Greek-Turkish Relations

Πονοκέφαλος για την Τουρκία η αναβάθμιση της Σούδας -Σε εγρήγορση οι δύο Πολεμικές Μοίρες 340 «Αλεπού» και 343 «Αστέρι»

Σε μόνιμη εγρήγορση παραμένουν και οι δύο Πολεμικές Μοίρες 340 «Αλεπού» και 343 «Αστέρι» που επιχειρούν από τη Σούδα ενώ τα πρώτα μαχητικά τα οποία συνήθως απογειώνονται για αναχαίτιση ανατολικά της Ρόδου είναι τα αεροσκάφη επιφυλακής από το αεροδρόμιο στο Καστέλι Ηρακλείου, σύμφωνα με το newpost.gr


Στα ύψη βρίσκεται ο στρατηγικός ρόλος της Κρήτης λόγω των εξελίξεων που διαδραματίζονται στην Ανατολική Μεσόγειο με την Τουρκία να προκαλεί και να προχωρά σε εμπρηστικές ενέργειες. Αυτές οι προκλήσεις ανέδειξαν την κομβική της θέση λόγω της δυνατότητας που έχει για τη φιλοξενία και ανάπτυξη ναυτικών και αεροπορικών δυνάμεων.

CONTINUE READING

Από τις αρχές του καλοκαιριού όπου η Άγκυρα αποφάσισε να αμφισβητήσει την Ελληνική κυριαρχία στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Ναύσταθμος και η 115 Πτέρυγα Μάχης στη Σούδα, η Ναυτική Βάση στο Κυριαμάδι και η 113 Σμηναρχία Μάχης στο Καστέλι  βρέθηκαν σε πολεμικό συναγερμό.

Σε μόνιμη εγρήγορση παραμένουν και οι δύο Πολεμικές Μοίρες 340 «Αλεπού» και 343 «Αστέρι» που επιχειρούν από τη Σούδα ενώ τα πρώτα μαχητικά τα οποία συνήθως απογειώνονται για αναχαίτιση ανατολικά της Ρόδου είναι τα αεροσκάφη επιφυλακής από το αεροδρόμιο στο Καστέλι Ηρακλείου. Στις ανατολικές και νότιες ακτές του νησιού βρίσκονται σχεδόν πάντα φρεγάτες του Στόλου και τα Ταχέα Σκάφη Κατευθυνόμενων Βλημάτων βρίσκονται σε αναμονή γύρω από το νησί. Επιπλέον και τα ελληνικά υποβρύχια όταν δεν επιχειρούν, πηγαίνουν στο Ναύσταθμο της Σούδας είτε κοντά στις ακτές.


Το Ελληνικό επιτελείο έχει μελετήσει αναλυτικά τους τελευταίους μήνες την επιχειρησιακή εικόνα στην περιοχή και καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η Κρήτη μπορεί να αναλάβει ακόμη πιο καίριο ρόλο ανάσχεσης της Τουρκικής επιθετικότητας και να προβάλλει ως το πιο ισχυρό προκεχωρημένο οχυρό απέναντι στις αξιώσεις των γειτόνων για επέκταση της επιρροής τους.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι η παρά τις απειλές έως τώρα τουλάχιστον, η Άγκυρα έχει επιλέξει να μην περάσει τον 28ο Μεσημβρινό και να προκαλέσει κοντά στην Κρήτη είτε ανατολικά είτε νότια επικαλούμενη το παράνομο Τουρκο-Λιβυκό μνημόνιο συνεργασίας. Σε περιοχή δηλαδή κοντά στις ακτές του νησιού και εκατοντάδες μίλια μακριά τόσο από το ναύσταθμο του Ακσάζ όσο και από την αεροπορική βάση στο Ντάλαμαν απ’ όπου επιχειρεί η Τουρκική πολεμική αεροπορία στη νοτιοανατολική Μεσόγειο. Εκεί όπου η Κρήτη δίνει ξεκάθαρο πλεονέκτημα στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.

Η περαιτέρω αναβάθμιση του Ναυστάθμου στη Σούδα αποτελεί τον πρώτο στόχο με προοπτική τα επόμενα χρόνια να δωθεί η δυνατότητα για μόνιμο ελιμενισμό μεγαλύτερου αριθμού Μονάδων του Στόλου. Με δεδομένο το μεγάλο κόστος την ώρα που το Πολεμικό Ναυτικό έχει άμεση ανάγκη από καινούργια πλοία και τα οικονομικά είναι περιορισμένα, η συνεισφορά των Αμερικανών οι οποίοι άλλωστε διαθέτουν ναυτική βάση στον κόλπο της Σούδας μπορεί να αποδειχθεί ως λύση. Να επενδύσουν δηλαδή οι Αμερικανοί σε εγκαταστάσεις τις οποίες μπορούν να χρησιμοποιούν και οι ίδιοι αλλά και το Πολεμικό Ναυτικό. Ανάλογη μπορεί να είναι η επένδυση και στην 115 Πτέρυγα Μάχης η οποία συχνά χρησιμοποιείται για τις ανάγκες  ανεφοδιασμού και υποστήριξης ιπτάμενων μέσων των ΗΠΑ.

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR