Greek-Turkish Relations
Updated at:

Ο Ακάρ σε ρόλο "λαγού" του Ερντογάν: Αποκαλύπτει πλήρως τον τουρκικό σχεδιασμό

Σε συνέντευξή του στην τουρκική εφημερίδα Χουριέτ, ο Τούρκος ΥΠΑΜ Χ. Ακάρ είπε ότιη Ελλάδα τους τελευταίους τρεις μήνες έχει εκδώσει 49 NAVTEX, μόνο στις δύο είχε δραστηριότητα. Όλα τα επιχειρήματα που αναφέρει ως προβλήματα τα παράγει η ίδια. Κάνει ό,τι μπορεί για να πιέσει την Τουρκία. Όταν λέμε ‘ας καθίσουμε να συζητήσουμε’ δεν πλησιάζει. Γυρνάει από πόρτα σε πόρτα και εξαπατά με ψέματα”.

Η παραπάνω δήλωση του Τούρκου ΥΠΑΜ Χ. Ακάρ, εντάσσεται  στο πλαίσιο του συνήθους ρόλου του ως "λαγού" του Ερντογάν, και εξηγώ.

Το τουρκικό σχέδιο

Ο Ερντογάν νοιώθει πολύ άβολα έναντι του νέου Προέδρου των ΗΠΑ Μπάϊντεν και της ΕΕ, αφού αντιμετωπίζει κυρώσεις ήδη από τις ΗΠΑ για τους S-400, ενώ τον Μάρτιο η ΕΕ θα αποφασίσει και η ίδια για επιβολή κυρώσεων προς την Τουρκία.

Με την τουρκική οικονομία στα τάρταρα, με ποσοστό δημοσκοπήσεων κοντά στο 30%, με τον Covid-19, την φτώχεια, την ανεργία και τον πληθωρισμό στο κόκκινο, ο Ερντογάν βλέπει ως μονόδρομο πλέον να φορέσει τον "μανδύα" του διαλλακτικού, φιλοδυτικού και παρεξηγημένου έναντι των ΗΠΑ και ΕΕ.

Βλέπει λοιπόν την έναρξη των διερευνητικών επαφών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, καθώς επίσης και τη συμμετοχή της στην πενταμερή σύσκεψη για το Κυπριακό, ως σανίδες σωτηρίας προκειμένου αφενός να κερδίσει χρόνο και να φανεί συζητήσιμος, διαλλακτικός, γεφυροποιός και "παρεξηγημένος" αναφορικά με τις προθέσεις του στη Διεθνή κοινότητα και κυρίως σε ΗΠΑ-ΕΕ, προκαλώντας επίσης διχασμό μεταξύ των κρατών της ΕΕ.

Αυτό επί της ουσίας ανέφερε ο "λαγός" Ακάρ στη συνέντευξή του που μνημονεύσαμε αρχικά.

Το επόμενό του βήμα της Τουρκίας θα είναι να αποχωρήσει από τις συνομιλίες συκοφαντώντας Ελλάδα και Κύπρο ότι είναι αδιάλλακτες και υπεύθυνες για τα αδιέξοδα

Παράλληλα, έχοντας κερδίσει ήδη χρόνο όπως είπαμε, θα εντείνει τις προσπάθειές του ο Τούρκος Πρόεδρος προκειμένου να προκαλέσει ρήγμα στις σχέσεις Ελλάδας-Κύπρου με το Ισραήλ πρωτίστως και τη Σαουδική Αραβία-Αίγυπτο δευτερευόντως, στη συνέχεια, προκειμένου να αναστρέψει το κλίμα υπέρ του και να πραγματοποιήσει τους στόχους του σε ΝΑ Μεσόγειο και Αιγαίο.

Πρέπει να έχουμε ως δεδομένο ότι η Άγκυρα δεν πρόκειται να αναστείλει τους σχεδιασμούς της Γαλάζιας Πατρίδας και της θαλάσσιας επέκτασης της σε βάρος Ελλάδας και Κύπρου, είτε είναι στο τιμόνι της εξουσίας στην Τουρκία ο Ερντογάν είτε όχι.

Επιπλέον όσο θα διαρκούν οι συζητήσεις της Τουρκίας με Ελλάδα και Κύπρο, στο πλαίσιο των διερευνητικών επαφών και στο πλαίσιο του Κυπριακού, δεν πρόκειται κανένα τουρκικό ερευνητικό σκάφος να πλεύσει στην Ελληνική και Κυπριακή ΑΟΖ, αφού έτσι θα θέλει να δείξει ο Ερντογάν ότι η Τουρκία δεν είναι εκείνη που δημιουργεί προβλήματα.

https://youtu.be/WWYfc-GWU00

S-400 - FETO - Κούρδοι

Στη συνέχεια της συνέντευξης του ο Τούρκος ΥΠΑΜ Χ. Ακάρ αναφέρθηκε στο θέμα των S-400, προσπαθώντας να υποβαθμίσει τη σημασία του ως παράγοντα διαμόρφωσης των Αμερικανοτουρκικών σχέσεων λέγοντας χαρακτηριστικά:

"H Τουρκία έχει σχέσεις με τις ΗΠΑ εδώ και πολλά χρόνια και πως δεν μπορεί να αναδεικνύεται το θέμα των S400 ανάμεσα σε εκατοντάδες θέματα, με επικέντρωση σε αυτό" και συνέχισε αναφερόμενος στο θέμα του Γκιουλέν συνδυάζοντάς το με τους S-400 “Θέλαμε τον FETO, τον δώσατε; Όχι. Οι S400, δεν είναι επιλογή για μας, είναι ανάγκη. Τίθεται θέμα για την ασφάλεια των 83 εκατομμυρίων πολιτών μας”, ανέφερε.

Τα παραπάνω λεγόμενα, αποτελούν σαφέστατη ένδειξη ότι ο Ερντογάν θα προσπαθήσει να εξισώσει την μη παράδοση του Γκιουλέν από τις ΗΠΑ με το θέμα των S-400, προκειμένου να ζητήσει σε περίπτωση δυσμενούς εξέλιξης των συζητήσεων με τις ΗΠΑ, την ανταλλαγή τους.

Αυτό θα έχει θετικό εσωτερικό αντίκτυπο στην Τουρκία, αφού θα εμφανίσει ώς νίκη του, την παράδοση του Γκιουλέν από τις ΗΠΑ και όχι ως μονομερή υποχώρησή του την "εναποθήκευση ή μη χρήση των S-400", ενώ θα ανοίξει παράλληλα σε τέτοια περίπτωση ένας νέος γύρος διώξεων από τον Ερντογάν σε βάρος πολιτικών του αντιπάλων με στόχο τη μείωση της εκλογικής τους ισχύος, προκειμένου ο Τούρκος Πρόεδρος να επανεκλεγεί.

Ο Τούρκος ΥΠΑΜ πρόσθεσε ότι “δεν είναι σωστό να βγουν τα σπαθιά από τώρα με την Κυβέρνηση Μπάιντεν. Είναι ωφέλιμο να δούμε τη διαδικασία και να καθορίσουμε ένα πλάνο, γεγονός που σημαίνει ότι η Τουρκία θα είναι ήρεμη στην Α. Μεσόγειο, όσο θα διαρκέσει η αμερικανοτουρκική επανασυγκόληση των σχέσεων."

Εκτίμηση είναι ότι το αργότερο μέχρι τον Μάρτιο-Απρίλιο το αργότερο θα φανεί εάν ή όχι οι ΗΠΑ θα δώσουν χρόνο και χώρο στον Ερντογάν.

Τέλος ο Ακάρ αναφέρθηκε και στο Κουρδικό, εξισώνοντας κατά πάγια τακτική το PKK με το YPG, ούτως ώστε το δεύτερο να χαρακτηριστεί και αυτό από ΕΕ και ΗΠΑ ως τρομοκρατική οργάνωση και να μην χαίρουν οι Κούρδοι της Συρίας καμίας στρατιωτικής βοήθειας λέγοντας: "Το ΡΚΚ ισούται με το YPG. Αυτό πρέπει να γίνει κατανοητό. Η προσδοκία μας είναι να τερματιστεί η στήριξη, συμπεριλαμβανομένων και των πυρομαχικών”.

Η απειλή της δημιουργίας αυτόνομου Κουρδικού κράτους στοιχειώνει την εξωτερική πολιτική της Τουρκίας και είναι κάτι το οποίο τρέμουν οι Τούρκοι.

https://youtu.be/HFYqCXxjMSM

 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR