Η οικονομική ύφεση λόγω του «lockdown» για τον κοροναϊό, οι μαχητικές «anti-lockdown» διαδηλώσεις και οι περιφερειακές συγκρούσεις αποτελούν το μείγμα που θα οδηγήσει σε Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο; Αυτό είναι ρίσκο για το οποίο πρέπει να είμαστε σε ύψιστη ετοιμότητα, ανέφερε σε συνέντευξή του ο αρχηγός των βρετανικών Ενόπλων Δυνάμεων, Στρατηγός σερ Νίκ Κάρτερ, σύμφωνα με το simerini.sigmalive.com
Το εκρηκτικό μείγμα
Ο κοροναϊός, μαζί με τις διάφορες τρέχουσες συγκρούσεις και κοινωνικές αναταραχές, ίσως προετοιμάζουν τις συνθήκες για τον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο αν κλιμακωθούν και βγουν εκτός ελέγχου, παρασύροντας μαζί τους περισσότερες χώρες και περισσότερα οπλικά συστήματα.
Αυτά είπε σε συνέντευξή του στη Deborah Haynes στο πρόγραμμα «Sophy Ridge on Sunday» του αγγλικού «Sky News» (08/11/2020) ο στρατηγός σερ Νίκ Κάρτερ, αρχηγός του γενικού επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων του Ηνωμένου Βασιλείου (Chief of Defence Staff).
Ο επικεφαλής του βρετανικού στρατού προειδοποίησε πως ο κόσμος περνά «πολύ αβέβαιη και ανήσυχη» περίοδο ως αποτέλεσμα της πανδημίας του κοροναϊού μαζί με το ρίσκο οι περιφερειακές εντάσεις να κλιμακωθούν σε ένα Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Ο στρατηγός ανέφερε πως το ΗΒ πρέπει να βρίσκεται σε επιφυλακή έναντι του κινδύνου της οικονομικής κρίσης, του παγκόσμιου ανταγωνισμού και των περιφερειακών συγκρούσεων καθώς η ανάφλεξή τους μπορεί να προκαλέσει ευρείας κλίμακας στρατιωτικές συγκρούσεις.
Στη συνέντευξή του, που έγινε με αφορμή την «Κυριακή της Μνήμης» (Remembrance Sunday), δήλωσε πως ο «ρυθμός» της ιστορίας δείχνει πως τοπικές εντάσεις μπορούν εύκολα να ξεφύγουν και να παρασύρουν τα έθνη σε πόλεμο.
Οι οικονομικές επιπτώσεις
Η «Κυριακή της Μνήμης» είναι η εθνική επέτειος που το Ηνωμένο Βασίλειο τιμά όλους τους πεσόντες του κατά τον Α’ και Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, καθώς και τους μετέπειτα πολέμους.
Στην ερώτηση εάν οι οικονομικές επιπτώσεις του κοροναϊού μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα ασφάλειας ή ακόμα και στρατιωτική σύγκρουση, ο σερ Νίκ Κάρτερ ανέφερε «ναι, πιστεύω πως ζούμε σε μια στιγμή όπου ο κόσμος είναι ένα πολύ αβέβαιο και ανήσυχο μέρος».
Και πρόσθεσε: «Και βεβαίως, η δυναμική του παγκόσμιου ανταγωνισμού είναι επίσης ένα χαρακτηριστικό της ζωής μας. Πιστεύω ότι το πραγματικό ρίσκο που έχουμε με αρκετές από τις περιφερειακές συγκρούσεις που λαμβάνουν χώρα αυτήν τη στιγμή είναι πως μπορείς να δεις το πως η κλιμάκωση μπορεί να οδηγήσει σε λάθος υπολογισμούς και αυτό είναι κάτι για το οποίο νομίζω πρέπει να είμαστε σε επιφυλακή».
Σύμφωνα με τον βρετανό στρατιωτικό, ο οποίος υπηρέτησε μεταξύ άλλων σε Γερμανία, Κόσοβο, Αφγανιστάν, Ιράκ, Κύπρο και Βόρεια Ιρλανδία, η ιστορία έδειξε πως οι πρωταγωνιστές συχνά δεν συνειδητοποιούν τις πιθανές συνέπειες των πράξεών τους, με αποτέλεσμα η περιφερειακή ένταση να οδηγήσει σε κλιμάκωση όπου «εμπλέκονται πιο πολλοί άνθρωποι, εμπλέκεται περισσότερος οπλισμός και πριν να προλάβεις να το συγκρατήσεις οδηγείται στο σημείο που οι πλευρές καταλήγουν σε ένα κανονικό πόλεμο».
«Η ιστορία έχει ένα ρυθμό»
Προειδοποίησε πως «αν συμβεί αυτό, όπως είδαμε τον προηγούμενο αιώνα, πρέπει να θυμόμαστε πως η ιστορία μπορεί να μην επαναλαμβάνει εαυτόν, αλλά έχει ένα ρυθμό. Αν δούμε πίσω στον προηγούμενο αιώνα, πριν και από τους δύο παγκόσμιους πολέμους, νομίζω πως δεν τυγχάνει αμφισβήτησης πως υπήρξε μια κλιμάκωση που οδήγησε σε λάθος υπολογισμούς, που τελικά οδήγησε σε πόλεμο μιας κλίμακας που ελπίζουμε πως δεν θα δούμε ποτέ ξανά».
Ο στρατηγός όταν ρωτήθηκε ευθέως αν υπάρχει πραγματική απειλή για ακόμα ένα παγκόσμιο πόλεμο, απάντησε: «Αυτό που λέω είναι πως υπάρχει ένας κίνδυνος και πρέπει να έχουμε συνείδηση αυτών των κινδύνων. Είναι για αυτό που η μνήμη έχει σημασία διότι όταν κοιτάζεις πίσω στην ιστορία, ελπίζεις πως θα μάθεις από την εμπειρία τους και θα φροντίσει να είσαι πολύ προσεκτικός για το πως διαχειρίζεσαι όλων των ειδών περιφερειακές συγκρούσεις που βλέπουμε να ξεδιπλώνονται σήμερα στον κόσμο».
Περιφερειακές εντάσεις
Ωστόσο, ο σερ Κάρτερ δεν προσδιόρισε ποιες είναι οι περιφερειακές συγκρούσεις που μπορεί να οδηγήσουν σε ευρύτερο πόλεμο αν και τα τελευταία χρόνια είδαμε αυξανόμενες εντάσεις στη Νότια Σινική Θάλασσα όπου τόσο το Πεκίνο όσο και η Ουάσιγκτον αύξησαν τη στρατιωτική τους παρουσία.
Επίσης, η Ρωσία και η Ουκρανία διατηρούν την ένταση που ξεκίνησε από το 2014 ενώ η Λευκορωσία παραμένει ένα θέατρο όπου ασκούν πίεση οι δυνάμεις δυτικά και ανατολικά της για αύξηση της επιρροής τους. Και, όπως πάντοτε, η Μέση Ανατολή παραμένει εύφλεκτο υλικό με την Συρία και τη Λιβύη να έχουν κατακερματιστεί σε ανελέητο και ρευστό πόλεμο μεταξύ διάφορων παραστρατιωτικών σχηματισμών και μισθοφόρων.
Πιο πρόσφατα, στον Καύκασο αναζωπυρώθηκε η σύγκρουση Αρμενίων και Αζέρων στο Αρτσάχ, με τη χρήση μάλιστα τζιχαντιστών που έδρασαν στη Μέση Ανατολή.
Ταυτόχρονα, ο ανταγωνισμός στην περιοχή από Ισραήλ, Τουρκία, Ιράν, Σαουδική Αραβία, Αίγυπτο, Κατάρ και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, μαζί με τις ενεργειακές εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο και τα μεταναστευτικά και προσφυγικά ρεύματα ανακατεύουν συνεχώς την τράπουλα της επιρροής και της ανησυχίας.
Ο Βρετανικός Στρατός των ρομπότ του 2030
Ο βρετανός επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων, σχολιάζοντας τον αμυντικό προϋπολογισμό της χώρας του, ανέφερε πως «χρειαζόμαστε μακροπρόθεσμες επενδύσεις διότι η μακροπρόθεσμη επένδυση μας δίνει την ευκαιρία να έχουμε εμπιστοσύνη στον εκσυγχρονισμό. Ο εκσυγχρονισμός ουσιαστικά σημαίνει πως θα αποσύρεις μερικές δυνατότητες, πιθανόν της βιομηχανικής εποχής, και θα θέλεις να προσβλέπεις σε μερικές από τις δυνατότητες που χρειάζεσαι για μια πληροφοριακή εποχή».
«Νομίζω αυτό που θα δούμε είναι Ενοπλες Δυνάμεις σχεδιασμένες για τη δεκαετία του 2030. Δεν θα πας εκεί σε μια νύχτα αλλά αυτή είναι η κατεύθυνση που οδηγούμαστε. Και πιστεύουμε πως οι Ενοπλες Δυνάμεις που σχεδιάζονται είναι οργανωμένες μέσα από το πρίσμα ξηράς, θάλασσας και αέρας αλλά επίσης και του κυβερνοχώρου και του διαστήματος», ανέφερε, καθώς πιστεύει πως η διακλαδικότητα αυτή προσφέρει την αιχμή που χρειάζονται.
Ερωτηθείς για το αν θα μειωθεί ο στρατός των 82.000 στρατιωτικών, ο αρχηγός ανέφερε: «Οχι, δεν μπορώ να το πω αυτό, τουλάχιστον διότι δεν έχουν παρθεί οι αποφάσεις, αλλά αυτό που υπαινίσσομαι είναι πως χρειάζεται να σκεφτούμε πως μετρούμε τα αποτελέσματα με διαφορετικό τρόπο».
Ο στρατός στο Λίβερπουλ
«Εννοώ πως υποψιάζομαι ότι μπορεί να έχουμε ένα στρατό των 120.000 εκ των οποίων οι 30.000 μπορεί να είναι ρομπότ, ποιος ξέρει; Αλλά η απάντηση είναι πως πρέπει να ανοίξουμε τα μυαλά μας στο ότι πιθανόν οι αριθμοί να μην είναι αυτοί που καθορίζουν το τι πρέπει να κάνουμε αλλά το αποτέλεσμα που μπορούμε να πετύχουμε, αυτό είναι στην πραγματικότητα το τι πρέπει να αναζητούμε».
Στο Λίβερπουλ, περίπου 2.000 στρατιώτες συμβάλλουν στον μαζικό έλεγχο για κοροναϊό.
«Υποψιάζομαι πως αν αυτό φανεί αποτελεσματικό μπορεί να δούμε πως υπάρχουν και άλλες περιοχές όπου μπορούμε να βοηθήσουμε με παρόμοιο τρόπο», δήλωσε και διευκρίνισε πως η ανάληψη του προγράμματος ελέγχου για τον κοροναϊό από τον στρατό είναι μια επιλογή αλλά μέχρι στιγμής έχει εμπιστοσύνη στην υπάρχουσα διευθέτηση.
Κοροναϊός, οικονομική ύφεση & ταραχές
Στις χώρες που επλήγησαν περισσότερο από την πανδημία του κοροναϊού η οικονομική ύφεση πυροδότησε τέτοια αβεβαιότητα με αποτέλεσμα να υπάρχει η απειλή για πολιτική αναταραχή. Ηδη σε πολλές δυτικές χώρες έχουν σημειωθεί μεγάλες διαδηλώσεις και συγκρούσεις με αστυνομικές δυνάμεις μετά τις εξαγγελίες για νέα απαγορευτικά μέτρα τύπου «lockdown».
Στη Βρετανία, οι εκδηλώσεις για την «Κυριακή της Μνήμης» διακόπηκαν λόγω του «lockdown» των τεσσάρων εβδομάδων που επέβαλε η κυβέρνηση. Ο στρατηγός Κάρτερ είπε πως η σηματοδότηση των θυσιών που έκαναν οι προηγούμενες γενεές είναι ένα ισχυρό εργαλείο για να συνειδητοποιήσουμε την σημασία της προσπάθειας να αποφύγουμε τον πόλεμο.
«Εχει να κάνει με την απόδοση τιμών σε αυτούς που έδωσαν τις ζωές τους στην υπηρεσία της χώρας μας και, βεβαίως, το έκαναν αυτό για να προστατεύσουν τον τρόπο ζωής μας και την ελευθερία μας», ανέφερε.
«Νομίζω θα ήταν πολύ επικίνδυνο αν το ξεχνούσαμε αυτό. Αν ξεχάσεις τη φρίκη του πολέμου, τότε ο μεγάλος κίνδυνος, νομίζω, είναι πως οι άνθρωποι μπορεί να νομίσουν πως το να πας σε πόλεμο είναι ένα λογικό πράγμα να κάνεις».
Η φρικτή του φύση
Υπογράμμισε πως το ενδεχόμενο του πολέμου πάντα υπάρχει, αλλά υπενθύμισε την φρικτή του φύση και γιατί πρέπει να παλεύουμε να τον αποφύγουμε:
«Τώρα, σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί αυτή να είναι η υπόθεση, αλλά βέβαια πρέπει να καταλάβετε το τι αναλαμβάνετε διότι είναι πάντα αποτρόπαιος, είναι πάντα βίαιος, είναι πάντα κτηνώδης και τελικά οδηγεί τους ανθρώπους να πρέπει να θυσιάσουν τις ζωές του για τον σκοπό του και αυτό δεν είναι μικρό πράγμα για να κάνεις. Για αυτό πρέπει να το θυμόμαστε αυτό. Πρέπει να μάθουμε από αυτό και πρέπει να εξασφαλίσουμε πως οι άνθρωποι θα πάνε σε πόλεμο μόνο όταν είναι απολύτως απαραίτητο».