Η Σύνοδο Κορυφής έστειλε ένα σαφές μήνυμα στην Άγκυρα, το οποίο, ωστόσο, δεν φαίνεται να ελήφθη. Η αντίδραση της Τουρκίας ήταν να εκδώσει μια ανακοίνωση στην οποία έκανε λόγο για προκαταλήψεις της ΕΕ, την οποία κάλεσε, στο γνωστό τόνο, «να σταματήσει να παραδίδεται στις παράλογες και κακομαθημένες αξιώσεις της Ελλάδας και του ελληνοκυπριακού τομέα». Το ελληνικό ΥΠΕΞ έκανε λόγο για «σπασμωδικές αντιδράσεις» και «εξωφρενικούς ισχυρισμούς».
Η Τουρκία δεν έδειξε να «εισακούει» ούτε και τις δηλώσεις της Μέρκελ, η οποία χαρακτήρισε λυπηρές και περιττές τις προκλήσεις της Άγκυρας, ούτε και τη νέα προειδοποίηση του Μακρόν, ο οποίος αναγνώρισε ότι «μετά τις αποφάσεις της 2ας Οκτωβρίου, η Τουρκία συνεχίζει με τις ίδιες μεθόδους».
Στενεύει ο κλοιός για την Τουρκία
Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε ο ΣΚΑΪ, οι νέες συνθήκες που διαμορφώνονται είναι διόλου ευνοϊκές για την Άγκυρα. Πηγή με γνώση των συνομιλιών που έγιναν στις Βρυξέλλες, κατά τη Σύνοδο Κορυφής, περιέγραψε στον ΣΚΑΪ ένα κλίμα επιβαρυμένο για την Τουρκία και έντονη δυσαρέσκεια ακόμη και για τους «μεγάλους παίκτες» της Ευρώπης.
Κατά την ίδια πηγή, σε ό,τι αφορά τις κυρώσεις, υπάρχουν αναχώματα σε χώρες του Νότου που έχουν συμφέροντα και στρατηγικές σχέσεις με την Τουρκία. Παρά ταύτα, προσέθεσε η ίδια πηγή, τα μεγάλα καράβια μπορεί να αργούν να στρίψουν, αλλά είμαστε σε αυτή τη φάση που στρίβουμε.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες που παρουσίασε ο σταθμός, υπάρχει το ψυχολογικό όριο του Δεκεμβρίου. Όλοι οι μεγάλοι παίκτες έχουν θέσει εκείνη την Σύνοδο στις 10 και 11 Δεκεμβρίου ως το ανώτατο όριο ώστε η Τουρκία να δείξει δείγματα καλή θέλησης. Αν δεν το κάνει όλες οι επιλογές και βεβαίως οι κυρώσεις είναι στο τραπέζι. Μένει να δούμε ποιες θα είναι αυτές αλλά όπως ανέφερε η ίδια πηγή η Ελλάδα θα επιμένει στο ζήτημα που έθεσε και ο κ. Μητσοτάκης και στο τραπέζι της Συνόδου Κορυφής και στις χθεσινές του δηλώσεις, δηλαδή αυτό το ιδιότυπο ευρωπαϊκό εμπάργκο όπλων.
Η νέα επίθεση του τουρκικού ΥΠΕΞ στον Νίκο Δένδια
Το συγκεκριμένο μέτρο θεωρείται στοχευμένο, καθώς μπορεί να χτυπήσει στο σημείο που «πονάει» η Τουρκία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, μπορεί να είναι τα γερμανικά υποβρύχια τύπου 214. Οπως επεσήμανε αυτή η πηγή η ελληνική κυβέρνηση θα συνεχίσει να θέτει το ζήτημα του εμπάργκο όπλων σε όλα τα επίπεδα, από το επίπεδο των ηγετών μέχρι το συμβούλιο των υπουργών εξωτερικών που μπορεί και να επεξεργαστεί κυρώσεις νωρίτερα, τον Νοέμβριο σε όλα τα επίπεδα για να καλλιεργηθεί το κλίμα.
Νωρίς το πρωί της Κυριακής, το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων μετέδωσε τη νέα επίθεση του τουρκικού ΥΠΕΞ κατά του Νίκου Δένδια, ο οποίος -νωρίτερα- είχε επισημάνει ότι η Τουρκία πρέπει να κρίνεται βάσει των πράξεών της και όχι βάσει όσων ισχυρίζεται.
«Η Ελλάδα είναι αυτή που προκαλεί τα προβλήματα ή στηρίζει αυτούς που τα προκαλούν» ανέφερε το ΥΠΕΞ της Τουρκίας, εστιάζοντας στις δηλώσεις του Έλληνα ΥΠΕΞ Νίκου Δένδια στην Αρμενία.
Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ Χαμί Ακσόι, υπογράμμισε ότι «οι εκφράσεις και ισχυρισμοί που εξέφρασε ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας για τη χώρα μας κατά την επίσκεψή του στην Αρμενία αποτελούν απόδειξη ότι η Ελλάδα προτιμά την πολιτική της έντασης και της κλιμάκωσης αντί της καλής γειτονίας με την Τουρκία, του διαλόγου και της συνεργασίας».
Νέο σόου Ερντογάν
Στο μεταξύ, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έστησε ένα νέο «σόου» προκειμένου να αναγγείλει ότι εντόπισαν νέα κοιτάσματα φυσικού αερίου στην Αγκυρα. Ο Ερντογάν, που επιθεώρησε το γεωτρύπανο Φατίχ, εξαπέλυσε νέα επίθεση κατά της Ευρωπαϊκής Ενωσης, φτάνοντας στο σημείο να πει ότι εάν η ΕΕ δεν συμπεριφέρεται δίκαια τότε αυτό θα οδηγήσει στο «τέλος του μπλοκ».
Από το κατάστρωμα του Φατίχ, ο Ερντογάν επανέλαβε τη βούληση της Άγκυρας να συνεχίσει τις έρευνες για υδρογονάνθρακες σε Μεσόγειο και Μαύρη Θάλασσα. Υπενθυμίζεται πως τον περασμένο Αύγουστο ο Ερντογάν, ανακοίνωσε ότι εντοπίστηκε κοίτασμα φυσικού αερίου στη Μαύρη Θάλασσα και συγκεκριμένα 320 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα στη γεώτρηση Dunai 1.
Υπενθυμίζεται ότι πέρα από την ΕΕ, η Τουρκία -λόγω των S-400- έχει ανοίξει «μέτωπο» και με τον Ουάσινγκτον. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ήταν σαφές: Αν η Τουρκία εκτοξεύσει S-400 θα έχει συνέπειες. H Αγκυρα, ωστόσο, αγνόησε και αυτή την προειδοποίηση και προέβη σε δοκιμαστική ρίψη.