Ερντογάν, Ευρώπη
Greek-Turkish Relations

Ευρωπαϊκή Ένωση: Η ώρα της αλήθειας έφτασε - Τι θα αποφασιστεί για την Τουρκία;

Σε λίγες ημέρες πραγματοποιείται η σύνοδος των ηγετών της ΕΕ, στην οποία θα συζητηθεί προγραμματισμένα, αν και ποια μέτρα θα ληφθούν από την ΕΕ κατά της Τουρκίας, λόγω της άκρως προκλητικής και παράνομης συμπεριφοράς της στην Ανατολική Μεσόγειο, σε βάρος της Ελλάδας και της Κύπρου. Τι εκτιμάμε ότι θα γίνει;

CONTINUE READING

Τις τελευταίες ημέρες διαπιστώνουμε μία συντονισμένη "επίθεση φιλίας" και πρόθεσης διαλόγου, της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σε αυτήν την «επίθεση» μετέχουν ο ίδιος ο Τούρκος Πρόεδρος Ερντογάν, ο σύμβουλός του Ιμπραήμ Καλίν αλλά και το σύνολο σχεδόν των τουρκικών ΜΜΕ.

Ούτε λίγο ούτε πολύ η Τουρκία δηλώνει ότι ανήκει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στην οποία επιθυμεί να ενταχθεί ως πλήρες μέλος μάλιστα, ενώ επικαλείται 600 χρόνια ιστορικής «συνύπαρξης» με τις Ευρωπαϊκές χώρες.

Βέβαια ο Ερντογάν μέσα από τα μηνύματά του, θέλει να «περάσει» στην ΕΕ ότι αυτή αποτελεί την πρώτη επιλογή της Τουρκίας, αρκεί η ΕΕ να σέβεται την Τουρκία ως ανεξάρτητο κράτος, η οποία ενδιαφέρεται για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων της

Επίσης ο σύμβουλός του, Ιμπραήμ Καλίν, εμφανίζεται διαλλακτικός αναφορικά με την Ελλάδα, λέγοντας ότι υπάρχουν  κοινά σημεία μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας αναφορικά με την Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και σημεία αντικρουόμενων συμφερόντων μεταξύ των δύο χωρών, για αυτό και απαιτείται διάλογος.

Από την άλλη, το τουρκικό ΥΠΑΜ ανήγγειλε ότι τέλη Νοεμβρίου το ερευνητικό Oruc Reis θα αποσυρθεί από την ελληνική υφαλοκρηπίδα μεταξύ Καστελορίζου-Κρήτης-Ρόδου-Καστελορίζου, στην οποία εκτελεί θαλάσσιες έρευνες.

Όλα αυτά συμβαίνουν, ενώ σε λίγες ημέρες πραγματοποιείται η σύνοδος των ηγετών της ΕΕ, στην οποία θα συζητηθεί προγραμματισμένα, αν και ποια μέτρα θα ληφθούν από την ΕΕ κατά της Τουρκίας, λόγω της άκρως προκλητικής και παράνομης συμπεριφοράς της στην Ανατολική Μεσόγειο, σε βάρος της Ελλάδας και της Κύπρου.

Τέλος η Τουρκία βρίσκεται σε δεινή οικονομική θέση, ενώ πλήττεται από τον Covid-19, γεγονότα που δεν της επιτρέπουν επιπλέον λεονταρισμούς.

CONTINUE READING

Άλλωστε ο σκοπός επετεύχθη, αφού και σε συνομιλίες να προσέλθουν οι Τούρκοι μαζί μας για την ΝΑ Μεσόγειο αναφορικά με την χάραξη των ΑΟΖ των δύο χωρών, αυτοί θα ξέρουν αν και που υπάρχουν κοιτάσματα υδρογονανθράκων στη θαλάσσια περιοχή Καστελορίζου-Κρήτης-Ρόδου-Καστελορίζου, ενώ εμείς ΟΧΙ.

Αυτονόητο είναι επίσης ότι θα απαιτήσουν οι Τούρκοι η ΑΟΖ τους να μπεί ως σφήνα, διαχωρίζοντας την Ελληνική από την Κυπριακή ΑΟΖ, διαλύοντας ουσιαστικά τον Εννιαίο Αμυντικό χώρο Ελλάδας-Κύπρου και καταργώντας στην πράξη την Ελλάδα από εγγυήτρια δύναμη της Κύπρου.

Που αποβλέπει ο Ερντογάν

Ο ανατολίτης Ερντογάν, αφού έψαξε εξονυχιστικά για τυχόν υπάρχοντα κοιτάσματα υδρογονανθράκων, για μεγάλο χρονικό διάστημα με τα ερευνητικά σκάφη του την Ελληνική υφαλοκρηπίδα μεταξύ Καστελορίζου-Κρήτης-Ρόδου-Καστελορίζου, αλλά και την Κυπριακή ΑΟΖ, τώρα λέει ότι επιθυμεί διάλογο.

Ο λόγος προφανής, αφού πιστεύει ότι δείχνοντας «καλό και συγκαταβατικό πρόσωπο» προς την ΕΕ, ευελπιστεί να πετύχει τα εξής:

1.Να διχάσει τα κράτη μέλη της ΕΕ, αφού θα δώσει έτσι «βήμα και αιτία λόγου» στις χώρες εκείνες, οι οποίες έχουν άμεσα πολλαπλά οικονομικά οφέλη με την Τουρκία και δεν επιθυμούν να επιβληθούν ούτως ή άλλως κυρώσεις σε βάρος της.

Με τον τρόπο αυτό προσδοκά η Τουρκία να «πέσει στα μαλακά», αφού τελικά αν υιοθετηθεί η λήψη μέτρων εναντίον της, πράγμα το οποίο είναι και το πιθανότερο να επισυμβεί, τα μέτρα αυτά να μην την αγγίξουν ουσιαστικά, μη θίγοντας επί της ουσίας την πολύ κακή οικονομία της

2.Επιθυμεί να διαχωρίσει τις Ευρωτουρκικές σχέσεις με την καλή ή κακή πορεία των σχέσεών της με την Ελλάδα και την Κύπρο, τις οποίες πολλές φορές έχει κατονομάσει ως «κακομαθημένες» οι οποίες καθοδηγούν την ΕΕ να στραφεί εναντίον της Τουρκίας.

3. Επιθυμεί να προβάλλει τον Γάλλο Πρόεδρο Μακρόν ως πολέμιο του Ισλάμ και για αυτό τον λόγο η Γαλλία είναι υπέρμαχος στη λήψη σκληρών μέτρων εναντίον της Τουρκίας. Θέλει λοιπόν να απομονώσει και τη Γαλλία, εμφανίζοντας την ως προκατειλημμένη εναντίον της.

https://youtu.be/tRfBsXK0j4w

Οι «γκρίζοι» λύκοι στην ΕΕ

Στον αντίποδα οι σχέσεις των χωρών της ΕΕ, Γαλλίας-Γερμανίας-Αυστρίας-Βελγίου με την Τουρκία έχουν σημειώσει ραγδαία επιδείνωση λόγω των «γκρίζων λύκων», οι οποίοι μέσω συλλόγων δραστηριοποιούνται ενεργότατα στα παραπάνω χώρες, απειλώντας τις ζωές αξιωματούχων τους και συμμετέχοντας σε έκνομες πράξεις.

Αποτέλεσμα ήταν οι γκρίζοι λύκοι να κηρυχθούν ως παράνομοι σε Γαλλία και Γερμανία και να αρχίσουν έρευνες και  διώξεις σε βάρος τους.

Ο Ερντογάν στην Τουρκία συγκυβερνά με τους γκρίζους λύκους του MHP του Μπαχτσελί, αφού δεν διαθέτει από μόνος του κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Αν η ΕΕ αποδείξει μέσω ερευνών ότι οι  χαλκευμένοι σύλλογοι τούρκων κατοίκων τους, που εδρεύουν και δραστηριοποιούνται στις χώρες τους, παίρνουν εντολές και καθοδηγούνται από το MHP της Τουρκίας, το επόμενο βήμα θα ήταν να τεθεί εκτός νόμου το ίδιο το MHP από την ΕΕ.

Αυτεπάγγελτα αυτό θα δημιουργούσε τεράστιο πρόβλημα στον Ερντογάν, αναφορικά με την διακυβέρνηση της χώρας του , ενώ θα άνοιγε χώρο στα  δυτικόστροφα κόμματα Νταβούτογλου και   του Μπαμπατσάν.

Τι θα αποφασίσει η ΕΕ;

Εκτίμηση είναι ότι η ΕΕ θα αποφασίσει τελικά τη λήψη μέτρων σε βάρος της Τουρκίας, τα οποία θα στρέφονται κυρίως κατά προσώπων και off-shore εταιρειών εκμετάλλευσης ενέργειας, τις οποίες όμως η Τουρκία έχει ήδη φροντίσει  πρίν λίγες ημέρες να προφυλάξει «επαναπατρίζοντας τες» με νομοθετικό της διάταγμα.

Επί της ουσίας δεν αναμένουμε να πληγεί ουσιαστικά η τουρκική οικονομία από τα μέτρα που θα ληφθούν σε βάρος της.

Ερωτηματικό ωστόσο παραμένει αν θα θεσπιστεί από την ΕΕ ένας «αυτεπάγγελτος οδικός χάρτης λήψης μέτρων σε βάρος της Τουρκίας», αναλόγως των μελλοντικών της κινήσεων και όχι φράσεων.

https://youtu.be/inY-O4Bs4c0

 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR