Η κατάσταση στην Α.Μεσόγειο με την αποστολή δύο τουρκικών πλοίων για έρευνες στην ελληνική ΑΟΖ κοντά σε Καστελόριζο και Ρόδο, συνοδεία τουρκικού πολεμικού στολίσκου, έχει σημάνει συναγερμό και στην Αίγυπτο, για τις πραγματικές προθέσεις του Τούρκου προέδρου.
Για αυτό με εντολή του προέδρου Αλ Σίσι, ενεργοποιήθηκε το ρωσικής κατασκευής υπεραντάρ "Resonance-NE" στην Αίγυπτο.
Αυτό το σύστημα ραντάρ VHF είναι ικανό να ανιχνεύει αποτελεσματικά βαλλιστικές κεφαλές, πυραύλους Κρουζ, εχθρικά αεροσκάφη και drone, συμπεριλαμβανομένων αεροσκαφών stealth σε τεράστια απόσταση στην Α.Μεσόγειο καταγράφοντας τα πάντα.
Το προαναφερθέν συγκρότημα ραντάρ καλύπτει αξιόπιστα τον εναέριο χώρο πάνω από την Ιορδανία, το Ισραήλ, τη Νότια Συρία και την ανατολική Μεσόγειο, αναφέρουν δημοσιογραφικές πηγές.
Το "Resonance-NE" είναι ικανό να εντοπίζει ταυτόχρονα υλοποιώντας προσδιορισμό στόχου, 500 αντικείμενα με το εύρος ανίχνευσής του να ανέρχεται σε 1100 χλμ.
Στην πραγματικότητα, κανείς εκτός από τη Ρωσία δεν διαθέτει τόσο γρήγορο και αξιόπιστο σύστημα ραντάρ όπως το "Resonance-N" σήμερα.
Το σύστημα ραντάρ είναι ικανό να λειτουργεί σε θερμοκρασίες από -70 έως +70 βαθμούς Κελσίου, ταχύτητες ανέμου έως 50 m / s ενώ ι αντέχει αποτελεσματικά και στον ηλεκτρονικό πόλεμο.
Το ραντάρ "Resonance-N" καταλαμβάνει έκταση 100x100 μέτρων και μπορεί να αναπτυχθεί μέσα σε λίγες ώρες από μία ειδικά εκπαιδευμένη ομάδα.
Ο αρχηγός του στρατού της Αιγύπτου παρακολουθεί την άσκηση «Radaa 2020»
Την ίδια στιγμή ο αιγυπτιακός στρατός ξεκίνησε στρατιωτικές ασκήσεις για να έχει αξιόπιστες δυνάμεις έτοιμες να επέμβουν όπου και όταν απαιτηθεί οπουδήποτε.
Ο Α/ΓΕΣ, στρατηγός Μοχάμεντ Φαρίντ, παρακολούθησε μία από τις φάσεις των πολυήμερων ασκήσεων, που ονομάζονται «Radaa 2020» (αποτροπή-2020), σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του αιγυπτιακού στρατού.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η άσκηση Radaa, συμπίπτει με την 47η επέτειο της 6ης Οκτωβρίου, και πραγματοποιείται από τις μονάδες μάχης της κεντρικής στρατιωτικής περιοχής σε συνεργασία με μονάδες από άλλα κύρια τμήματα των αιγυπτιακών ενόπλων δυνάμεων.
Ο εκπρόσωπος του αιγυπτιακού ΥΠΑΜ τόνισε ότι οι ασκήσεις εμπίπτουν στο πλαίσιο του ετήσιου σχεδίου για την κατάρτιση των σχηματισμών και μονάδων των ενόπλων δυνάμεων της χώρας.
Οι διάφορες φάσεις της ασκήσεως Daraa 2020, περιλαμβάνουν την εφαρμογή διαδικασιών για την προετοιμασία και την οργάνωση μιας μάχης, και σεναρίων όπως προέλαση και αναχαίτιση της κύριας εχθρικής δύναμης.
Η Αίγυπτος έχει να αντιμετωπίσει έναν τριπλό κίνδυνο στα νότια, δυτικά και βόρεια σύνορα της ταυτόχρονα, προετοιμάζεται εδώ και μεγάλο διάστημα για κάθε ενδεχόμενο.
Το εξοπλιστικό της πρόγραμμα παρά τα οικονομικά προβλήματα είναι τεράστιο, ενώ η ηγεσία της αναγνωρίζει ότι οι υδρογονάνθρακες που θα εκμεταλλευτεί στην Α.Μεσόγειο, θα αποσβέσουν τα οποία χρέη δημιουργηθούν από αυτές τις αγορές.
Τουρκία, Σουδάν, Λιβύη και Α.Μεσόγειο είναι τα “καυτά” μέτωπα για τον Αλ Σίσι, ο οποίος αναζητά τρόπους να υπερνικήσει όλα τα εμπόδια όσο πιο αναίμακτα γίνεται.