Αλλαγή σκυτάλης στον Λευκό Οίκο με την έλευση του Τζο Μπάιντεν να αναμένεται να διαμορφώσει ένα νέο σκηνικό και την Αθήνα να επιδιώκει να εμφανιστεί έτοιμη για την επόμενη μέρα, με ισχυρούς δεσμούς, χωρίς όμως να διαταράξει τις ισορροπίες. Μία αλλαγή με ελπίδες και ευσεβείς πόθους καθώς και μία νέα πραγματικότητα, που υποχρεώνει όλους σε αναζήτηση νέων διαύλων συνεννόησης και συνεργασίας, σύμφωνα με τα ΝΕΑ.
Τα κανάλια επικοινωνίας της Αθήνας με το περιβάλλον Μπάιντεν φαίνεται ότι είναι και παραμένουν ενεργά πολύ πριν από τις αμερικανικές εκλογές, με την ελληνική πλευρά να προετοιμάζεται για την επόμενη μέρα, με ανοιχτά και τα κανάλια προς τους Ρεπουμπλικάνους χωρίς ακρότητες που θα μπορούσαν θεσμικά να πλήξουν τις σχέσεις της με οποιοδήποτε «στρατόπεδο» στην Ουάσιγκτον, δεδομένων και των ιδιαίτερων γεωπολιτικών συνθηκών στην Ανατολική Μεσόγειο που δημιουργεί η τουρκική επιθετικότητα. Σε αυτό το πλαίσιο Μέγαρο Μαξίμου και υπουργείο Εξωτερικών αναζητούν και ένα προβάδισμα απέναντι στην Αγκυρα σε επίπεδο εντυπώσεων αλλά και ουσίας, με τις ενδείξεις, δεδομένων των προεκλογικών δηλώσεων Μπάιντεν να χαρακτηρίζονται θετικές.
Η προτεραιότητα
Δημοσιογραφικές πηγές στην Ουάσιγκτον σημειώνουν ότι ένα από τα στοιχήματα για την Αθήνα και τη Λευκωσία είναι ο Τζο Μπάιντεν ως νέος ένοικος του Λευκού Οίκου να συνομιλήσει πρώτα με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και μετά με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Κάτι για το οποίο ήδη γίνονται προσπάθειες, ενώ σημαντικό ρόλο θα παίξει και μία επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ουάσιγκτον στην αρχή της θητείας του νέου προέδρου. Και αν το ιδανικό σενάριο είναι ο Πρωθυπουργός να «κλειδώσει» επίσκεψη στις ΗΠΑ για συνάντηση στον Λευκό Οίκο εντός του πρώτου διμήνου της προεδρίας Μπάιντεν, δεδομένων των συνθηκών που έχει επιβάλλει η πανδημία, η οποία αποτελεί και το νούμερο ένα πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπίσουν οι ΗΠΑ, δημοσιογραφικοί κύκλοι στην Ουάσιγκτον εκτιμούν ότι αν η συνάντηση οριστεί και εντός εξαμήνου θα είναι μία σημαντική επιτυχία για την ελληνική πλευρά. Πληροφορίες από το περιβάλλον Μπάιντεν αναφέρουν δε ότι στόχος είναι αρχικά ο νέος πρόεδρος να τείνει χείρα φιλίας στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ και στη συνέχεια να δρομολογήσει τις επαφές του με κάθε χώρα ξεχωριστά.
Στα πρόσωπα που έχουν ιδιαίτερο ρόλο στις επαφές της Αθήνας με το περιβάλλον Μπάιντεν, με στόχο ισχυρούς δεσμούς, είναι, μεταξύ άλλων, η πρέσβης της Ελλάδας στην Ουάσιγκτον Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, ενώ άνθρωπος - κλειδί στο εγχείρημα θεωρείται και ο σύμβουλος του Πρωθυπουργού για θέματα Ευρώπης και ΗΠΑ, Θανάσης Μπακόλας. Η Αθήνα έχει δημιουργήσει κανάλι επικοινωνίας με τον εκτελεστικό διευθυντή του Ελληνοαμερικανικού Συμβουλίου Ηγεσίας Εντι Ζεμενίδη καθώς και με τον Μάικλ Κάρπεντερ, από τους στενούς συνεργάτες του Μπάιντεν. Την ίδια στιγμή το δικό τους σημαντικό ρόλο παίζουν και οι στενές σχέσεις με τον πρώην αμερικανό ΥΦΥΠΕΞ, Νικ Μπερνς, ο οποίος είχε διατελέσει πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα, καθώς και με τον Αντονι Μπλίνκεν, εκ των «ισχυρών» στην ομάδα εξωτερικής πολιτικής στην καμπάνια του Μπάιντεν.
Αρμόδιες κυβερνητικές και διπλωματικές πηγές τονίζουν ότι η Αθήνα θεωρεί σημαντικές και τις βάσεις που έχουν μπει το προηγούμενο διάστημα με τη Συμφωνία Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας - ΗΠΑ. Στο πλαίσιο του ρόλου και των εξοπλιστικών προγραμμάτων, η Αθήνα εμφανίζεται να διερευνά και τη δυνατότητα αγοράς αμερικανικών μαχητικών F-35 καθώς και τεσσάρων φρεγατών κλάσης τύπου MMSC πολλαπλών ρόλων, που θα ενισχύσουν τη συνεργασία των δύο πλευρών.