Συναγερμός έχει σημάνει σε ΕΛ.ΑΣ. και ΕΥΠ μετά τη σύλληψη δύο ατόμων ελληνικής υπηκοότητας στη Ρόδο με την κατηγορία της κατασκοπείας και του Α.Ν. 376/1936 (περί μέτρων ασφαλείας οχυρών θέσεων) κατά συναυτουργία.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Μίνας Καραμήτρου στο Open η ΕΥΠ είχε την πληροφορία ότι υπάλληλος που εργάζεται στο προξενείο της Τουρκίας στη Ρόδο στρατολογεί άτομα για να συγκεντρώνει πληροφορίες για ευαίσθητα στρατιωτικά δεδομένα της Ελλάδας. Η ΕΥΠ διαπίστωσε ότι πρόκειται για έναν άνδρα 35 ετών, μουσουλμάνο από τη Ροδόπη που εδώ και αρκετά χρόνια ζει και εργάζεται στη Ρόδο.
Το άτομο αυτό φαίνεται να στρατολόγησε έναν 56χρονο, ο οποίος εργάζεται ως μάγειρας σε ένα από τα πλοία που κάνουν το δρομολόγιο Ρόδος- Κως-Καστελόριζο, επίσης μουσουλμάνος από τη Ροδόπη και του είπε να του δίνει οποιαδήποτε πληροφορία στρατιωτικής φύσεων.
Τα ραντεβού των δύο αντρών δίνονταν σε καφενεία στη Ρόδο, ενώ όπως φαίνεται από την έρευνα της ΕΥΠ, ο 56χρονος έστελνε και φωτογραφίες από τα στρατιωτικά πλοία της Ελλάδας τα οποία είχαν αναπτυχθεί το καλοκαίρι στο Καστελόριζο αλλά ακόμη και τι ώρα άλλαζε η φρουρά.
Ο 56χρονος ομολόγησε τα πάντα στην Αστυνομία και είπε ότι δεν το έκανε για τα χρήματα αλλά για να βοηθήσει την πατρίδα του. Η δράση των φερόμενων ως κατασκόπων ξεκίνησε από τον Αύγουστο και μετά όταν Έλληνες πράκτορες άρχισαν να τους παρακολουθούν. Οι ελληνικές Αρχές πραγματοποίησαν έρευνα στο σπίτι του μάγειρα, όπου βρέθηκαν λαπτοπ και κινητά τηλέφωνα, η εξέταση των οποίων θα δείξει στις Αρχές το μέγεθος της κατασκοπευτικής τους δράσης.
Μένει να διευκρινιστεί πώς και για λογαριασμό ποιων λειτουργούσε ο υπάλληλος του τουρκικού προξενείου της Ρόδου, τι ακριβώς έχει παραδώσει μέχρι στιγμής ο 35χρονος και φυσικά αν υπάρχουν και άλλοι που συμμετείχαν στο κύκλωμα.
Τι εξετάζει η ΕΛ.ΑΣ
Η πιθανότερη εκδοχή, σύμφωνα με πηγές της ΕΛ.ΑΣ, είναι ο υπάλληλος του προξενείου να στρατολόγησε τον μάγειρα για να λαμβάνει πληροφορίες εθνικής σημασίας.
Συγκεκριμένα, ο μάγειρας φέρεται να έστελνε στον υπάλληλο του προξενείου φωτογραφίες πλοίων, αλλά κυρίως πληροφορίες για το πότε αναλαμβάνουν σκοπιά έλληνες στρατιώτες σε στρατόπεδα και στρατιωτικές ζώνες.
Στη συνέχεια, μέσω του υπαλλήλου του τουρκικού Προξενείου κατέληγαν στους ενδιαφερόμενους της αντίπερα όχθης.
Στο στόχαστρο των Αρχών οι διασυνδέσεις των δύο αντρών, και κυρίως του υπαλλήλου του τουρκικού προξενείου καθώς δεν μπορεί να αποκλειστεί η ύπαρξη μεγαλύτερου κυκλώματος.
Ο 35χρονος εργαζόμενος στο πλοίο αρχικά αρνήθηκε τα πάντα, όμως στη συνέχεια «έσπασε» και αποκάλυψε τι είχε συμβεί.
Η υπόθεση λαμβάνει διαστάσεις κατασκοπευτικού θρίλερ καθώς παραμένει άγνωστο από ποιους είχε στρατολογηθεί, τι ακριβώς έχει δώσει ο 35χρονος στον γραμματέα του τουρκικού προξενείου, ο οποίος είναι και αυτός έλληνας μουσουλμάνος από τη Θράκη, και το κυριότερο αν υπήρχε δίκτυο που είχε στρατολογήσει και άλλα άτομα.