Economy

Τα lockdown επιστρέφουν ξανά στην Ευρώπη!

Οι φόβοι για νέο πανδημικό κύμα κορονοϊού επιβεβαιώνονται με τον χειρότερο τρόπο στην Ευρώπη, αφού πολλές ευρωπαϊκές μητροπόλεις και περιοχές μπαίνουν σε «μίνι» καραντίνα σε μια προσπάθεια να περιοριστούν η εξάπλωση της νόσου και η πίεση στα συστήματα υγείας.

Αν και το κόστος -οικονομικό και κοινωνικό- είναι τεράστιο, η εκθετική μετάδοση του ιού φαίνεται πως δεν αφήνει πολλά περιθώρια για τις κυβερνήσεις, που αναγκάζονται να επιβάλουν εκ νέου μέτρα, λίγους μόνο μήνες μετά την άρση τους.

Μετά την Πόλη του Φωτός, που αναγκάζεται να ζήσει για ένα μήνα στο ημίφως ύστερα από τα νέα μέτρα, ήρθε η σειρά του Λονδίνου, όπου έχει χτυπήσει το καμπανάκι του κινδύνου για τα συνεχώς αυξανόμενα κρούσματα Covid-19.

Η κυβέρνηση Τζόνσον στη Βρετανία ανακοίνωσε χθες νέους περιορισμούς που επηρεάζουν 28,3 εκατομμύρια ανθρώπους σε Λονδίνο, Εσεξ, Γιορκ, Τσέστερφιλντ και ακόμη τέσσερις περιοχές, έπειτα από έντονες διαφωνίες μεταξύ της επιστημονικής κοινότητας και των πολιτικών.

Ο υπουργός Υγείας, Ματ Χάνκοκ, ανακοίνωσε πως οι συγκεκριμένες περιοχές μπαίνουν στην Κατηγορία 2, σύμφωνα με το σύστημα επικινδυνότητας τριών βαθμίδων που ανακοίνωσε στην αρχή της εβδομάδας ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον.

Μέχρι έξι άτομα

Έτσι, οι πολίτες δεν θα μπορούν να συναθροίζονται σε εσωτερικούς χώρους, στους εξωτερικούς θα επιτρέπονται οι συγκεντρώσεις μέχρι έξι άτομα, ενώ τα καταστήματα εστίασης θα κλείνουν στις 10 το βράδυ από το Σάββατο που θα τεθούν σε ισχύ τα μέτρα.

Η απόφαση της βρετανική κυβέρνησης για κλιμάκωση των μέτρων ανακοινώθηκε λίγες ώρες μετά το διάγγελμα του Γάλλου προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν, την Τετάρτη, ο οποίος ανακοίνωσε την επιβολή απαγόρευσης κυκλοφορίας από τις 9 το βράδυ ως τις 6 το πρωί στο Παρίσι και σε ακόμη οχτώ μητροπολιτικές περιοχές, ξεκινώντας από το Σάββατο.

Σύμφωνα με τη «Le Monde», η Γαλλία ετοιμάζεται να ζήσει σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ως το καλοκαίρι του 2021, αν και ο Μακρόν επέμεινε πως «δεν έχει χαθεί ο έλεγχος, αλλά η εξάπλωση του ιού είναι ανησυχητική».

Χθες, έγινε γνωστό πως η αστυνομία πραγματοποίησε έρευνα στο σπίτι του Γάλλου υπουργού Υγείας, Ολιβιέ Βεράν, στο πλαίσιο νομικής υπόθεσης σχετικά με τις ευθύνες της κυβέρνησης για τη διαχείριση της πανδημίας. Είναι ένας από τους πολλούς νυν και πρώην υπουργούς και τον πρώην πρωθυπουργό Εντουάρ Φιλίπ, που ερευνώνται για τη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης.

Ανγκελα Μέρκελ:  Δεν αντέχουμε οικονομικά μία δεύτερη καραντίνα.

Στη Γερμανία, η ανησυχία είναι διάχυτη. Με δραματικούς τόνους απευθύνθηκε στους πολίτες όσον αφορά την εξέλιξη της επιδημίας του κορονοϊού η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, η οποία υποστήριξε ότι η Γερμανία δεν αντέχει οικονομικά μία δεύτερη καραντίνα.

Μετά την επτάωρη συνεδρίαση που είχε με τους πρωθυπουργούς των γερμανικών κρατιδίων, η καγκελάριος έκανε έκκληση στους πολίτες και κυρίως στους νέους να μην κάνουν πάρτι και τους προέτρεψε να αποφεύγουν τα ταξίδια και τις μετακινήσεις αν δεν είναι απαραίτητες.

Κατά τη συνεδρίαση συμφωνήθηκε να εφαρμοστούν στις περιοχές υψηλού κινδύνου μέτρα, όπως ο περιορισμός των συμμετεχόντων σε ιδιωτικές γιορτές στα δέκα πρόσωπα και η επέκταση της υποχρέωσης χρήσης μάσκας σε όλους τους χώρους όπου υπάρχει συνωστισμός, εξωτερικούς και εσωτερικούς.

Οπου κρίνεται αναγκαίο (δηλ. 35 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους σε εβδομαδιαία βάση) θα επιβάλλεται αναστολή της λειτουργίας των επιχειρήσεων εστίασης, καθώς και περιορισμός της κυκλοφορίας μετά τις 11 το βράδυ. Εν τω μεταξύ, στη Γερμανία καταγράφηκαν το προηγούμενο 24ωρο 6.638 νέα κρούσματα.

Τα κρούσματα  σχεδόν διπλασιάστηκαν

Στην Ολλανδία, όπου ο αριθμός των κρουσμάτων σχεδόν διπλασιάστηκε αυτήν την εβδομάδα σε 44.000, η κυβέρνηση ανακοίνωσε περιορισμένο «λοκντάουν».

Από την Τετάρτη, μετά τις 10 το βράδυ όλα τα μπαρ και τα εστιατόρια θα είναι κλειστά για τουλάχιστον τέσσερις εβδομάδες. Οι συγκεντρώσεις θα περιορίζονται σε 30 άτομα, ενώ οι περισσότερες αθλητικές εκδηλώσεις θα σταματήσουν. Ο πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε έκανε ισχυρή σύσταση στους πολίτες της χώρας του να φορούν μάσκες σε όλους τους δημόσιους χώρους

.Στην Τσεχία έκλεισαν τα σχολεία

Στην Τσεχία, από την Τετάρτη τα σχολεία έκλεισαν, ενώ τα μπαρ και τα εστιατόρια λειτουργούν ως τις οχτώ και μόνο για παραλαβή από το κατάστημα. Οι μάσκες προσώπου είχαν ήδη επιβληθεί σε καταστήματα, σε λεωφορεία και σε τρένα, καθώς η χώρα των 11 εκατομμυρίων ανθρώπων κατέγραψε το προηγούμενο 24ωρο 9.544 νέα κρούσματα.

Η Ιταλία ανακοίνωσε χθες τον μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων από την έναρξη της πανδημίας, επιβεβαιώνοντας 7.332 νέους ασθενείς. Ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κάντε τόνισε πως όλοι θα πρέπει να σεβαστούν τους αυστηρότερους κανονισμούς, ενώ, σύμφωνα με τον Τύπο, πολύ ανησυχητική επιδημιολογική εικόνα έχουν οι περιφέρειες της Λομβαρδίας και της Καμπανίας.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, διά στόματος του επικεφαλής στην Ευρώπη Χανς Κλούγκε, εξέφρασε την ανησυχία του για την επιδημιολογική κατάσταση στην Ευρώπη, σημειώνοντας πως η επιβολή αυστηρών μέτρων θα σώσει ζωές, προτρέποντας τις κυβερνήσεις να κινητοποιηθούν, καθώς τα επιδημιολογικά μοντέλα δεν είναι ενθαρρυντικά για την Ευρώπη.

Τονίζει πάντως πως τα «λοκντάουν» θα πρέπει να αποτελούν την ύστατη λύση, καθώς οι επιπτώσεις στην ψυχική υγεία, στην ενδοοικογενειακή βία, στα σχολεία και τη θεραπεία του καρκίνου είναι πολύ μεγάλες».

Κλυδωνισμοί στις χρηματαγορές

Τα νέα περιοριστικά μέτρα που ανακοινώνουν οι κυβερνήσεις της «Γηραιάς Ηπείρου», η μία μετά την άλλη, προκαλούν κλυδωνισμούς στις αγορές και βαριές απώλειες στα ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια.

Οι απώλειες στις ευρωπαϊκές αγορές ξεπέρασαν χθες το 2%, καθώς ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχώρησε 2,2%, ο DAX στη Γερμανία κατέγραψε ισχυρή πτώση 2,9% μετά και τις ανακοινώσεις της Ανγκελα Μέρκελ, ενώ ο CAC 40 στη Γαλλία υποχώρησε 2,18% έπειτα από τον περιορισμό κυκλοφορίας που ανακοίνωσε ο Γάλλος πρόεδρος.

Ο βρετανικός FTSE 100 κινήθηκε στο -2,3%, ο ισπανικός IBEX 35 έχασε 1,95%, ενώ ο FTSE MIB στην Ιταλία σημείωσε απώλειες 2,54%.

 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR