Ξύπνησαν στα τελευταία τους οι υψηλόβαθμοι της κυβέρνησης Τραμπ, καθώς η τοποθέτηση του απερχόμενου επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μάικ Πομπέο, για την Τουρκία προκάλεσε αίσθηση στη σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ.
Ο Πομπέο τόνισε ότι η Τουρκία εναντιώνεται στις αρχές και τη λειτουργία της Συμμαχίας, υπονομεύοντας έτσι τη συνοχή της, υπογραμμίζοντας συγκεκριμένα τις προκλητικές, όπως ανέφερε ο ίδιος, ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, τη Λιβύη, τη Συρία και το Ναγκόρνο Καραμπάχ.
Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ σχολίασε επίσης με καυστικό τρόπο την απόκτηση του αντιαεροπορικού συστήματος S-400 από την Τουρκία, χαρακτηρίζοντας το γεγονός αυτό «δώρο για τη Ρωσία» από ένα κράτος μέλος του ΝΑΤΟ.
Κατέληξε λέγοντας ότι θα πρέπει να υπάρξει επανεκκίνηση του μηχανισμού αποκλιμάκωσης, ο οποίος δεν λειτουργεί με υπαιτιότητα της Τουρκίας του Ερντογάν, καθώς η παρουσία της Άγκυρα σε κρίσης που ξεσπούν με τρομερά αυξημένη συχνότητα είναι τουλάχιστον... αισθητή.
Η ξαφνική ενεργοποίηση των απερχόμενων Αμερικανών διπλωματών δεν προκαλεί εντύπωση, καθώς η ηχηρή ρητορική δεν συνοδεύεται από πράξεις κατά της Τουρκίας. Οι "φωνές" των αναλυτών προμηνύουν αλλαγή στάσης και πιο αυστηρά μέτρα κατά της Άγκυρας από την κυβέρνηση Μπάιντεν, ωστόσο αυτό θα αποδειχθεί μετά τον Ιανουάριο.
Παρέμβαση και από τη Μόνιμη Αντιπροσωπεία των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ
Η Kay Bailey Hutchinson, Μόνιμη Αντιπρόσωπος των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ, προέτρεψε την Τουρκία "να το ξανασκεφτεί" πριν ενεργοποιήσει το ρωσικό σύστημα αεροπορικής άμυνας S-400.
Η ανάπτυξη των εν λόγω πυραύλων εντός της άμυνας του ΝΑΤΟ είναι απαράδεκτη και θα έχει συνέπειες για την Τουρκία, δήλωσε η Hutchinson στην εφημερίδα National πριν από τη σύνοδο κορυφής των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες την Τρίτη.
«Η ιδέα ότι μπορείτε να εγκαταστήσετε ένα ρωσικό πυραυλικό αμυντικό σύστημα στη μέση της συμμαχίας μας είναι εκτός ορίων. Αυτό το έχουμε καταγράψει ξανά και ξανά στην Τουρκία», είπε η Hutchinson.
Δεν είναι πολύ αργά για την Τουρκία να αντιστρέψει τη συναλλαγή με τη Ρωσία, πρόσθεσε.
Τον Δεκέμβριο του 2017, η Τουρκία και η Ρωσία υπέγραψαν συμφωνία 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την πώληση των S-400, η οποία περιελάμβανε τέσσερεις συστοιχίες του συστήματος, καθεμία με εννέα εκτοξευτές πυραύλων. Η Τουρκία παρέλαβε τα όπλα τον Ιούλιο του 2019, αλλά δεν τα έχει ενεργοποιήσει ακόμη.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν εμποδίσει την πώληση του μαχητικού στελθ F-35 στην Τουρκία ως απάντηση στην ρωσοτουρκική συναλλαγή, τονίζοντας ότι το ρωσικό πυραυλικό σύστημα μπορεί δυνητικά να υποκλέψει πληροφορίες σχετικά με την τεχνολογία του αμερικανικού αεροσκάφους πέμπτης γενιάς.
Οι νομοθέτες στο Κογκρέσο προέτρεψαν τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία για την αγορά των πυραύλων βάσει του νόμου Countering America's Adversaries Through Sanctions (CAATSA).
Η Hutchinson δήλωσε επίσης ότι η αναζήτηση της Τουρκίας για υδρογονάνθρακες σε περιοχές της Ανατολικής Μεσογείου και η συμμετοχή της στη σύγκρουση μεταξύ Αζερμπαϊτζάν και Αρμενίας στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ ήταν «προβληματική» για την ενότητα της συμμαχίας του ΝΑΤΟ.