Η συμμαχία και προσωπικά ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, φέρονται με δηλώσεις και κινήσεις τους, να ανησυχούν σφόδρα για την περίπτωση πρόκλησης κάποιου πιθανού επεισοδίου στο Αιγαίο, ειδικά την περίοδο μέχρι την ανάληψη των καθηκόντων του νέου Αμερικανού προέδρου Τ. Μπάιντεν.
Οι τελευταίες προκλήσεις των Τούρκων με το Ορούτς Ρέις, οι οποίες αφορούν ένα νέο παιχνίδι των Τούρκων με τις αποστάσεις του πλοίου τους από το Καστελόριζο, έχουν σημάνει συναγερμό στην έδρα της συμμαχίας.
Το πρόβλημα έγκειται σαφώς στην απρόβλεπτη τουρκική δραστηριότητα στην περιοχή, με την Άγκυρα να επιχειρεί σαφέστατα να δοκιμάσει τα αντανακλαστικά της Αθήνας.
Προφανώς για την δράση του ΝΑΤΟ, έχουν δοθεί και προφορικές οδηγίες από την ομάδα του Τ. Μπάιντεν που δεν επιθυμεί κάποια δυσμενή εξέλιξη στην Α.Μεσόγειο, μέχρι τον Ιανουάριο του 2021 οπότε και αναλαμβάνει τα καθήκοντα της.
Στο πλαίσιο αυτό, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γιενς Στόλτενμπεργκ πραγματοποίησε τηλεφωνικές συνομιλίες με τους υπουργούς Εξωτερικών Ελλάδος και Τουρκίας την Πέμπτη σε μια προσπάθεια μείωσης των εντάσεων.
Βέβαια δεν είναι κατανοητό γιατί καλείται για διαβούλευση η ελληνική πλευρά “για μείωση” της έντασης, αφού η Τουρκία προκαλεί μονομερώς την χώρα μας στέλνοντας πλοία της κοντά σε ελληνικό νησί, με τρόπο που μπορεί όντως να προκαλέσει κάποιο περιστατικό.
Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι ο Στόλτενμπεργκ και ο Νίκος Δένδιας συζήτησαν «εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο και τουρκικές παράνομες δραστηριότητες στην περιοχή».
Ο Έλληνας ΥΠΕΞ κατηγόρησε την Τουρκία ότι δημιουργεί επίτηδες «εκρηκτική κατάσταση» μέσω των δραστηριοτήτων της που αφορούν εξερεύνηση υδρογονανθράκων σε ελληνικά χωρικά ύδατα.
Η Τουρκία επέκτεινε πρόσφατα την χρονική περίοδο της Navtex για το ερευνητικό σκάφος Oruç Reis, επιτρέποντας στο πλοίο να συνεχίσει να προκαλεί με την παρουσία του στο ΝΑ Αιγαίο.
Επίσης και η Κύπρος έχει ανακοινώσει ότι οι τουρκικές δραστηριότητες παραβιάζουν κατάφωρα τα θαλάσσια σύνορά της.
Ωστόσο για την μεγαλόνησο, η Τουρκία επιμένει ότι έχει την έγκριση της τουρκοκυπριακής κυβέρνησης, η οποία ελέγχει το βόρειο τμήμα του νησιού, αλλά δεν αναγνωρίζεται από τη διεθνή κοινότητα.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μ.Τσαβούσογλου τόνισε από την πλευρά του, ότι συζήτησε και αυτός με τον Στόλτενμπεργκ ενόψει της συνάντησης υπουργών εξωτερικών του ΝΑΤΟ που έχει προγραμματιστεί για την επόμενη εβδομάδα.
Οι εξελίξεις όμως τρέχουν, ειδικά μετά το περιστατικό με την έφοδο Γερμανών κομάντος σε τουρκικό φορτηγό πλοίο την Κυριακή, το οποίο μετέφερε όπλα και άλλα εφόδια την Τρίπολη κατά παράβαση ψηφίσματος του ΟΗΕ και η στάση της ΕΕ, δηλαδή της Γερμανίας έχει αλλάξει προς την Τουρκία.
Βερολίνο και Άγκυρα αλληλοκατηγορήθηκαν για παραβίαση διεθνών συμφωνιών.
Ο Τσαβούσογλου μάλιστα είπε ότι τόνισε στον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ ότι η γερμανική πράξη ήταν «απαράδεκτη».
Όλα αυτά τα μισόλογα και οι “ξύλινες δηλώσεις” σε ΝΑΤΟ, ΕΕ, και Τουρκία, δείχνουν ότι υπάρχει ένταση και ότι όλοι πλέον έχουν αντιληφθεί τι ακριβώς υλοποιεί η Τουρκία στην Μεσόγειο ενάντια στα συμφέροντα τους.
Ειδικά η Γερμανία που έχει τηρήσει την πιο φιλοτουρκική στάση από όλες τις χώρες της ΕΕ, πρέπει να έχει κατανοήσει ότι όσα υποβρύχια για παράδειγμα και να πουλήσει σε μια χρεοκοπημένη Τουρκία, αυτό δεν αντισταθμίζεται με τίποτα σε ότι αφορά τα κοιτάσματα στην Μεσόγειο, τα οποία εποφθαλμιούν πολλές εταιρείες.
Η ενεργειακή επάρκεια της ΕΕ διακυβεύεται στο τεράστιο παιχνίδι που διαδραματίζεται στην Α. Μεσόγειο από την Τουρκία εδώ και μερικά χρόνια, το οποίο τώρα φέρεται να είναι στο τέλος του.
Αν επιτραπεί στην Άγκυρα να υλοποιήσει τα σχέδια της, τότε η Ευρώπη συνολικά και όχι μόνο Ελλάδα και Κύπρος, θα έχουν απολέσει, γεωπολιτικά, αμυντικά, ενεργειακά και άλλα συμφέροντα ανεπιστρεπτί αυτήν τη φορά μαζί με τον έλεγχο της Βορείου Αφρικής που είναι ζωτικός.