Greek-Turkish Relations

Στην Αθήνα σήμερα ο Στόλτενμπεργκ για τον μηχανισμό απεμπλοκής με Τουρκία

Στην Αθήνα θα βρεθεί την Τρίτη ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ για επίσημη επίσκεψη, προερχόμενος από την Αγκυρα.

Στις 10:30 ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ θα συναντηθεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μαξίμου. Μετά τη συνάντηση θα γίνουν από κοινού δηλώσεις.

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας θα παραθέσει πρόγευμα εργασίας στον γενικό γραμματέα της Συμμαχίας. Στο πρόγευμα θα παρακαθήσει και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Η ατζέντα


Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, στο επίκεντρο των συναντήσεων του κ. Στόλτενμπεργκ στην Αθήνα θα βρεθούν «η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, η διαδικασία διαλογισμού για το μέλλον της Συμμαχίας, καθώς και άλλα ζητήματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος.»

Πρακτικά, ο στόχος του κ. Στόλτεμπεργγκ είναι:

1. Να συμβάλει στην περαιτέρω στρατιωτική αποκλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο.

2. Να κλείσει τυχόν εκκρεμότητες σε ό,τι αφορά τον μηχανισμό απεμπλοκής Ελλάδας και Τουρκίας.

3. Να ενισχύσει στη σφαίρα της δημόσιας διπλωματίας την εικόνα ενός ΝΑΤΟ που μπορεί να διαμεσολαβεί για να επιλύει τις διαφορές μεταξύ των κρατών μελών του.

Από όσα έχουν γίνει γνωστά, ο περίφημος μηχανισμός απεμπλοκής συνίσταται σε μια διαρκή γραμμή τηλεφωνικής επικοινωνίας μεταξύ ενός Έλληνα κι ενός Τούρκου αξιωματικού.

Αυτή η hotline μπορεί όντως να αποτελέσει μέσο αποφυγής «παρεξηγήσεων», καθώς και ταχείας επίλυσης δύσκολων καταστάσεων στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Είναι όμως εξαιρετικά αμφίβολο αν θα έχει επίδραση στις διερευνητικές επαφές μεταξύ Ελλάδας και Τουρκία που θα αρχίσουν πολύ σύντομα.

Επίσκεψη στην Άγκυρα


Τη Δευτέρα, ο Γενς Στόλτενμεργκ επισκέφτηκε την Άκυρα. Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ συναντήθηκε με τον Ταγίπ Ερντογάν, παρουσία των υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας. Μετά τη συνάντηση, ο κ. Στόλτεμπεργκ έγραψε στο Twitter:

«Καλή συνάντηση με τον Ταγίπ Ερντογάν στην 'Αγκυρα για σειρά θεμάτων ασφαλείας. Συζητήσαμε για τον στρατιωτικό μηχανισμό αποτροπής που αναπτύχθηκε από το ΝΑΤΟ για την Ανατολική Μεσόγειο. Σταθερή μου ελπίδα είναι ότι αυτό μπορεί να δημιουργήσει χώρο για διπλωματικές προσπάθειες.»

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR