Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
Greek-Turkish Relations
Updated at:

Οι νεο-οθωμανικές βλέψεις της Τουρκίας προκαλούν την κρίση με την Ελλάδα, όχι τα ενεργειακά

Αρχίζουν τελικά οι δυτικοί να κατανοούν σιγά-σιγά την αιτία της άκρως επικίνδυνης πολιτικής που ασκεί η Άγκυρα στην Μεσόγειο εδώ και τόσο διάστημα, προκαλώντας αλλεπάλληλες κρίσεις με πολλές χώρες, ενώ από αυτήν κινδυνεύει και το ΝΑΤΟ.    

Πρόκειται για τη νεο-οθωμανικού τύπου ιδεολογία που επικρατεί στα μυαλά του Ερντογάν και των στρατηγών (που τον έσωσαν το 2016) που κυβερνούν μαζί του την Τουρκία.

CONTINUE READING

“Αν δεν ελεγχθεί, η παν-ισλαμική, νεο-οθωμανική ιδεολογία της Τουρκίας θα πυροδοτήσει μεγάλες περιφερειακές εντάσεις στο μέλλον”, αναφέρουν είδικοί αναλυτές Jake Sotiriadis & Marwa Maziad για το National Interest.

Τις επόμενες ημέρες, οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συναντηθούν για να συζητήσουν πιθανές κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας, που απειλεί με επιθετικά σχέδια μέλη της ΕΕ, όπως είναι η Ελλάδα και η Κύπρος.

“Τα συγκρουόμενα συμφέροντα εντός της ίδιας της ΕΕ θα αποκλείσουν πιθανώς την επιβολή κυρώσεων. Αλλά στον πυρήνα της πρόσφατης κρίσης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας βρίσκεται ένα επικίνδυνο ιδεολογικό μοντέλο και όχι μια απλή διαμάχη για τους ενεργειακούς πόρους, δηλώνει ο ίδιος.

Στη Δύση, τα μέσα ενημέρωσης χαρακτηρίζουν εσφαλμένα ως πραγματική πηγή πρόκλησης κρίσεων στην Ανατολική Μεσόγειο το ζήτημα της ενέργειας.

Το πρόβλημα εστιάζεται στην παν-ισλαμική, νεο-οθωμανική ιδεολογία της Τουρκίας, που είναι και ο πρωταρχικός λόγος που η Ανατολική Μεσόγειος μοιάζει πλέον όλο και περισσότερο με τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.

Αυτή η πραγματικότητα δεν πρέπει να εκπλήσσει κανέναν, καθώς τα προειδοποιητικά σημάδια των τουρκικών φιλοδοξιών για περιφερειακή ηγεμονία είναι ξεκάθαρα. Παραβλέποντας το ιδεολογικό μέλλον, τα δυτικά μέσα ενημέρωσης και οι κυβερνήσεις έχουν χάσει βασικά σήματα και αναδυόμενες τάσεις της Τουρκίας, τα οποία  προκάλεσαν τη σημερινή κρίση, ανάμεσα στις δύο χώρες.

CONTINUE READING

Κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας, η Τουρκία επιδίωξε να αναβιώσει ένα κλασικό, πολιτιστικό μοντέλο, που αφορούσε κληρονομιά της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, υπό την αγκαλιά του πολιτικού Ισλάμ.

Μέσω μιας συμμαχίας με το Κατάρ και της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, η Άγκυρα προώθησε ανοιχτά το παν-ισλαμικό της σχέδιο, χρηματοδοτώντας την κατασκευή τζαμιών σε όλο τον κόσμο, υποστηρίζοντας μισθοφόρους τζιχαντιστές στη Συρία, τη Λιβύη, το Κέρας της Αφρικής και την περιοχή του Σαχέλ στη Δυτική Αφρική.

Η πρόσφατη μετατροπή του ΙΝ της Αγίας Σοφίας της Κωνσταντινούπολης (κάποτε ο μεγαλύτερος καθεδρικός ναός του Ανατολικού Χριστιανικού κόσμου και μνημείο κληρονομιάς της UNESCO) σε τζαμί ήταν ένα πραξικόπημα.

Αυτό το ιδεολογικό ισλαμικού τύπου μοντέλο είναι καταλύτης για τον επιθετικό ρεβιζιονισμό της Τουρκίας, ο οποίος απειλεί τώρα την ακεραιότητα της συμμαχίας του ΝΑΤΟ και της περιφερειακής σταθερότητας στην Μεσόγειο.

Ο Πρόεδρος Ερντογάν αμφισβητεί ανοιχτά τη Συνθήκη της Λωζάνης (η συμφωνία του 1923 που θέτει τα όρια της σύγχρονης Τουρκίας) υπονοώντας ότι ο Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ έκανε αδικαιολόγητες εδαφικές παραχωρήσεις στην Ελλάδα.

Ο ίδιος διαμαρτύρεται ότι η Τουρκία «έδωσε» νησιά στην Ελλάδα και υιοθέτησε ένα άτυπο σχέδιο του 1920 που περιλαμβάνει τουρκικές εδαφικές αξιώσεις για τη βόρεια Συρία, το βόρειο Ιράκ, την Αρμενία, τμήματα της Γεωργίας, τα Βαλκάνια και την Ελλάδα.

Η επικρατούσα (και υπερβολικά απλοϊκή) αφήγηση σε πολλά από τα δυτικά μέσα ενημέρωσης επικεντρώνεται στη συνέχιση των παραδοσιακών, ιστορικών αντιπαραθέσεων Ελλάδος και Τουρκίας.

CONTINUE READING

Εδώ, κάποιος μένει με την εντύπωση ότι δύο χώρες, επαναπροσδιορίζουν απλώς τις παλιές τους διαμάχες.

Ωστόσο, σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα Die Welt, ο Πρόεδρος Ερντογάν φέρεται να ζήτησε από τους στρατηγούς του να «προκαλέσουν πόλεμο με την Ελλάδα βυθίζοντας ένα ελληνικό πλοίο ή κατεβάζοντας ελληνικό μαχητικό αεροσκάφος».

Η περίπλοκη τουρκική γεωπολιτική δυναμική βρίσκεται σε εξέλιξη, η τρέχουσα κρίση υπογραμμίζει τη σχέση μεταξύ του επικίνδυνου ιδεολογικού μοντέλου της Τουρκίας και του πραγματικού κόστους των επιθετικών πολιτικών δράσεων της.

Η τουρκική επεκτατική πολιτική έχει λάβει διαστάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.

Δύο είναι τα αναδυόμενα δίκτυα συμμαχιών που υπογραμμίζουν αυτήν τη νέα αντιπαλότητα: 1) Η παν-ισλαμική συμμαχία Τουρκίας-Κατάρ και 2) η συμμαχία Αιγύπτου, ΗΑΕ, Σαουδική Αραβία, Μπαχρέιν.

Αίγυπτος, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Σαουδική Αραβία και Μπαχρέιν συγκλίνουν όλο και περισσότερο σε κοινά συμφέροντα με το Ισραήλ, καθώς και με την Ελλάδα, την Κύπρο και τη Γαλλία.

Τον τελευταίο μήνα, μαχητικά αεροσκάφη από τα ΗΑΕ πραγματοποίησαν εκπαιδευτικές ασκήσεις με την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία στο νησί της Κρήτης.

Ταυτόχρονα, Γαλλία, Ιταλία, Ελλάδα και Κύπρος πραγματοποίησαν επίσης κοινές στρατιωτικές ασκήσεις.

CONTINUE READING

Σήμερα ανακοινώθηκε η διενέργεια διαβουλεύσεων μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων στην Κων/πολη, μόνο που η επιθετική συμπεριφορά της Τουρκίας θα μπλοκάρει και αυτήν την προσπάθεια.

Ο Ερντογάν ζητά γη και ύδωρ από την Ελλάδα για να σώσει την εξουσία του, αλλιώς θα εξαφανιστεί από το προσκήνιο. Μόνο που αυτή η προσπάθεια του θα είναι πραγματικά το τέλος του αφού τα έκνομα σχέδια του έχουν γίνει γνωστά παντού πλέον.

https://youtu.be/UasQwp6JNfI

 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR