Ένα-ένα ανέρχεται τα “σκαλιά” της μαύρης λίστας των ΗΠΑ η Τουρκία, η οποία τώρα χαρακτηρίζεται ως “αδίστακτο κράτος”, κάτι που προμηνύει και ανάλογη συμπεριφορά με προεκτάσεις για το σημερινό τουρκικό καθεστώς.
Για το θέμα αυτό ο πρόεδρος του ναυτικού ινστιτούτου BAU και Ναύαρχος ε.α. Jihad Yayci, κατηγορεί το περιβόητο Ατλαντικό Συμβούλιο για την ετικέτα που έδωσε στην Τουρκία ως «αδίστακτο κράτος», με την οποία η χώρα αυτή εισέρχεται σε μια πολύ μεγάλη στενωπό γεωπολιτικών εξελίξεων.
Ο ναύαρχος Yaycı δήλωσε, «ότι αυτή η ονομασία σημαίνει ότι η χώρα μου είναι ένα κράτος εκτός διεθνούς τάξης. Σημαίνει ότι υπάρχει μια κατάσταση στο εσωτερικό η οποία πρέπει να ελεγχθεί. Υπάρχει μια προσπάθεια να ανοίξει ο τρόπος χρήσης βίας κατά της Τουρκίας από τις ΗΠΑ», τόνισε ο ίδιος.
Το Συμβούλιο του Ατλαντικού ανακοίνωσε για το 2021 σχετικά με τους κινδύνους που ελλοχεύουν από την συμπεριφορά ορισμένων χωρών, τοποθετώντας την Τουρκία στον κατάλογο των «αδίστακτων κρατών», με τον προσδιορισμό να αποτελεί πλέον σαφή απειλή κατά της Τουρκίας.
Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, ο όρος «αδίστακτο κράτος» (αγγλικά: rogue state) αφορά χώρα που απειλεί την παγκόσμια ειρήνη, είναι απρόβλεπτη, βοηθά στον πολλαπλασιασμό των όπλων μαζικής καταστροφής, μεταχειρίζεται αδίστακτα τους πολίτες της, απειλεί τους γείτονές της και παραβιάζει τις διεθνείς συνθήκες στις οποίες είναι σταθερά συμβαλλόμενο μέρος.
Πρόκειται για έναν όρο που χρησιμοποιείται στις διεθνείς σχέσεις για κράτη που υποστηρίζουν την τρομοκρατία ή φέρεται να τη χρησιμοποιούν ως εργαλείο στην πολιτική τους”.
«Κράτος απατεώνων» σημαίνει το κράτος που έχει εξέλθει από την διεθνή τάξη. Σημαίνει μια κατάσταση που πρέπει να ελεγχθεί. Φυσικά, είναι επίσης δυνατή η χρήση βίας για έλεγχο. Υπάρχει μια προσπάθεια να ανοίξει ο δρόμος για τη χρήση βίας κατά της Τουρκίας από την δύση.
"Ο όρος «αδίστακτο κράτος» είναι μια πολύ βαριά κατηγορία. Δεν είναι δυνατό να γίνει αποδεκτό. Η Τουρκία είναι ένα κράτος που προσπαθεί να προστατεύσει τα δικαιώματα που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο.
Μιλάμε για κατηγορία που είναι άβολη με την έως τώρα στάση της Τουρκίας. Η χώρα μου είναι μέλος του G-20 και ο συγκεκριμένος χαρακτηρισμός δεν είναι μια λέξη που λέγεται εύκολα.
Πρέπει να αντισταθούμε σε τέτοιες απειλές. Οι ΗΠΑ εξακολουθούν να βλέπουν το Ιράν, τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας, τη Συρία και τη Βενεζουέλα ως "αδίστακτα κράτη".
Προηγουμένως είχαν χαρακτηρίσει με αυτόν ορισμό το Αφγανιστάν, το Ιράκ, την Κούβα, τη Λιβύη και τη Γιουγκοσλαβία και με αυτή την δικαιολογία παρενέβησαν στρατιωτικά αλλά και με άλλους τρόπους.
Τώρα εκτιμάται ότι οι ΗΠΑ προσπαθούν να δημιουργήσουν και πάλι αυτήν την αντίληψη για την Τουρκία.
Το κύριο έργο αυτής της αντίληψης είναι οι άθλιες δραστηριότητες τρομοκρατικών οργανώσεων όπως η Feto ή το PKK, και χώρες όπως Ελλάδα, Αρμενία, Γαλλία, οι οποίες ενοχλούνται από την δράση της Τουρκίας στην Αφρική και αλλού.
Η Ελλάδα και η ελληνοκυπριακή διοίκηση με αφορμή τα νησιά της ανατολικής Μεσογείου, δημιουργούν μια “στρεβλότητα” της έννοιας της προστασίας των νόμιμων δικαιωμάτων και συμφερόντων της Τουρκίας”, δήλωσε ο ίδιος μεταξύ άλλων.
Η ουσία όμως είναι ότι η Τουρκία έχει διαβεί τον Ρουβίκωνα και πρόκειται να δεχθεί ισχυρές πιέσεις, ειδικό το ισλαμικό καθεστώς του Ερντογάν, για την σχέση του με Ρωσία και Κίνα, ενώ η στρατιωτική δράση των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων αποτελεί πρόκληση για την δύση στο σύνολο της.
Οι Τούρκοι ότι και να δηλώνουν πολλοί ειδικοί, θα κληθούν να πληρώσουν για την στάση τους στην Α. Μεσόγειο πολύ σύντομα, αφού θεωρούν τον εαυτό τους ως Οθωμανούς κατακτητές εν έτει 2020, κάτι που βέβαια δεν γίνεται αποδεκτό αφού αυτό το καθεστώς δεν υφίσταται με καμία συνθήκη.
Κυρίως όμως οι Τούρκοι θα δεχθούν πολλαπλά πλήγματα διότι μετέβαλαν με τις αποφάσεις και τις κινήσεις τους, προς την αποκαλούμενη παγκόσμια τάξη πραγμάτων, έτσι ακριβώς όμως όπως την εννοούν οι ΗΠΑ και όσοι κυβερνούν τον πλανήτη βέβαια.