εμπάργκο όπλων στην Τουρκία
Greek-Turkish Relations

Ποιοι στήριξαν και ποιοι μπλόκαραν την πρόταση για εμπάργκο όπλων στην Τουρκία

Στη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της ΕΕ που ολοκληρώθηκε την Παρασκευή, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υπενθύμισε στους υπόλοιπους ηγέτες ότι σε προηγούμενες αποφάσεις Ευρωπαϊκών Συμβουλίων σχετικά με την τουρκική προκλητικότητα στη Συρία ελήφθησαν αποφάσεις, από κάποια κράτη-μέλη, στις οποίες γινόταν μνεία για εμπάργκο, όπως γράφει το «Βήμα της Κυριακής».

CONTINUE READING

Εμπάργκο όπλων κατά της Τουρκίας είχαν ζητήσει τον Οκτώβριο του 2019 η Γερμανία και η Γαλλία, αλλά δεν κατάφεραν να πετύχουν ομοφωνία. Ο κ. Μητσοτάκης πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ αποφάσισαν να μην πουλήσουν αεροσκάφη πέμπτης γενιάς F-35 στην Τουρκία, επειδή αγόρασε τους S-400 από τη Ρωσία, ένα οπλικό σύστημα που αποτελεί απειλή για το ΝΑΤΟ, και ότι ο Καναδάς σταμάτησε τις εξαγωγές οπλικών συστημάτων στην Τουρκία, μετά τα γεγονότα στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ. «Έθιξα το θέμα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Νομίζω ότι η θέση μου έγινε απολύτως κατανοητή» είπε ο Πρωθυπουργός.

Ποιοι στήριξαν και ποιοι μπλόκαραν

Ίσως, αλλά αυτό δεν εμπόδισε, σύμφωνα με τις πληροφορίες του «Βήματος», τη Γερμανία, την Ισπανία, την Ιταλία, την Ουγγαρία και τη Μάλτα να μπλοκάρουν το εμπάργκο, εξαιτίας ενός πλέγματος οικονομικών λόγων και φόβου για το Μεταναστευτικό, το οποίο έχει εργαλειοποιήσει ο Ερντογάν.

Την Ελλάδα στήριξαν η Γαλλία, η Αυστρία και η Σλοβενία, ενώ οι υπόλοιπες χώρες απλώς αδιαφόρησαν. Ειδικά οι Ανατολικές, έπειτα από την επιβολή κυρώσεων στη Λευκορωσία, δεν ασχολούνται καθόλου με την Τουρκία.

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR