World
Updated at:

Άξονας Τουρκίας-Πακιστάν-Κίνας: Ενώνονται οικονομικά και στρατιωτικά οι τρεις χώρες

Την ενεργοποίηση του σχεδίου σιδηροδρομικής σύνδεσης Τουρκίας, Ιράν και Πακιστάν, η οποία συνιστά σαφώς μέρος του τεράστιου κινεζικού σχεδίου του ''Δρόμου του Μεταξιού'', δημιουργεί αυτόματα έναν οικονομικό, εμπορικό και αμυντικό άξονα των χωρών αυτών που στρέφεται κατά της δύσης προκαλώντας αναταράξεις στην ΕΕ.   

Το παρωχημένο παλαιό σιδηροδρομικό δίκτυο του Πακιστάν, μεγάλο μέρος του οποίου χρονολογείται από τη βρετανική αποικιακή εποχή, είναι ένα από τα εμπόδια του έργου για την σιδηροδρομική σύνδεση μεταξύ Δυτικής και Ανατολικής Ασίας, με μια νέα σύνδεση που δημιουργεί σαφώς νέες συνθήκες ανάμεσα σε Τεχεράνη, Ισλαμαμπάντ και Άγκυρα με πληθώρα έργων και γεωπολιτικών σχεδίων.

https://www.youtube.com/watch?v=wEm9cGKOI5Qhttps://www.youtube.com/watch?v=WG-kkeSBokM&t=18s

Οι κυβερνήσεις της Τουρκίας, του Ιράν και του Πακιστάν θα αναβιώσουν μια διεθνή σιδηροδρομική γραμμή που θα συνδέει την Κωνσταντινούπολη, την Τεχεράνη και το Ισλαμαμπάντ το 2021, με κινεζικά όμως κεφάλαια.

CONTINUE READING

Ο διεθνής σιδηρόδρομος θα ενισχύσει τη συνδεσιμότητα με την κινεζική πρωτοβουλία “Δρόμος του Μεταξιού”, παρέχοντας σιδηροδρομική σύνδεση μεταξύ της Κίνας και της Τουρκία, αλλάζοντας έτσι πλήρως όλα τα δεδομένα για την γεωπολιτική κατεύθυνση των Τούρκων που στρέφονται πλέον προς τον κινεζικό γίγαντα αγνοώντας πλήρως την δύση.

Οι ρίζες αυτού του μεγάλου έργου βρίσκονται στον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας. Η ECO είναι ένας 10μελής πολιτικός και οικονομικός διακυβερνητικός οργανισμός που ιδρύθηκε το 1985 από το Ιράν, το Πακιστάν και την Τουρκία.

Η τεράστια σιδηροδρομική διαδρομή θα εκτείνεται σε 6.540 χλμ, περισσότερο από το ένα έκτο της παγκόσμιας περιφέρειας.

Περίπου 1.950 χλμ. διαδρομής βρίσκονται εντός τουρκικού εδάφους, 2.600 χλμ στο Ιράν και άλλα 1.990 χλμ στο Πακιστάν.

Το ταξίδι από την Κωνσταντινούπολη στο Ισλαμαμπάντ θα διαρκεί δέκα ημέρες, πολύ πιο σύντομο από τις σημερινές 21 ημέρες δια θαλάσσης μεταξύ Τουρκίας και Πακιστάν.

Μιλώντας με την προϋπόθεση της αυστηρής ανωνυμίας, ένας Πακιστανός κυβερνητικός αξιωματούχος δήλωσε ότι το επόμενο σχέδιο αφορά  την σιδηροδρομική διασύνδεση με την ονομασία ITI, η οποία αφορά την αυτόνομη περιοχή Xinjiang Uyghur  (Ουιγούροι) της Κίνας η οποία θα συνδεθεί με το πακιστανικό έδαφος μέσω της πακιστανικής σιδηροδρομικής γραμμής ML-1.

https://www.youtube.com/watch?v=6zIMMKUiBHw&t=2s

Το σχέδιο ML-1 θα είναι αξίας  6,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων και αποτελεί τη μεγαλύτερη συνιστώσα στον Οικονομικό Διάδρομο Κίνας-Πακιστάν.

Ο Lukasz Przybyszewski, αναλυτής σε θέματα Δυτικής Ασίας για το Κέντρο Ερευνών στην Ακαδημία στρατιωτικών σπουδών της Βαρσοβίας, εκτιμά ότι το Πεκίνο θεωρεί τις υποδομές μεταφορών του Ιράν ως κομμάτι του κινεζικού δρόμου του μεταξιού.

"Σε περιόδους κρίσης και πολέμου, τέτοιες εναλλακτικές οδικές εμπορικές συναλλαγές είναι πολύτιμες και κερδοφόρες", δήλωσε ο Przybyszewski.

Ο ίδιος τόνισε ότι το Πεκίνο εκτιμά ότι αυτές οι χώρες θα είναι ενεργοί εταίροι του που θα δεχθούν την συνεχόμενη ροή των κινεζικών επενδύσεων.

Για να επενδύσουν όμως οι Κινέζοι τα δις τους θα πρέπει να είναι σίγουροι ότι Τούρκοι, Ιρανοί και Πακιστανοί, θα ανήκουν στην δική τους σφαίρα επιρροής, αυτό τουλάχιστον ισχύει εδώ και χιλιάδες χρόνια. 

Η επόμενη εναλλακτική διαδρομή για τους Κινέζους είναι δια  μέσω Τουρκίας, Γεωργίας, και Αζερμπαϊτζάν, Καζακστάν διασχίζοντας την Κασπία Θάλασσα.

Η πόλη Xi'an της επαρχίας Shaanxi βορειοανατολικά του Xinjiang είναι το ανατολικότερο άκρο του αρχαίου δρόμου του μεταξιού  που συνέδεε την αρχαία Κίνα με τη Μεσόγειο.

Αυτή η διαδρομή ακολουθεί τον διάδρομο Trans Caspian μέσω του σιδηροδρόμου Μπακού-Τιφλίδα-Καρς.

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι η Κίνα μπορεί να αναπτύξει και τις δύο διαδρομές. Όλα τα σχέδια του Πεκίνου σχετικά με τα πλεονεκτήματα των διαδρομών καταλήγουν όμως στην Κωνσταντινούπολη και αυτό ας το κρατήσουμε για την σπουδαιότητα της πόλης για το Πεκίνο και την δύση βέβαια.

Η Τουρκία θα γίνει ο βασικός κόμβος μεταφορών της Ευρασίας, και για το σκοπό αυτό έχει νόημα για την Τουρκία να αναπτύξει πολλαπλές σιδηροδρομικές συνδέσεις με τη Νότια Ασία και την Κίνα.

CONTINUE READING

"Η Άγκυρα γεμίζει το κενό ως  περιφερειακός παίκτης αφού η αμερικανική κυβέρνηση παρέδωσε αυτόν τον γεωπολιτικό χώρο στην περιοχή υπό την κυβέρνηση Τραμπ", είπε ο Lukasz Przybyszewski.

Οι ειδικοί πιστεύουν επίσης ότι η διασύνδεση με Τουρκία, Πακιστάν, και Κίνα θα βοηθήσει το Ιράν να γλιτώσει από τις κυρώσεις των ΗΠΑ.

"Για την Τεχεράνη, αυτή είναι μια ελκυστική εναλλακτική οδός εμπορίου, επειδή οι χώρες του ECO ανταλλάσσουν τα  νομίσματα τους", δήλωσε ο Przybyszewski.

Οι επτά χώρες μέλη που προσχώρησαν στην ECO το 1992 είναι το Αζερμπαϊτζάν, το Αφγανιστάν, το Καζακστάν, το Κιργιστάν, το Ουζμπεκιστάν, το Τατζικιστάν και το Τουρκμενιστάν.

Για αυτό λοιπόν και οι Τούρκοι ενεπλάκησαν πρώτα στο Ναγκόρνο και τώρα στο Κασμίρ, αφού όπως όλα δείχνουν ενεργούν ως προπομποί των Κινέζων, οι οποίοι τους χρηματοδοτούν όλο αυτό το “δύσκολο” διάστημα που δέχονται την οικονομική επίθεση της δύσης.

Το ερώτημα εδώ είναι ένα, θα επιτρέψουν οι ΗΠΑ να καταστεί η Τουρκία η κύρια “γέφυρα” των Κινέζων στην Ευρώπη, η θα δράσουν πιο δυναμικά;

Η εκτίμηση είναι ότι η δύση στο σύνολο της θα δράσει άμεσα αλλιώς θα γίνει μελλοντική “αποικία” των Κινέζων που θέλουν να γίνουν κοσμοκράτορες.      

https://www.youtube.com/watch?v=ydBGHo8ovtg&t=1432s

 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR