουρκικού πολέμου στην Κύπρο
“Θεωρητικά, τα γεγονότα μπορούν να εξελιχθούν ως εξής:
Όσον αφορά το τουρκικό τμήμα της Κύπρου, θα γνωστοποιηθούν αιφνιδιαστικά κάποιες υποτιθέμενες προκλήσεις από την ελληνική πλευρά (πιθανή προβοκάτσια από Τούρκους που θα εμφανίζονται ως Ελληνοκύπριοι).
Το γεγονός αυτό θα ωθήσει την Άγκυρα να επιβάλει ναυτικό αποκλεισμό στο νησί και να αποστείλει ένα στρατιωτικό σώμα εκεί λένε οι Ρώσοι (πιθανότατα επιπέδου Ταξιαρχίας. Όλως τυχαίως, η επίλεκτη 1η τουρκική Ταξιαρχία καταδρομών προετοιμάζεται από το 2018 για το σκοπό αυτόν.
Η ταξιαρχία αυτή συμμετείχε και στην «ειρηνευτική επιχείρηση Κύπρου» (όπως ονομάζουν οι νέο-οθωμανοί την αιματοβαμμένη εισβολή του Αττίλα στην Κύπρο), και είναι πανέτοιμη για να δράσει οπουδήποτε απαιτηθεί).
Αυτό όμως θα ανάγκαζε άμεσα την Αθήνα να παρέμβει, για να προστατεύσει τον ελληνικό πληθυσμό της Κύπρου, αποστέλλοντας μεγάλο μέρος του ελληνικού στόλου στη Μεγαλόνησο, ενώ ταυτόχρονα θα ξεκινούσαν κάποιες εχθροπραξίες στα χερσαία σύνορα με την Τουρκία (Έβρος).
Η Άγκυρα, λένε οι Ρώσοι, φαίνεται να είναι ο δυνατή στα χαρτιά και μπορεί να υλοποιήσει αεραποβάσεις ταυτόχρονα σε μερικά αμφισβητούμενα από την ίδια ελληνικά νησιά.
Το κύριο πρόβλημα για τον Πρόεδρο Ερντογάν όμως είναι ότι η Αθήνα δεν θα του παραδοθεί όπως το Γερεβάν. Οι νεο-οθωμανικές πολεμικές κινήσεις του Τούρκου «σουλτάνου» θα προκαλούσαν μεγάλη ανησυχία σε όλους τους γείτονες της Τουρκίας χωρίς καμία εξαίρεση.
Βόρεια Συρία, Λιβύη, Ναγκόρνο-Καραμπάχ, ελληνικά νησιά, μετά τι θα ακολουθούσε; Κεντρική Ασία, Αφρική, Μέση Ανατολή;
Οι σύμμαχες χώρες του ΝΑΤΟ θα αναγκάζονταν σε αυτήν την περίπτωση να υποστηρίξουν την Ελλάδα. Στην πραγματικότητα, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ήδη αρχίσει να το πράττουν με προκλητικό τρόπο.
Για παράδειγμα επέβαλαν σοβαρές κυρώσεις στους Τούρκους για την αγορά των S-400, τους απέκλεισαν από το πρόγραμμα των F-35, ενώ ετοιμάζονται να δώσουν κάποια στιγμή, πιθανότατα έξι μαχητικά πέμπτης γενιάς F-35 στους Έλληνες.
Το αμερικανικό Πεντάγωνο κατέστησε σαφές ότι θεωρεί την αεροπορική βάση του Ηρακλείου στην Κρήτη ως αντικαταστάτη του Ιντσιρλίκ.
Η Ουάσιγκτον σκοπεύει επίσης να μεταφέρει δυνάμεις κοντά στα Δαρδανέλια (πιθανόν εννοεί την Λήμνο), ενώ το σώμα Μηχανικού του στρατού των ΗΠΑ ήδη αναβαθμίζει το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης.
Αυτά είναι αρκετά σοβαρά μηνύματα για την Άγκυρα που θα ήταν πολύ παράλογο να τα αγνοήσει.
Θα οδηγηθεί λοιπόν ο Πρόεδρος Ερντογάν σε στρατιωτική σύγκρουση με την Ελλάδα;
Ο Σουλτάνος της σημερινής Τουρκίας θα δαγκώσει μόνο το κομμάτι που μπορεί να καταπιεί. Ενώ είναι προφανές ότι θα εμπνέεται από την ανανεωμένη εξωτερική πολιτική του Δημοκρατικού Κόμματος των ΗΠΑ και του νέου προέδρου Τζο Μπάιντεν. Το τι θα γίνει όμως θα το δούμε πολύ σύντομα”, καταλήγει το ρωσικό ινστιτούτο.
Ο κίνδυνος σε αυτό σενάριο για την Τουρκία, που θα προσπαθούσε να αναλάβει πιθανόν στρατιωτική δράση για να εμποδίσει την Ελλάδα να παρέμβει ενάντια στις παράνομες προσπάθειές της για έρευνα στην Α. Μεσόγειο, θα ήταν τεράστιος.
Αυτό που θα μπορούσε να συμβεί σε αυτήν την περίπτωση είναι δύσκολο να ειπωθεί. Η ελληνική πολεμική αεροπορία, η οποία είναι πολύ καλύτερα εκπαιδευμένη από την τουρκική, θα εξουδετέρωνε τους Τούρκους μέσα σε 48 ώρες, ενώ ο ελληνικός στρατός που έχει δημιουργήσει “οχυρά άρνησης πρόσβασης" (στα νησιά του Αιγαίου) θα αντιμετώπιζε με στωικότητα όλες τις πιθανές τουρκικές αεραποβάσεις.
Η Ελλάδα θα άντεχε τα όποια χτυπήματα, διότι σε αυτό το σενάριο, οι Έλληνες θα πολεμούσαν "υπέρ βωμών και εστιών", σε αντίθεση με τους Τούρκους στρατιώτες, που τους "βασανίζουν" οι αξιωματικοί τους για να σκοτωθούν για τα όνειρα του Σουλτάνου τους, (όπως έκανε και στους στρατιώτες του ο Πέρσης βασιλιάς Ξέρξης).
Η Τουρκία στην πρώτη στρατιωτική ήττα στο πεδίο της μάχης, θα κατέρρεε κυριολεκτικά λόγω του δικτατορικού της καθεστώτος, και αυτό είναι πλέον σίγουρο αφού είναι βγαλμένο από την ίδια την παγκόσμια ιστορία.