National affairs
Updated at:

Αποκαλυπτική δημοσκόπηση: Oι Έλληνες εμπιστεύονται μόνο τις ΕΔ

Μολονότι η Δημοκρατία άντεξε ως πολίτευμα μέσα σε ένα κλίμα γενικής αμφισβήτησης των θεσμών και μεταξύ 2010-2020 διεξήχθησαν υποδειγματικά τέσσερις εθνικές αναμετρήσεις, δύο ευρωπαϊκές και δύο αυτοδιοικητικές, οι βασικοί πυλώνες της σήμερα γνωρίζουν βαθιά αμφισβήτηση: Η Προεδρία της Δημοκρατίας, το Κοινοβούλιο, τα Κόμματα, η Δικαιοσύνη, τα Συνδικάτα και η Αυτοδιοίκηση, βρίσκονται στα τάρταρα της εκτίμησης των πολιτών.

Οι μόνοι θεσμοί, σύμφωνα με την «Εστία», που εμπνέουν και παρέχουν σιγουριά και ασφάλεια στους Έλληνες είναι ο Στρατός, ο οποίος σκαρφαλώνει στην κορυφή των προτιμήσεων τους, το ΕΣΥ λόγω της ηρωικής ανταπόκρισής του στην πρόκληση της πανδημίας, η κυβέρνηση λόγω της επιτυχίας της στο πρώτο κύμα της πανδημίας και η ΕΛΑΣ. Παρά τις μεγάλες απώλειες στην δημοτικότητα της στο δεύτερο κύμα. 

CONTINUE READING

Αντιθέτως η Προεδρία της Δημοκρατίας ως θεσμός δεν ενώνει τους Έλληνες. Μόνο το 48% την εμπιστεύεται, ενώ το 52% την απορρίπτει. Η έρευνα παραλείπει μάλιστα για λόγους προστασίας της αρχηγού του κράτους Κατερίνας Σακελλαροπούλου να αναφέρει πόσο υποχώρησε η εμπιστοσύνη στον θεσμό και στο πρόσωπο της μέσα στην πανδημία.

Η Δικαιοσύνη-έτερος πυλώνας του πολιτεύματος- κατατάσσεται 9η σε εμπιστοσύνη μεταξύ των θεσμών. Την εμπιστεύεται «πολύ» μόλις το 8% των Ελλήνων, «αρκετά» το 34% ενώ το 58% των Ελλήνων την εμπιστεύεται από «λίγο» έως «καθόλου».

https://www.youtube.com/watch?v=Wi27YzYV34w

Στην 12η θέση εμπιστοσύνης κατατάσσεται το Κοινοβούλιο. Δεν το εμπιστεύεται το 67% των Ελλήνων.

Στην 17η θέση τα κόμματα. Δεν τα εμπιστεύεται ως θεσμό το 81% των Ελλήνων.

Στην 16η θέση η Εκκλησία, η οποία απώλεσε τέσσερις ακόμη μονάδες μέσα στην πανδημία. Την εμπιστεύεται το 25% από 29% στην προηγούμενη μέτρηση. Το 75% δεν την εμπιστεύεται και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος πρέπει να διερωτηθεί τι πάει λάθος. Ειδικά όταν σε άλλες ερωτήσεις οι Έλληνες ζητούν η θρησκεία να λαμβάνεται σοβαρά υπ όψιν κατά την χάραξη πολιτικής από την κυβέρνηση.

CONTINUE READING

Στην 19η προτελευταία θέση τα ΜΜΕ ως θεσμός με ποσοστό αποδοχής μόλις 13% και απόρριψης 87%. Αν και η έρευνα διαχωρίζει τις ενημερωτικές ιστοσελίδες και τα κοινωνικά δίκτυα που καταγράφουν καλύτερα ποσοστά αποδοχής από τα ΜΜΕ, συνολικά εν τούτοις στις ειδικότερες ερωτήσεις φαίνεται ότι οι Έλληνες περιλαμβάνουν και αυτά στην συνολική αμφισβήτηση. Διαβάζουν ιστοσελίδες αλλά τις εμπιστεύονται σε ποσοστό 2% και διπλοτσεκάρουν τις ειδήσεις τους. 

Ενώ στην ερώτηση αν η εξάρτηση των ΜΜΕ από τις κυβερνήσεις αυξήθηκε, μειώθηκε, ή παραμένει η ίδια το 43% απαντά ότι αυξήθηκε τα τελευταία χρόνια κατά 43%, ότι παρέμεινε ίδια σε ποσοστό επίσης 43% ενώ μόλις το 14% θεωρεί ότι μειώθηκε. 

https://www.youtube.com/watch?v=iyT1gNm-vwk

 

GALLERY

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR