Middle East
Updated at:

Μετά το Ισραήλ προσπαθεί να προσεγγίσει και τη Σαουδική Αραβία η Άγκυρα

Η Τουρκία επιδιώκει να επιδιορθώσει τις σχέσεις με το Ριάντ και να προχωρήσει από τη δολοφονία του Τζαμάλ Κασόγκι μέσω επαφών ανώτατου επιπέδου με Σαουδάραβες ηγέτες, ανέφεραν αρκετοί Τούρκοι αξιωματούχοι στο Middle East Eye.

Οι σχέσεις μεταξύ των δύο περιφερειακών δυνάμεων βρίσκονται στο ναδίρ μετά τη δολοφονία του Σαουδάραβα δημοσιογράφου στην Κωνσταντινούπολη πριν από δύο χρόνια.

Όμως, ένα παράθυρο ευκαιρίας για την Τουρκία να γυρίσει μια σελίδα ήρθε το Σάββατο, όταν ο Βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας Σαλμάν μίλησε τηλεφωνικώς με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για να συζητήσει τις λεπτομέρειες μιας Διακήρυξης Ηγετών της Διάσκεψης Κορυφής της G20 στο Ριάντ.

CONTINUE READING

"Ο Σαλμάν προσπαθούσε να εξομαλύνει την τουρκική αντίθεση στη γλώσσα που χρησιμοποιείται για τη κλιματική αλλαγή στη δήλωση", δήλωσε Τούρκος αξιωματούχος.

"Στην πρόσκληση, ο Ερντογάν έθεσε το ανεπίσημο μποϊκοτάζ της Σαουδικής κυβέρνησης εναντίον τουρκικών εμπορευμάτων που ισχύει από τις αρχές του περασμένου καλοκαιριού. Ο βασιλιάς πρότεινε τη διοργάνωση συνάντησης μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών για την επίλυση του ζητήματος."

Τον περασμένο μήνα, οκτώ μεγάλες τουρκικές επιχειρηματικές ομάδες κάλεσαν τη Σαουδική Αραβία να τερματίσει το ανεπίσημο εμπάργκο εναντίον αγαθών και εταιρειών από την Τουρκία και να βελτιώσει τις σχέσεις.

Νωρίτερα φέτος, αρκετές πηγές δήλωσαν στο MEE ότι αξιωματούχοι της Σαουδικής κυβέρνησης προσκάλεσαν μεμονωμένα τους ιδιοκτήτες των Σαουδικών επιχειρήσεων στο υπουργείο Εμπορίου και τους ώθησαν να μην πραγματοποιήσουν συναλλαγές με την Τουρκία.

Παρόλο που τα τελευταία επίσημα στοιχεία και από τις δύο χώρες δεν έχουν σημειώσει μεγάλη πτώση στο εμπόριο μέχρι στιγμής, τα άτομα που εμπλέκονται στο θέμα δήλωσαν ότι το μποϊκοτάζ εντάθηκε τον Οκτώβριο και ότι δεν υπάρχουν ακόμη στατιστικά στοιχεία για εκείνη τη στιγμή. Οι τουρκικές εξαγωγές στο βασίλειο ήταν πάνω από 3,1 δισ. Δολάρια το 2019.

https://www.youtube.com/watch?v=HFYqCXxjMSM

Εντάσεις λόγω Κασόγκι

Στην πρόσκληση του περασμένου Σαββατοκύριακου, ο Ερντογάν πρότεινε ότι ο Υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, θα μπορούσε να συναντηθεί με τον Σαουδάραβα ομόλογό του στο Νίγηρα στο περιθώριο του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας την Παρασκευή ή το Σάββατο.

Τούρκοι αξιωματούχοι δήλωσαν στο MEE ότι η Τουρκία δεν είχε ποτέ σκοπό να βλάψει τη σχέση με το Ριάντ, αλλά ήθελε μόνο να δει τους εγκληματίες πίσω από τη δολοφονία του Khashoggi να αντιμετωπίζουν δικαιοσύνη.

Ο Khashoggi, αρθρογράφος MEE και Washington Post, σκοτώθηκε από μια σαουδαραβική ομάδα στο προξενείο της χώρας στην Κωνσταντινούπολη τον Οκτώβριο του 2018. Η CIA και μια έρευνα του ΟΗΕ κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο Πρίγκιπας Μωάμεθ Μπιν Σαλμάν σχεδόν σίγουρα υπέγραψε την επιχείρηση.

CONTINUE READING

"Δεν έχουμε κανένα άλλο ζήτημα εκτός από την υπόθεση Khashoggi, για το οποίο κάναμε ό,τι μπορούσαμε για να επιλύσουμε", δήλωσε ο αξιωματούχος. "Ήρθε η ώρα να προχωρήσουμε."

Ωστόσο, αξιωματούχοι της Σαουδικής Αραβίας, μέσω των μέσων μαζικής ενημέρωσης και των ανεπίσημων καναλιών, έχουν καταστήσει σαφές ότι πιστεύουν ότι η συνεχής επισήμανση της υπόθεσης Khashoggi είναι μια προσπάθεια να υπονομευθεί ο Mohammed bin Salman.

Τούρκοι αξιωματούχοι πιστεύουν ότι μια συνάντηση μεταξύ Τσαβούσογλου και Φασιλ Μπιν Φαχάν Αλ Σαουντ θα μπορούσε να αποκαλύψει εάν οι δύο πλευρές βρίσκονται στην ίδια σελίδα ή όχι.

"Το ίδιο το τηλεφώνημα δεν γύρισε νέα σελίδα", δήλωσε ένας δεύτερος Τούρκος αξιωματούχος. «Πρέπει να δούμε πού θα πάει».

Μποϊκοτάζ και εχθρότητα

Πέρυσι, το Ριάντ μπλόκαρε την είσοδο δεκάδων τουρκικών φορτηγών που μεταφέρουν κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα και χημικά στη χώρα, ενώ κρατικά μέσα μαζικής ενημέρωσης και κορυφαία επιχειρηματικά πρόσωπα υποστήριξαν και  μποϊκοτάζ του τουρισμού και των εισαγωγών.

Τον Οκτώβριο, ο Ajlan al-Ajlan, επικεφαλής του μη κυβερνητικού εμπορικού επιμελητηρίου της Σαουδικής Αραβίας, κάλεσε την κυβέρνηση να δημιουργήσει επίσημο μποϊκοτάζ ως απάντηση στην «συνεχιζόμενη εχθρότητα της τουρκικής κυβέρνησης ενάντια στην ηγεσία, τη χώρα και τους πολίτες της Σαουδικής Αραβίας".

CONTINUE READING

Εκτός από τη δολοφονία του Khashoggi, το Ριάντ και η Άγκυρα έχουν βρεθεί απέναντι σε διάφορα περιφερειακά συμφέροντα, συμπεριλαμβανομένης της Λιβύης, όπου οι δύο αντίθετες πλευρές έχουν αντίθετα συμφέροντα.

Η Τουρκία έχει επίσης υποστηρίξει το αντίπαλο πρός τη Σαουδική Αραβία, Κατάρ, αναπτύσσοντας στρατεύματα στο μικρό εμιράτο του Κόλπου, αφού το Ριάντ και οι σύμμαχοί του ξεκίνησαν εμπάργκο εναντίον της Ντόχα το 2017.

 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR