USA
Updated at:

Προειδοποιεί με απόσυρση στρατευμάτων ο Πομπέο: "Έρμαιο" των κινεζικών μυστικών υπηρεσιών η Τουρκία

Η αυξανόμενη εξάρτηση της Τουρκίας από την Huawei και άλλες κινεζικές εταιρείες περιπλέκει τη στρατιωτική συνεργασία των ΗΠΑ με την Άγκυρα (και την βάση του Ιντσιρλίκ), τόνισε ο ίδιος ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Μ. Πομπέο.

«Το καθιστούν όλο και πιο δύσκολο», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών σε αμερικανικό ΜΜΕ στην Ουάσιγκτον.

«Το γεγονός ότι σημαντικός αριθμός δεδομένων της Τουρκίας είναι τώρα στα χέρια του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος, σημαίνει ότι πρέπει να είμαστε όλο και πιο προσεκτικοί», δηλώνει ο Αμερικανός ΥΠΕΞ.

Οι κινεζικές εταιρείες Huawei και ZTE ελέγχουν μέρος των τηλεπικοινωνιών στην Τουρκία τα τελευταία χρόνια.

Επίσης ο Πομπέο προειδοποίησε και άλλους συμμάχους του ΝΑΤΟ, ότι τέτοιες εταιρικές σχέσεις θα αναγκάσουν τα αμερικανικά στρατεύματα να αποσυρθούν από τις χώρες αυτές, αφού τα θέτουν "έρμαιο" των κινεζικών μυστικών υπηρεσιών.

Η επέκταση των Κινέζων στην Τουρκία έχει προσθέσει ένα ακόμη πονοκέφαλο που αφορά τον τομέα της  κυβερνοασφάλειας αλλά και τους στρατιωτικούς δεσμούς των δύο χωρών, οι οποίοι έχουν ήδη πρόβλημα, λόγω της άφρονος εξωτερικής πολιτικής του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

CONTINUE READING

«Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι τα δίκτυά μας θα είναι ασφαλή, δηλαδή, τα δίκτυα άμυνας μας, τα δίκτυα ασφαλείας μας», δήλωσε ο Πομπέο.

«Δεν θα αφήσουμε να επηρεαστούν τα στρατιωτικά δίκτυα και τα δίκτυα ασφαλείας μας από την αύξηση της δραστηριότητας των Κινέζων εντός της Τουρκίας ή οποιασδήποτε άλλης χώρας. Θα διασφαλίσουμε και θα προστατεύσουμε τα αμερικανικά δεδομένα”, τόνισε ο ίδιος.

Η προειδοποίηση του Πομπέο για τις κινεζικές εταιρείες τηλεπικοινωνιών έρχεται λίγες μόνο εβδομάδες αφότου ο Γερουσιαστής Ρον Τζόνσον, κορυφαίος Ρεπουμπλικανός στην υποεπιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων για την Ευρώπη, αποκάλυψε ότι οι Αμερικανοί στρατηγοί ετοιμάζονται για πιθανή απομάκρυνση των αμερικανικών δυνάμεων από τη βάση του Ιντσιρλίκ.

Οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών της Κίνας αντιπροσωπεύουν μόνο μία πτυχή των αυξανόμενων οικονομικών εμπλοκών της Τουρκίας με το Πεκίνο, το οποίο επιδιώκει να συμμετάσχει και στην κινεζική πρωτοβουλία Belt and Road μέσω της Άγκυρας.

«Η Κίνα έχει επενδύσει 3 δισεκατομμύρια δολάρια στην Τουρκία μεταξύ 2016 και 2019 και σκοπεύει να τα διπλασιάσει μέχρι το τέλος του επόμενου έτους», ανέφερε η Ayca Alemdaroglu του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ σε πρόσφατη ανάλυση περιοδικών Εξωτερικής Πολιτικής.

Ο Πομπέο, ο οποίος χαρακτήρισε την κινεζική πρωτοβουλία Belt and Road ως «σχέδιο δημιουργίας μιας αυτοκρατορίας», συνέχισε λέγοντας ότι αυτή η σχέση επιτρέπει στο κινεζικό κομμουνιστικό κόμμα να χρησιμοποιήσει τον δανεισμό ως τρόπο για να αποκτήσει πολιτική επιρροή σε ολόκληρες χώρες, ενώ εξέφρασε ανησυχίες σχετικά με τις συμφωνίες της Τουρκίας με την Κίνα.

CONTINUE READING

«Υπάρχει πραγματικό κόστος που ισχύει όχι μόνο για τη Νοτιοανατολική Ασία αλλά και την Τουρκία», συνέχισε ο ίδιος.

Αυτό είναι ένα πολύ επικίνδυνο μοντέλο ασφάλειας, το οποίο ο Πρόεδρος Τραμπ λαμβάνει πολύ σοβαρά υπόψη όπως φαίνεται, ειδικά ενόψει τον προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ.

Τι θα κάνει τώρα ο Ερντογάν, αφού οι ΗΠΑ έμαθαν τις υπόγειες σχέσεις Πεκίνου και Άγκυρας, διότι να "ξηλώσει" επένδυση τόσων κινεζικών δισ. αποκλείεται, ειδικά σε περίοδο οικονομικής κρίσης στην χώρα; 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR