Η Ελλάδα και η Τουρκία συμφώνησαν τη διεξαγωγή του 61ου γύρου Διερευνητικών Επαφών, στην Κωνσταντινούπολη, προσεχώς, όπως ανακοίνωσε πριν από λίγο το υπουργείο Εξωτερικών.
Συγκεκριμένα σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει τα εξής:
Η Ελλάδα και η Τουρκία συμφώνησαν τη διεξαγωγή του 61ου γύρου Διερευνητικών Επαφών, στην Κωνσταντινούπολη, προσεχώς.
Φυσικά, παρά τη συμφωνία για επανέναρξη διερευνητικών απαφών, οι οποίες σύμφωνα με διπλωματικές πηγές θα ξεκινήσουν μέσα στις επόμενες ημέρες, η στάση της Άγκυρας δεφαίνεται να έχει αλλάξει. Λίγη ώρα πριν, εξέδωσαν αντι-NAVTEX στην οποία ζητούν την αποστρατικοποίηση της Λήμνου. Επιπλέον, εδώ και λίγες ώρες αφήνουν "υπόνοιες" για τον απόπλου του Oruc Reis προς άγνωστο προορισμό για την επόμενη αποστολή του.
Άρα, με ποιες βάσεις μπορεί Αθήνα και Άγκυρα να "κάτσει" στο τραπέζι του διαλόγου; Σημαντική για τη συμφωνία Ελλάδας και Τουρκίας, ήταν η επικοινωνία που πραγματοπουήθηκε σήμερα μεταξύ Μέρκελ-Μισέλ και Ερντογάν.
Νωρίτερα ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης που είχε με τη Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο παρέπεμψε στις πρωτοβουλίες της Ελλάδας και στα βήματα που θα πρέπει να κάνει η Αθήνα, για να ξεκινήσει εκ νέου ο ελληνοτουρκικός διάλογος. Από την πλευρά της, η τουρκική προεδρία, ανακοίνωσε πως κατά τη διάρκεια της τριμερούς τηλεδιάσκεψης διαπιστώθηκε πως Αθήνα και Άγκυρα είναι έτοιμες να ξεκινήσουν διερευνητικές συνομιλίες.
Κατά την ίδια πηγή, ο πρόεδρος Ερντογάν υποστηρίζει πως «η Τουρκία είναι πάντα εκείνη που δίνει έμφαση στον διάλογο και τις διαπραγματεύσεις, παρά τις προκλήσεις που είναι αντίθετες στην κοινή λογική».
Κατά τα λοιπά, η τηλεδιάσκεψη Μέρκελ – Μισέλ – Ερντογάν πραγματοποιήθηκε εν όψει της πιθανής έναρξης διερευνητικών συνομιλιών ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας, Τουρκία και Ελλάδα είναι έτοιμες να ξεκινήσουν διερευνητικές συνομιλίες. Ο κ. Ερντογάν εκτίμησε πως θα ληφθούν «εποικοδομητικές αποφάσεις από μια περιφερειακή διάσκεψη με τη συμμετοχή όλων των μερών, συμπεριλαμβανομένων των Τουρκοκυπρίων».