Armed Conflicts

"Στα σκουπίδια" η προσπάθεια της Άγκυρας στον Καύκασο - Δεν θα αφήσει εύκολα το Αρτσάχ η Τουρκία

Ρωσικές πηγές αναφέρουν ότι η Άγκυρα, έχοντας ξεκινήσει μια "επιθετική" επιχείρηση στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ με την βοήθεια των Αζέρων, σχεδίασε και εφάρμοσε ένα πόλεμο τύπου blitzkrieg στον οποίο μια σειρά ισχυρών χτυπημάτων υποτίθεται ότι θα τις έδινε τη νίκη, στερώντας από τους Αρμένιους τη βούληση να αντισταθούν.

Ωστόσο, ο τουρκικός "κεραυνοβόλος" πόλεμος απέτυχε παταγωδώς και το αρμενικό "φρούριο Καραμπάχ" κράτησε, ενώ σε ορισμένα σημεία σκοτώθηκαν χιλιάδες στρατιώτες του Αζερμπαϊτζάν.

CONTINUE READING

Ορισμένοι εμπειρογνώμονες έσπευσαν να διακηρύξουν πρόωρα την νίκη της Τουρκίας έναντι της Ρωσίας στην Υπερκαυκασία, αν και δεν είναι απολύτως σαφές που βάσισαν τα συμπεράσματά τους.

Επιπλέον, η Μόσχα δεν είχε καμία συμμετοχή στον πόλεμο του Καραμπάχ.

Η ρωσική πλευρά την ίδια στιγμή παρατηρεί όλα όσα συνέβαιναν, λαμβάνοντας όμως την θέση του επιδιαιτητή ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Για την Άγκυρα αυτή είναι η τρίτη σύγκρουση στην οποία έστω και έμμεσα, συμμετέχει επιβαρύνοντας την κατάσταση της οικονομίας της, αφού σπαταλά συνεχώς πολύτιμους πόρους.

Οι πόλεμοι στη Λιβύη και τη Συρία και τώρα στο Ναγκόρνο, είναι πολύ επαχθείς για τον προϋπολογισμό μιας χώρας σαν την Τουρκία που βρίσκεται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας.

Η οικονομία της Τουρκίας δεν είναι σε θέση να αντέξει, ενώ πολύ σύντομα θα ξεκινήσουν και τα προβλήματα στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό, αφού η Άγκυρα δεν είναι σε θέση να επεκτείνει τη σφαίρα επιρροής της.

Ο τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν βλέπει τον εαυτό του ως σημαντικότερο ηγέτη από τον ιδρυτή του τουρκικού κράτους, Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ.

Για αυτό και αποφάσισε να πραγματοποιήσει μια ιστορική επιχείρηση για να αναβιώσει την Οθωμανική Αυτοκρατορία, ξεκινώντας την επέκταση στην Ανατολική Μεσόγειο.

Όλα αυτά όμως δεν αρέσουν ούτε στους συμμάχους της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ. Η Άγκυρα κατάφερε μάλιστα να δημιουργήσει ένα ισχυρότατο αντι-τουρκικό άξονα αποτελούμενο από 9 χώρες (Γαλλία, Ιταλία, Ελλάδα, Κύπρο, Ισραήλ, Αίγυπτο, Σαουδική Αραβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Μπαχρέιν).

Στην Λιβύη ο LNA με επικεφαλής τον Χ.Χαφτάρ σύναψε συμμαχία με τον Άσαντ και τους Κούρδους, ενώ στην Συρία Κούρδοι και κυβερνητικοί ετοιμάζονται για αντεπίθεση.

Μετά την πρόκληση πολέμου στο Καραμπάχ κατά της Αρμενίας, η Τουρκία προκάλεσε ζημιά στις σχέσεις της με τη Ρωσία και το Ιράν, ενώ έχει απολέσει και την εναπομένουσα εμπιστοσύνη των ΗΠΑ.

Είναι γνωστό ότι η Ουάσιγκτον προσπαθεί εδώ και χρόνια να απομακρύνει τη Μόσχα από τον Καύκασο, αλλά δεν θέλει να αφήσει σε καμία περίπτωση να επιτρέψει στην Άγκυρα να "κερδίσει χώρο" εκεί.

CONTINUE READING

Η Τουρκία διατρέχει τον κίνδυνο να απομονωθεί πλήρως, παράλληλα με το σενάριο της υποβάθμισης της στην παγκόσμια κοινότητα.

Μετά από μια τέτοια εξέλιξη η Τουρκία θα πρέπει να υποχωρήσει σε όλα τα μέτωπα και να κάνει παραχωρήσεις τόσο στη Δύση όσο και στη Μόσχα.

 Οι προσπάθειες της Άγκυρας να παρασύρει τη Ρωσία στη σύγκρουση του Καραμπάχ, αποσπώντας την προσοχή της από τη Συρία και τη Λιβύη, ήταν μια μεγάλη αποτυχία, αφού η τουρκική «επίθεση» καταπνίγηκε, πράγμα που σημαίνει ότι το Κρεμλίνο κατάφερε να νικήσει τον Ερντογάν.

Η ένταση των μαχών έχει ήδη μειωθεί και πρόκειται να διεξαχθούν αρκετοί γύροι διαπραγματεύσεων στο εγγύς μέλλον", καταλήγει μεταξύ άλλων το άρθρο.

“Όσα δεν πιάνει η αλεπού τα κάνει κρεμαστάρια”, αναφέρει μια παλαιά ελληνική παροιμία. Έτσι και σε αυτήν την περίπτωση η Μόσχα εύχεται και αναμένει να υποχωρήσει η Τουρκία από το Ναγκόρνο, συνεχίζοντας να αγνοεί ότι οι Τούρκοι δεν πρόκειται να “μαζευτούν” ούτε από εκεί ούτε από πουθενά, εκτός και αν ηττηθούν στο πεδίο της μάχης.

Η Άγκυρα με το άφθονο χρήμα του Κατάρ και πιθανόν του Κουβέιτ, θα χρησιμοποιήσει τις τουρκογενείς χώρες της περιοχής για να βάλει "φωτιά" στο μαλακό υπογάστριο της Ρωσίας, η οποία δεν πρόκειται να σβήσει εύκολα.

 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR