Society
Updated at:

Έρχονται δύσκολες μέρες: Lockdown μέχρι τα Χριστούγεννα;

Lockdown ακόμη και μέσα στις εορτές των Χριστουγέννων, βάζουν ως πρόταση στο τραπέζι οι επιδημιολόγοι καθώς η κατάσταση με τον κοροναϊό δεν εξελίσσεται όπως θα ήθελε η κυβέρνηση.

Η απόφαση για παράταση της καραντίνας, με αυστηροποίηση ακόμη και αυτών των αυστηρών μέτρων που θα ισχύσουν από την Παρασκευή, είναι σαφέστατα πολιτική.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, με τα υπάρχοντα επιδημιολογικά δεδομένα, καθίσταται αδύνατο το «άνοιγμα» της χώρας στις 30 Νοεμβρίου, οπότε και τελειώνουν οι τρεις εβδομάδες του lockdown.

CONTINUE READING

H πρόταση που έχει κατατεθεί, και ανάλογα με τα στοιχεία για τα κρούσματα, αλλά κυρίως με τις αντοχές του ΕΣΥ, είναι η παράταση για δύο ακόμη εβδομάδες της απομόνωσης.

Δηλαδή της απαγόρευσης κυκλοφορίας το βράδυ, των SMS, και φυσικά της καθολικής χρήσης μάσκας, των απαγορεύσεων στις μετακινήσεις εκτός νομών, του λουκέτο στα καταστήματα.

Όπως τονίζουν, ωστόσο, επιστήμονες δεν υπάρχει περίπτωση να δούμε στις γιορτές ανοικτά εστιατόρια και μπαρ ή κέντρα διασκέδασης διότι δεν μπορούν να ελεγχθεί ο κόσμος που θα πάει εκεί.

Το χειρότερο σενάριο, ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας, είναι να κάνουμε Χριστούγεννα σε καθεστώς απόλυτης καραντίνας.

Δηλαδή καμιά μετακίνηση, ούτε σε σπίτια συγγενών.Όπως τονίζουν, ωστόσο, επιστήμονες δεν υπάρχει περίπτωση να δούμε στις γιορτές ανοικτά εστιατόρια και μπαρ ή κέντρα διασκέδασης διότι δεν μπορούν να ελεγχθεί ο κόσμος που θα πάει εκεί. Το χειρότερο σενάριο, ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας, είναι να κάνουμε Χριστούγεννα σε καθεστώς απόλυτης καραντίνας. Δηλαδή καμιά μετακίνηση, ούτε σε σπίτια συγγενών.  


 
Aνησυχία για την Θεσσαλονίκη 

 

Τεράστια ανησυχία και αγωνία επικρατεί στην χώρα για την κατάσταση που αντιμετωπίζει η Θεσσαλονίκη, εξαιτίας της έξαρσης του κορονοϊού στην περιοχή, με τα κρούσματα να παραμένουν για μέρες στα ύψη και τα νοσοκομεία να ασφυκτιούν από τα εκατοντάδες περιστατικά που χρειάζονται νοσηλεία ή διασωλήνωση.

Χαρακτηριστικός είναι ο απολογισμός της Τετάρτης, ημέρα την οποία στην Περιφερειακή Ενότητα της Θεσσαλονίκης καταγράφηκαν 777 νέα κρούσματα κορονοϊού, αναγκάζοντας τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια, ο οποίος βρέθηκε εκεί, να ανακοινώσει ακόμα 50 ΜΕΘ για την ενίσχυση του ΕΣΥ στην περιοχή και να κάνει έκκληση στους γιατρούς να βοηθήσουν την κατάσταση.

Την ίδια στιγμή, βλέποντας την κατάσταση να ξεφεύγει και αναμένοντας την κορύφωση της έξαρσης, εντός των επόμενων ημερών, υπάρχει σκέψη να μετατραπεί σε χώρο νοσηλείας κορωνοϊού το Βελλίδειο. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το OPEN, υπάρχουν σκέψεις να διαμορφωθεί σε χώρο νοσηλείας Covid το Βελλίδειο, αν χρειαστεί υποστήριξη το σύστημα. Όπως αναφέρθηκε θα λειτουργεί υποστηρικτικά, δεν θα γίνει άμεσα, ωστόσο είναι στις εφεδρείες για να χρησιμοποιηθεί.

CONTINUE READING

Για τις συνθήκες που επικρατούν στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης μίλησε στο Mega η πρόεδρος Ένωσης Ιατρών νοσοκομείων Θεσσαλονίκη, Δάφνη Κατσίμπα, η οποία όπως περιγράφει «βρισκόμαστε σε μια εμπόλεμη κατάσταση».

Μιλώντας στο Mega, η κ. Κατσίμπα τόνισε ότι «Τα κρούσματα που έχουν ανάγκη νοσηλείας διαρκώς αυξάνονται, ενώ αυξάνονται και τα κρούσματα που χρήζουν εντατικής θεραπείας. Δυστυχώς δεν υπάρχουν τόσες κλίνες ΜΕΘ και απλές κλίνες που να καλύψουν όλες τις ανάγκες. Στις εφημερίες γίνεται συνωστισμός και δεν αρκούν τα κρεβάτια».

Δερμιτζάκης: «Κρίσιμες οι επόμενες 2-3 εβδομάδες»

Ο καθηγητής Γενετικής στο πανεπιστήμιο της Γενεύης προειδοποίησε ότι η κατάσταση στη χώρα δεν θα παρουσιάσει βελτίωση τις επόμενες 2-3 εβδομάδες, μέχρι να φανούν τα αποτελέσματα του lockdown.

«Επειδή τα μέτρα που θα είχαν κάποια επίπτωση για την κάμψη της πανδημίας δεν πάρθηκαν την σωστή στιγμή αλλά λίγο αργά, η καραντίνα είναι 3 εβδομάδες και καθώς θα δούμε τα αποτελέσματα των μέτρων στα κρούσματα στις 2 εβδομάδες, το τελείωμα της καραντίνας δεν θα μας βρει με το μίνιμουμ τον κρουσμάτων», εξήγησε ο καθηγητής προσθέτοντας πως θα φανεί στην πορεία το αν θα χρειαστούμε επέκταση στο  lockdown.

CONTINUE READING

Αναλυτικότερα, όπως εξήγησε, «καθώς καθυστερούμε να δούμε διαφορά και στους νεκρούς και στις διασωληνώσεις, τουλάχιστον 3-4 εβδομάδες αυτό σημαίνει πως ακόμα κι αν αρχίσουν να λειτουργούν τα μέτρα όσον αφορά  τους ρυθμούς μετάδοσης του ιού, θα συνεχίσουν να ανεβαίνουν αυτοί οι αριθμοί».

«Οι επόμενες 2-3 εβδομάδες δεν θα είναι καλές, θα χειροτερεύει η κατάσταση», τόνισε.

«Χωρίς να ξέρω λεπτομέρειες για αυτά που συμβαίνουν , ακούγοντας τους αριθμούς και αυτά που περιγράφουν καθηγητές και συνάδελφοι μου φαίνεται πως η Θεσσαλονίκη δεν απέχει πολύ από σκηνές που είδαμε στην Ιταλία», επιβεβαίωσε μιλώντας στον ΣΚΑΙ.

Γώγος: «Μην γίνουμε σαν το Μπέρκγαμο»

«Κανείς να μην κυκλοφορεί έξω» συνέστησε ο καθηγητής Παθολογίας στο πανεπιστήμιο Πατρών Χαράλαμπος Γώγος, αναφορικά με τις περιοχές της Ελλάδας στις οποίες καταγράφεται ιδιαίτερα υψηλός αριθμός κρουσμάτων κορωνοιού, σημειώνοντας ότι αν χρειαστεί, πρέπει να ληφθούν επιπλέον μέτρα.

«Το lockdown να εφαρμοστεί σε μεγαλύτερη έκταση», τόνισε ο καθηγητής. «Είμαστε στα όρια στη Θεσσαλονίκη, για αυτό και υπάρχει κινητικότητα στο Βόρεια Ελλάδα για να ανοίξουμε κι άλλες ΜΕΘ», πρόσθεσε.
 

 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR