Σαν απάντηση στις πρόσφατες δηλώσεις του Αμερικανού πρέσβη στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ σε συνέδριο για την θρησκευτική διπλωματία, ο Ρώσος ΥΠΕΞ Λαβρόφ κατηγορεί τις ΗΠΑ για απόπειρα «υπονόμευσης της Ορθοδοξίας» στην Ανατολική Μεσόγειο.
Υπενθυμίζεται πως στο εν λόγω συνέδριο προ ολίγων ημερών ο κ.Πάιατ επιτέθηκε στην Ρωσία με αφορμή το ουκρανικό εκκλησιαστικό ζήτημα λέγοντας πως η Ρωσία τιμωρεί την Ελλάδα μην στέλνοντας Ρώσους τουρίστες. Χαρακτήρισε γενναία την υποστήριξη του Οικουμενικού Πατριάρχη από την Ελλαδική Εκκλησία και πρόσθεσε πως κι άλλες Εκκλησίες θα ακολουθήσουν στην αναγνώριση της νέας ουκρανικής εκκλησίας.
"Η Ρωσία θεωρεί ότι η πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ανατολική Μεσόγειο δεν είναι εποικοδομητική", δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ σε συνέντευξη Τύπου σήμερα.
"Όσον αφορά την πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ανατολική Μεσόγειο, εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι δεν είναι εποικοδομητικη. Ένα μόνο παράδειγμα: οι Ηνωμένες Πολιτείες απαγορεύουν ουσιαστικά σε όλες τις χώρες της περιοχής να έχουν κανονική συνεργασία με τη Ρωσική Ομοσπονδία, είτε πρόκειται για στρατιωτική-τεχνική αλληλεπίδραση ή συνεργασία σε οποιαδήποτε άλλη κρίσιμη σφαίρα", είπε.
"Και, φυσικά, δεν μπορεί παρά να παρατηρηθεί ο ανατρεπτικός ρόλος που διαδραματίζουν οι Ηνωμένες Πολιτείες σε μια προσπάθεια να υπονομεύσουν την Ορθοδοξία, συμπεριλαμβανομένης της περιοχής αυτής", είπε.
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο κατηγόρησε την Τρίτη τη Ρωσία ότι συνεχίζει να «απειλεί τη σταθερότητα της Μεσογείου» και να σπείρει «χάος, σύγκρουση και διχοτόμηση» στην περιοχή μέσω παραπληροφόρησης.
Κι ενώ συμβαίνουν αυτά ο Πατριάρχης Μόσχας και πασών των Ρωσιών συνεχάρη τον Joe Biden για τη νίκη του κατά την διάρκεια των προεδρικών εκλογών των Ηνωμένων Πολιτειών και εξέφρασε την ετοιμότητα για συνεργασία με τον νέο ηγέτη της Αμερικής.
"Ο σύγχρονος κόσμος χρειάζεται μεγαλύτερη σταθερότητα και ασφάλεια, περαιτέρω εποικοδομητική συνεργασία μεταξύ κρατών για την επίλυση των προβλημάτων του εξτρεμισμού και της τρομοκρατίας, των περιφερειακών ένοπλων συγκρούσεων, της οικονομικής δικαιοσύνης και της προστασίας του περιβάλλοντος. Είμαι πεπεισμένος ότι η αλληλεπίδραση μεταξύ των χωρών μας και του λαού μας, βασίζεται σχετικά στην ιστορική εμπειρία, και θα μπορούσε να συμβάλει ουσιαστικά στην αναζήτηση αποτελεσματικών απαντήσεων στις τρέχουσες παγκόσμιες προκλήσεις", δήλωσε ο πατριάρχης στο συγχαρητήριο μήνυμα που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.
Το Ρωσικό Πατριαρχείο βλέπει τον διαθρησκευτικό και διαπολιτισμικό διάλογο ως σημαντικό εργαλείο για την ενίσχυση του αμοιβαίου σεβασμού, της καλής γειτονίας και της κοινωνικής αρμονίας, δήλωσε ο πατριάρχης, ενώ εκφράζει την ετοιμότητά του να συνεργαστεί για αυτά με τις αρχές των ΗΠΑ.