Επεκτείνεται ο πόλεμος στο Ναγκόρνο/Καραμπάχ και εμπλέκει πολλές χώρες, είτε στρατιωτικά είτε διπλωματικά, όπως και την Ελλάδα μετά την επίσκεψη του ΥΠΕΞ Ν. Δένδια στο Γερεβάν.
Την ίδια στιγμή οι Τούρκοι ετοιμάζονται να στείλουν πιθανόν δυνάμεις στο Ναχιτσεβάν, εμπλεκόμενοι πλέον σε άλλο επίπεδο στο πόλεμο στο Ναγκόρνο.
“Η Τουρκία έχει το δικαίωμα να παρέμβει σε περίπτωση επίθεσης εναντίον αυτής της δημοκρατίας", αναφέρει ο Ρώσος πολιτικός επιστήμονας A. Velizade.
Ο ίδιος εμπειρογνώμονας θεωρεί προφανές ότι το Ερεβάν θέλει να επεκτείνει την γεωγραφική έκταση της σύγκρουσης για παράδειγμα, έως την μακρινή Ελλάδα, η οποία είναι σε αντιπαράθεση με την Τουρκία.
«Την Παρασκευή, ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Δένδιας επισκέφθηκε το Ερεβάν. Ένα από τα κύρια θέματα των συνομιλιών του ήταν ο ρόλος των Τούρκων στη σύγκρουση του Καραμπάχ. Αρμένιοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι αναμένουν συγκεκριμένη βοήθεια από την Αθήνα. Θα είναι στρατιωτική βοήθεια ή άλλο είδος;», αναφέρει ρωσική δημοσιογραφική πηγή.
Η Ελλάδα μπορεί στο διπλωματικό τομέα αλλά και οπουδήποτε αλλού να βοηθήσει την Αρμενία στην σύγκρουση της με τους νεο-οθωμανούς Τούρκους, με την δράση της στην ΕΕ κάτι που είναι πολύ σημαντικό για το Γερεβάν.
Σύμφωνα με τον Kirill Semyonov, εμπειρογνώμονα του ρωσικού συμβουλίου διεθνών υποθέσεων, οι νέες επιθέσεις από την Αρμενία στο Ναχιτσεβάν θα μπορούσαν να αλλάξουν τη φύση ολόκληρης της σύγκρουσης. Εάν οι εχθροπραξίες εξαπλωθούν πραγματικά και η Άγκυρα μπορεί να στείλει τις στρατιωτικές μονάδες της στο Ναχιτσεβάν, τότε πολλά μπορούμε να δούμε.
Ρωσικές δημοσιογραφικές πηγές αναφέρουν ότι η Τουρκία μπορεί να παρέμβει στρατιωτικά στην αντιπαράθεση μεταξύ της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν λόγω της συνθήκης του Καρς.
Το ιστορικό του ζητήματος με το Ναχιτσεβάν
Οι Αζέροι σε συνεννόηση σαφώς με τους Τούρκους κατηγόρησαν την Αρμενία ότι έριξε πυραύλους στο Ναχιτσεβάν (αυτόνομη επαρχία των Αζέρων που συνορεύει με την Τουρκία).
Την Παρασκευή, το υπουργείο άμυνας του Αζερμπαϊτζάν ανακοίνωσε την επίθεση των αρμενικών δυνάμεων με πυραύλους στο έδαφος της περιοχής Ordubad στην Αυτόνομη Δημοκρατία του Ναχιτσεβάν.
Η επίθεση έλαβε χώρα το πρωί "από το έδαφος της κατεχόμενης περιοχής Γκούμπαντλι της Αρμενίας".
Το Μπακού ισχυρίζεται ότι η Αρμενία χτύπησε την επαρχία αυτή με έναν τακτικό πύραυλο, ενώ φωτογραφίες με θραύσματα αυτού του πυραύλου δημοσιεύθηκαν στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν.
«Άμαχοι δεν τραυματίσθηκαν ενώ δεν καταστράφηκαν και περιουσίες», ανακοίνωσε το υπουργείο άμυνας των Αζέρων.
Το υπουργείο άμυνας της Αρμενίας αρνήθηκε, αμέσως τη ανακοίνωση του Μπακού, χαρακτηρίζοντάς την ως "ένα ακόμη ψέμα της στρατιωτικο-πολιτικής ηγεσίας του Αζερμπαϊτζάν για να επεκτείνει την έκταση της σύγκρουσης".
Οι γεωγραφικές λεπτομέρειες ενός δυνητικά νέου θεάτρου πολέμου θα πρέπει να αποσαφηνιστούν αμέσως. Το Ναχιτσεβάν είναι ένας θύλακας του Αζερμπαϊτζάν με πληθυσμό πάνω από 400 χιλιάδες ανθρώπους, μεταξύ του Ιράν και της Αρμενίας.
Επιπλέον, συνορεύει με ένα στρατηγικά σημαντικό τμήμα των συνόρων με την Τουρκία. Η Δημοκρατία του Ναχιτσεβάν διαχωρίζεται από το Αζερμπαϊτζάν από το Zangezur, μια λωρίδα αρμενικής επικράτειας πλάτους 50 χιλιομέτρων.
Πιο ανατολικά βρίσκεται η ίδια "κατεχόμενη περιοχή Γκουμπάντλι" από όπου φέρεται να εκτοξεύθηκε ο πύραυλος των Αρμενίων κατά του Ναχιτσεβάν. Ποιος όμως και γιατί ακυρώνει την κατάπαυση του πυρός στο Ναγκόρνο/Καραμπάχ;
Συμπτωματικά ή όχι, το ιρανικό υπουργείο εξωτερικών ανακοίνωσε την Παρασκευή, ότι η Τεχεράνη δεν θα ανεχθεί επανειλημμένες επιθέσεις στην επικράτειά της από τα δύο μέρη της σύγκρουσης στο Καραμπάχ.
Σύμφωνα με την Τεχεράνη, κατά τη διάρκεια της επιδείνωσης της σύγκρουσης, περίπου 50 πύραυλοι κτύπησαν το Ιράν. “Είναι προφανές ότι το Ιράν εισέρχεται και αυτό στην σύγκρουση του Νότιου Καυκάσου, αλλά σίγουρα όχι με τον ίδιο τρόπο όπως η Τουρκία”, αναφέρει Ρώσος ειδικός.
Τα τουρκικά άρματα μάχης και άλλες δυνάμεις εδάφους μπορεί να φτάσουν ταχύτατα στο Ναχιτσεβάν.Σε τελική ανάλυση, η Τουρκία και η Αυτόνομη Δημοκρατία του Ναχιτσεβάν συνδέονται με μια λωρίδα τουρκικής επικράτειας μήκους 23 χιλιομέτρων και πλάτους μόλις έξι χιλιομέτρων.
«Η Αρμενία θα μπορούσε να εκτοξεύσει πυραύλους στο Νάχιτσεβαν για να προκαλέσει την αντίδραση της Τουρκίας, η οποία παραμένει ένας από τους εγγυητές της ασφάλειας της αυτονομίας της περιοχής.
Εάν τα τουρκικά στρατεύματα στην συνέχεια επιτεθούν στην Αρμενία από το Ναχιτσεβάν, δηλαδή από έδαφος της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, αυτό θα μπορούσε να αναγκάσει τη Ρωσία να λάβει κάποιο είδος αντιποίνων. Αυτό θα αποτελούσε πρόκληση όμως για τη διεθνή ασφάλεια σε ολόκληρο τον Νότιο Καύκασο», δήλωσε ο Σεμένωφ.
Το θέμα είναι και παραμένει τι ακριβώς θέλει να πράξει η Άγκυρα και πόσο βαθιά θέλει να “χωθεί” στην σύγκρουση Αζέρων και Αρμενίων, αφού μετά δεν έχει γυρισμό σε καμία περίπτωση.