Εκτακτη τετραμερής συνάντηση φαίνεται ότι ολοκληρώθηκε πριν από λίγο για την επίλυση του ζητήματος που είχε προκύψει με το προσχέδιο κείμενο.
Η έκτακτη συνάντηση για να αρθεί το αδιέξοδο στη Σύνοδο Κορυφής ολοκληρώθηκε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, την Α. Μέρκελ, τον Εμ. Μακρόν και τον Νίκο Αναστασιάδη.
Οι ηγέτες θα μπουν για το δείπνο όπου θα συζητηθεί ένα νέο προσχέδιο συμπερασμάτων. Η πρόβλεψη από κυβερνητικές πηγές είναι ότι ούτε το δεύτερο draft θα ικανοποιήσει τα ελληνικά αιτήματα, οπότε οδεύουμε για νέο γύρο διαβουλεύσεων και νύχτα-θρίλερ.
Κατά πληροφορίες η Ελλάδα έχει καταθέσει ήδη συμβιβαστική πρόταση η οποία συζητείται στην έκτακτη αυτή συνάντηση.
Αρχικό κείμενο:
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες έχουμε ραγδαίες εξελίξεις στη Σύνοδο Κορυφής.
Μετά την αιφνίδια αλλαγή της ατζέντας από τον Σ. Μισέλ, όπως διέρρευσε, υπάρχει πρόβλημα συμφωνίας για το προσχέδιο κείμενο.
Η Ευρώπη είναι διχασμένη αναφορικά με τη μελλοντική σχέση της Τουρκίας, ενώ το ζήτημα των κυρώσεων φαίνεται να απομακρύνεται.
Πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές κάνουν λόγο για «μπλοκάρισμα» του προσχεδίου συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ από την Αθήνα.
Κυβερνητικές πηγές κάνουν λόγο για διαφωνία της Ελλάδας με το προσχέδιο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής.
Η Αθήνα αρνείται το προσχέδιο, σύμφωνα με τις πηγές που επικαλείται ο ΣΚΑΪ, και σημειώνουν ότι θα πρέπει να αλλάξουν πολλά για να το κάνει δεκτό.
Μιλώντας στο CNN Greece, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ξεκαθάρισε ότι το κείμενο, το οποίο είναι ένα πρώτο σχέδιο συμπερασμάτων δεν ικανοποιεί την ελληνική πλευρά και για τον λόγο αυτό δεν το αποδέχεται.
Το κείμενο που απέρριψε η Αθήνα, ήταν ανούσιο και εξερετικά γενικόλογο, όπως αναφέρουν πηγές.
Πιο συγκεκριμένα, στο προσχέδιο, δε γινόταν λόγος για κυρώσεις, ούτε καν κυρώσεις που θα ενεργοποιούνταν εάν και εφόσον χρειαζόταν. Επίσης, αναγραφόταν μέσα πως η Ε.Ε. θα χρησιμοποιήσει όλα τα εργαλεία στη διάθεσή της προκειμένου να διασφαλίσει τον σεβασμό της κυριαρχίας Ελλάδας και Κύπρου.
Επιπλέον, γινόταν αναφορά για πολυμερή σχετικά με το θέμα της Α. Μεσογείου, καλεί την τουρκία σε διάλογο και ναφέρει πως πρέπει να ξαναρχίσουν οι συνομιλίες υπό την αιγίδα ΟΗΕ για το Κυπριακό
Σύμφωνα με όσα μεταδίδει και η ανταποκρίτρια των Financial Times στις Βρυξέλλες, Mehreen Khan η συζήτηση στη Σύνοδο έχει "κολλήσει" στο ζήτημα της Τουρκίας, καθώς στο κείμενο:
- Επαναλαμβάνεται η αλληλεγγύη της ΕΕ με την Ελλάδα και την Κύπρο
- καλείται η Τουρκία να σταματήσει τις έρευνες για υδρογονάνθρακες στην Ανατολική Μεσόγειο
- αναφέρεται ότι εάν υπάρξουν εποικοδομητικές κινήσεις στο ζήτημα της Ανατ. Μεσογείου, το Συμβούλιο "θα εκκινήσει μια θετική ατζέντα στο πεδίο των σχέσεων ΕΕ - Τουρκίας".
Η γλώσσα του κειμένου, όπως αναφέρει η δημοσιογράφος, δεν μπορεί να γίνει σε καμία περίπτωση αποδεκτή από πλευράς Κύπρου.
Ταυτόχρονα ο πρόεδρος της Γαλλίας φέρεται να πιέζει για καταδίκη της δραστηριότητας της Τουρκίας όσον αφορά την πολεμική σύγκρουση μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, επισημαίνει η Khan, επικαλούμενη διπλωματικές πηγές.
Το κείμενο σύμφωνα με το Politico
Όπως αναφέρει το draft που δημοσιεύει το Politico, η ΕΕ είναι έτοιμη να "χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα που διαθέτει" για να διασφαλίσει ότι η κυριαρχίας της Ελλάδας και της Κύπρου γίνεται σεβαστή". Αυτές οι λέξεις σημειώνει το Politico, θα μπορούσαν να ερμηνευτούν ως απειλή κυρώσεων.
"Υπό την προϋπόθεση ότι διατηρούνται εποικοδομητικές προσπάθειες για την αντιμετώπιση θεμάτων στην Ανατολική Μεσόγειο" οι ηγέτες της ΕΕ συμφωνούν να "δρομολογήσουν μια θετική πολιτική ατζέντα ΕΕ-Τουρκίας με ιδιαίτερη έμφαση στον εκσυγχρονισμό της Τελωνειακής Ένωσης και τη διευκόλυνση του εμπορίου", καθώς και στις "υψηλού επιπέδου συζητήσεις" και τη "συνεχή συνεργασία σε θέματα μετανάστευσης σύμφωνα με τη δήλωση ΕΕ-Τουρκίας το 2016". Πολλά από αυτά τα σημεία ήταν μεταξύ των βασικών αιτημάτων της Άγκυρας, τονίζει το Politico.
Το προσχέδιο ζητά επίσης "πολυμερή διάσκεψη για την Ανατολική Μεσόγειο" και αναθέτει στον επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ να επεξεργαστεί τις λεπτομέρειες. Ακόμη, το κείμενο "χαιρετίζει επίσης τα πρόσφατα βήματα οικοδόμησης εμπιστοσύνης από Ελλάδα και Τουρκία".
Αναφορικά με την Κύπρο, το Politico γράφει ότι στο προσχέδιο τονίζεται πως οι τουρκικές ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ "πρέπει να σταματήσουν" και καλεί την Άγκυρα να ξεκινήσει διάλογο με τη Λευκωσία για την επίλυση της θαλάσσιας διαφοράς τους.
Σύμφωνα πάντως με το politico, το πρώτο προσχέδιο συμπερασμάτων για την ανατολική Μεσόγειο απορρίπτεται τόσο από την Ελλάδα όσο και από την Κύπρο. "Πολύ καρότο, όχι αρκετό μαστίγιο" είπε χαρακτηριστικά Έλληνας αξιωματούχος.