Από το 2002 ο Ταγίπ Ερντογάν βρίσκεται στο τιμόνι της Τουρκίας έχοντας εκλεγεί τρεις φορές πρωθυπουργός και άλλες δύο πρόεδρος.
Κατέχοντας πλέον το αξίωμα του προέδρου, ο Ταγίπ Ερντογάν έχει περιορισμό όσον αφορά τις πόσες φορές μπορεί να εκλεγεί, ωστόσο μετά το δημοψήφισμα για το νέο Σύνταγμα της Τουρκίας, υπάρχει ένα «παραθυράκι» το οποίο ίσως ο ίδιος αξιοποιήσει προκειμένου να παραμείνει αιωνίως στην συγκεκριμένη θέση!
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το άρθρο 106 του Συντάγματος της Τουρκίας ότι η θητεία ενός Προέδρου δεν μετρά αν διαλυθεί πρόωρα η Βουλή και οδηγηθεί η χώρα σε πρόωρες εκλογές. Με αυτόν τον τρόπο ουσιαστικά καταργείται το άρθρο 101 το οποίο ορίζει τον περιορισμό των δύο θητειών για την εκλογή του ίδιου προέδρου έως δύο φορές.
Με δεδομένες τις ισορροπίες που επικρατούν στο πολιτικό σύστημα αλλά και το ότι ο Ταγίπ Ερντογάν δεν έχει αφήσει να διαφανεί πως θα υπάρξει κάποια διάδοχη κατάσταση, αναλυτές εκτιμούν πως ίσως εκμεταλλευτεί το άρθρο 106 για να παραμείνει στην εξουσία.
Σε περίπτωση πάντως που ο ίδιος προκηρύξει πρόωρες εκλογές, κάτι που του εκχωρείται ως δικαίωμα από το Σύνταγμα, η θητεία του θα λογίζεται ως πλήρης. Οπότε ο ίδιος ουσιαστικά βρίσκεται σε ρόλο εποπτεύοντα του πολιτικού συστήματος προκειμένου εάν θελήσει να εξαναγκάσει την προκήρυξη των εκλογών από τον πρωθυπουργό.
Δεδομένου ότι ο Ερντογάν βρίσκεται αντιμέτωπος με μεγάλες προκλήσεις όχι μόνον στο εσωτερικό - λόγω της καταβαράθρωσης της τουρκικής λίρας, της κακής πορείας της τουρκικής οικονομίας, του καλπάζοντος πληθωρισμού, της δυσαρέσκειας της κοινής γνώμης για την παρουσία των Σύρων προσφύγων στη χώρα κτλ κτλ– αλλά και στο εξωτερικό μέτωπο - με τις εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο και την κρίση στις σχέσεις με νατοϊκούς συμμάχους μεταξύ άλλων – οι επικριτές του θεωρούν εξαιρετικά πιθανό να στήσει πρόωρες κάλπες πριν το 2023 που λήγει η θητεία του.