Την αρχή έκανε ο Καναδάς, όταν σταμάτησε να στέλμει προμήθειες στην Άγκυρα για τα drones της, που χρησιμοποιούνται για να πλήξουν αμάχους στην περιοχή του Ναγκόρνο/Καραμπάχ.
Το ίδιο δρόμο ακολουθεί και η γαλλική εταιρεία BERINGER AERO. Η εταιρεία, ανέστειλε τις προμήθειες σε Τούρκους κατασκευαστές μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων, αφού έμαθε ότι τα προϊόντα της χρησιμοποιήθηκαν για την παραγωγή στρατιωτικών UAV που χρησιμοποιήθηκαν στον αγώνα κατά των αρμενικών δυνάμεων στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, όπως το ανακοίνωσε η εταιρεία στη σελίδα της στο Facebook.
Σημειώνεται ότι τα προϊόντα BERINGER είναι σχεδιασμένα για τη γαλλική πολιτική αεροπορία.
Οι Αρμένιοι "βαστούν γερά" στο Σούσι
Οι Αρμένιοι, κατάφεραν να ποκρούσουν επιθέσεις των Αζέρων στην περιοχή και να προκαλέσουν απώλειες στον στρατό του αντιπάλου.
Οι κύριοι παράγοντες που δυσχεραίνουν τις επιθέσεις των Αζέρων, είναι η έντονη αντίσταση των αρμενικών δυνάμεων, η περίπλοκη γεωμορφία της περιοχής, οι επιδεινούμενες καιρικές συνθήκες και οι υπερβολικές επικοινωνίες που διέρχονται από τα πρόσφατα κατακτημένα εδάφη, όπου μονάδες σαμποτάζ των Αρμενίων εξακολουθούν να είναι σε θέση να παραδίδουν τακτικές επιθέσεις.
Ο αριθμός των νεκρών στον στρατό του Αζερμπαϊτζάν ως αποτέλεσμα της μεγάλης κλίμακας επιθετικότητας που ξεκίνησε εναντίον του Artsakh από τις 27 Σεπτεμβρίου, έφτασε τις 7510, αναφέρει το Αρμενικό Ενιαίο Κέντρο Πληροφοριών.
Όσον αφορά τον στρατιωτικό εξοπλισμό, οι απώλειες της πλευράς του Αζερμπαϊτζάν περιλαμβάνουν 262 UAV, 16 ελικόπτερα, 25 πολεμικά αεροσκάφη, 749 θωρακισμένους εξοπλισμούς και 6 εκτοξευτές TOS.
Στις 31 Οκτωβρίου, ομάδες σαμποτάζ από τις ένοπλες δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν άρχισαν να συσσωρεύονται στα ύψη νότια του χωριού Karintak, που βρίσκεται στους πρόποδες του λόφου όπου βρίσκεται η πόλη Σούσι.
Κατά τη διάρκεια της επίθεσης, οι ένοπλες δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν προσπάθησαν επανειλημμένα να εισέλθουν στο Karintak, αλλά έχοντας υποστεί απώλειες αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν.
Το πρωί, άλλαξαν την τακτική τους και αφού υπέστησαν ένα χτύπημα από το χωριό Karintak λίγα χιλιόμετρα προς τα νότια, προσπάθησαν να κόψουν το δρόμο που συνδέει το Στεπανακερτ με το Γκόρις.
Μετά το Ναγκόρνο, πρέπει να "φοβάται" το Ισραήλ
Την ίδια ώρα, ο Πασινιάν έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με την ανοχή που δείχνουν προς την Άγκυρα, τόσο η Δύση, όσο και το Ισραήλ. Αναφέρθηκε χαρακτηριστικά σε στοιχεία υβριδικού πολέμου. "Οι μισθοφόροι συμμετέχουν σε αυτόν τον πόλεμο. Και αυτός ο υβριδικός πόλεμος μπορεί να εκδηλωθεί με διαφορετικούς τρόπους - μπορεί να εκδηλωθεί με τρόπους που βλέπουμε στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, ή με τρόπους με τους οποίους βλέπουμε στη Βιέννη, στη Νίκαια, στη Γαλλία ή στον Καναδά », όλα πρόσφατα τοποθεσίες τρόμου, ή απόπειρες τρομοκρατικών ενεργειών, από ισλαμιστές."
«Ο κόσμος πρέπει να εξετάσει αυτήν τη νέα δραστηριότητα από την Τουρκία και να εξαγάγει τα απαραίτητα συμπεράσματα, γιατί θα χρησιμοποιήσει αυτόν τον νέο τρόπο εφαρμογής της εξωτερικής της πολιτικής και αλλού», προέβλεψε.
«Το Ισραήλ πρέπει να θέσει στον εαυτό του το ερώτημα - δεν πολεμά de facto μαζί με μισθοφόρους ενάντια στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ; Είναι βολική θέση για αυτό; Αν είναι, ο Θεός είναι μαζί του. Αλλά νομίζω ότι θα υπάρξουν συγκεκριμένες συνέπειες και θα πρέπει να αντιμετωπίσετε αυτές τις συνέπειες."
Ο Pashinyan είπε ότι ήταν μόνο θέμα χρόνου πριν η «ιμπεριαλιστική φιλοδοξία» της Τουρκίας να στοχεύει στο Ισραήλ.
Ερωτηθείς εάν προειδοποιεί ότι κάποια στιγμή η Τουρκία θα κινητοποιήσει συριακούς μισθοφόρους για πορεία στην Ιερουσαλήμ, ο πρωθυπουργός είπε ότι δεν προειδοποιεί για κάτι συγκεκριμένο, αλλά για τη δημιουργία ενός «πολιτικού περιβάλλοντος και πολιτικής ατμόσφαιρας, και των κενών που έχουν αναδυθεί στο διεθνές σύστημα ασφαλείας. Και αν υπάρχουν κενά, διάδρομοι και κενά, κάποιος θα προσπαθήσει να τα περάσει. Και αυτό δεν θα είναι απαραίτητα σε μία περιοχή ή σε δύο περιοχές, θα υπάρχει κίνηση σε όλες τις πιθανές κατευθύνσεις.", ανέφερε σε συνέντευξή του στην Jerusalem Post.