Αν θέλουμε οι Ενοπλες Δυνάμεις να είναι αξιόμαχες, ανταγωνιστικές και ικανές να αντιμετωπίσουν την πάγια εξ Ανατολών απειλή τότε θα πρέπει να προχωρήσουμε στην απαραίτητη ενίσχυσή τους με νέα οπλικά συστήματα και εκσυγχρονισμό των παλαιών.
Kάπου εδώ βέβαια επιβεβαιώνεται και το Πενταπόσταγμα. Η Αθήνα θέλει και F-35. Πρόκειται για μία είδηση που σας είχε αναφέρει πρώτο το site μας πριν λίγες ημέρες:
''Mεγάλη αμερικανική ιστοσελίδα αποκαλύπτει ότι η Ελλάδα “ετοιμάζεται” εκτός όλων των άλλων και για την απόκτηση μιας μοίρας 24 μαχητικών αεροσκαφών 5ης γενιάς F-35A πιθανότατα από το 2024.
Έτσι θα κλείσει οριστικά και αμετάκλητα η “ψαλίδα” της χώρας μας με άλλες χώρες, προσδίδοντας στην ΠΑ αδιαμφισβήτητη ποιοτική υπεροχή, μετά την απραξία λόγω της οικονομικής κρίσης τα προηγούμενα έτη, βάζοντας την χώρα μας στην εποχή των υπερσύγχρονων αεροσκαφών.''
H νέα δομή Διοίκησης
Πρόκειται για τη «νέα δομή διοίκησης και δυνάμεων των Ενόπλων Δυνάμεων 2020-2034» για την οποία ενημέρωσαν αναλυτικά και εκτενώς χθες τη Βουλή ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νικόλαος Παναγιωτόπουλος και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος. Επί δύο ώρες και 15 λεπτά η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του υπουργείου Αμυνας ενημέρωνε τα μέλη της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, σε ειδική συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε κεκλεισμένων των θυρών στην αίθουσα «Ιωάννης Καποδίστριας» για όλες τις παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν στις Ενοπλες Δυνάμεις από τώρα μέχρι το 2034.
H μελέτη που έχει γίνει από το ΓΕΕΘΑ είναι τόσο αναλυτική, ώστε παρουσιάστηκαν, σύμφωνα με πληροφορίες, στοιχεία ακόμη για τα ποσά που θα πρέπει να δαπανηθούν ανά χρονιά ως το 2034. Εξυπακούεται ότι για όλα αυτά απαιτείται η αύξηση των αμυντικών δαπανών στον ετήσιο προϋπολογισμό.
Οι νέοι εξοπλισμοί
Η λίστα με τα οπλικά συστήματα που θα πρέπει να προμηθευτούν οι ΕΔ από εδώ και στο εξής περιλαμβάνει και αυτά τα οποία ανακοίνωσε προ ημερών και ο Πρωθυπουργός από τη Θεσσαλονίκη. Τα νέα όπλα αλλά και αυτά που χρήζουν αναβάθμισης στα οποία έγινε εκτενής αναφορά, σύμφωνα με πληροφορίες, ήταν μεταξύ άλλων:
- Νέες φρεγάτες. Το Ναυτικό χρειάζεται συνολικά 6 (οι δύο με δυνατότητες αντιαεροπορικής άμυνας περιοχής). Στη Θεσσαλονίκη ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι εκκινούν οι διαδικασίες για την αγορά τεσσάρων.
- Ανθυποβρυχιακά ελικόπτερα για το ΠΝ. Εχουν δρομολογηθεί οι διαδικασίες για την αγορά τεσσάρων M60-R (Romeo).
- Εκσυγχρονισμός των συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας.
- Ενίσχυση με μαχητικά αεροσκάφη 5ης γενιάς. Η κυβέρνηση και το υπουργείο Αμυνας προσανατολίζονται στην αγορά τουλάχιστον μίας μοίρας F-35 από το 2024 και μετά.
- Αναβάθμιση των 4 φρεγατών τύπου ΜΕΚΟ.
- Ενίσχυση με τεθωρακισμένα οχήματα μάχης για τον Στρατό Ξηράς.
- Ενίσχυση με μη επανδρωμένα αεροσκάφη (UAV’s) και για τους τρεις κλάδους.
Οι Ειδικές Δυνάμεις
Στην ενημέρωση έγινε ειδική αναφορά στο σχέδιο λειτουργίας των Ειδικών Δυνάμεων υπό ενιαία διοίκηση και πνεύμα, οι οποίες θα υπάγονται απευθείας στον αρχηγό ΓΕΕΘΑ.
Δημιουργείται camp νατοϊκών προδιαγραφών στη 13η Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων. Εκεί πρόκειται να ενταχθούν η Ζ΄ Μοίρα Αμφιβίων Καταδρομών (Ζ΄ΜΑΚ), η Διοίκηση Υποβρυχίων Καταστροφών, ενώ σχεδιάζεται και η δημιουργία «Αεροπορίας Ειδικών Επιχειρήσεων».
Ο στρατηγός Φλώρος γνωρίζει καλά ότι οι ειδικές δυνάμεις αποτελούν πολλαπλασιαστή ισχύος και σημαντικό εργαλείο που μπορεί να κρίνει τις σύγχρονες μορφές ένοπλων συγκρούσεων και στοχεύει στην καλύτερη επιχειρησιακή αξιοποίησή τους. Στην ενημέρωση έγινε αναφορά και σε αναγκαίες παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν για να μειωθεί το αποτύπωμα των Ενόπλων Δυνάμεων. Δηλαδή σε καταργήσεις κάποιων μονάδων με στόχο να εξοικονομηθούν πόροι και προσωπικό.