Ελληνοαιγυπτιακή Συμφωνία
National affairs

Ρηματική Διακοίνωση Αθήνας στον ΟΗΕ: Νόμιμη η Ελληνοαιγυπτιακή Συμφωνία

Σε πλήρη απόρριψη των επιχειρημάτων που περιλάμβανε η τουρκική Ρηματική Διακοίνωση της 14ης Αυγούστου στον ΟΗΕ, με την οποία η Άγκυρα εξέφραζε την αντίθεσή της στην Ελληνοαιγυπτιακή Συμφωνία, προχώρησε η Αθήνα με Ρηματική Διακοίνωση η οποία επιδόθηκε στον ΟΗΕ στις 2 Σεπτεμβρίου.

Η Ελλάδα δηλώνει ότι η Ελληνοαιγυπτιακή Συμφωνία συνάφθηκε βάσει των διατάξεων της Σύμβασης για το Δίκαιο της  Θάλασσας και είναι «αποτέλεσμα διαπραγματεύσεων καλής πίστης και συνεργασίας μεταξύ δύο γειτονικών χωρών, οι οποίες αποσκοπούν στην ειρηνική διευθέτηση των θαλάσσιων ζητημάτων και βάσει του διεθνούς δικαίου». Στη Ρηματική Διακοίνωση επισημαίνεται ακόμη ότι η Συμφωνία αυτή όπως και εκείνη με την Ιταλία είναι μέρος της στρατηγικής της Ελλάδας για τη «σύναψη συμφωνιών οριοθέτησης με όλες τις γειτονικές χώρες, με πλήρη σεβασμό του διεθνούς δικαίου της θάλασσας»,όπως αναφέρει ο Νίκος Μελέτης για την .liberal.gr.

Η Αθήνα απορρίπτει και τους τουρκικούς ισχυρισμούς σχετικά με το Τουρκολυβικό Μνημόνιο, το οποίο χαρακτηρίζει «άκυρο» που «δεν έχει καμιά νομική επίπτωση στα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας» και επισημαίνει ότι η «επίκληση ανύπαρκτων ή μη εφαρμόσιμων "αρχών" αποσκοπεί στη στρέβλωση της διεθνούς νομολογίας καθώς και στην αναδιαμόρφωση της γεωγραφίας της περιοχής».

Με ένα μήνυμα το οποίο έχει ιδιαίτερη σημασία. καθώς διατυπώθηκε ενώ είχε ήδη ακυρωθεί η γερμανική πρωτοβουλία και ενώ το Oruc Reis  παραβίαζε τη μη οριοθετημένη ελληνική υφαλοκρηπίδα, η Ελλάδα με την Ρηματική Διακοίνωση δηλώνει ότι «είναι έτοιμη να ξεκινήσει διάλογο με την Τουρκία, όταν η συμπεριφορά της τελευταίας, που σήμερα τροφοδοτεί ένα περιβάλλον επιθετικότητας και απειλών, δώσει τη θέση της σε ένα ευνοϊκό για  τον σκοπό αυτό κλίμα».

Όμως και στην επιστολή του πρωθυπουργού Κ.Μητσοτάκη  της  3ης Σεπτεμβρίου  στον ΟΗΕ που δημοσιεύθηκε και ως έγγραφο του Συμβουλίου Ασφαλείας είχε καλέσει την διεθνή κοινότητα να αντιμετωπίσει την Τουρκική απειλη: «Η διεθνής κοινότητα δεν μπορεί και δεν πρέπει να ανέχεται μια τέτοια παράνομη στάση από την Τουρκία που θέτει σε σοβαρό κίνδυνο την περιφερειακή ειρήνη και ασφάλεια και πρέπει να καλέσει τη χώρα αυτή να σταματήσει αμέσως όλες τις παραπάνω παράνομες δραστηριότητες και να συμμορφωθεί με τις διατάξεις του Χάρτη και του διεθνούς δικαίου, συμπεριλαμβανομένων τους κανόνες του δικαίου της θάλασσας» . Στην επιστολή αυτη ο κ.Μητσοτακης επαναλαμβάνει στο ανώτατο διεθνές φόρουμ όπως είναι το ΣΑ  ότι η «Ελλάδα παραμένει προσηλωμένη  στις  αρχές ειρηνικής επίλυσης των διαφορών  και είναι  έτοιμη να συνεχίσει τον διάλογο με την Τουρκία στο σημείο που διακόπηκε τον Μάρτιο του 2016 βάσει του διεθνούς δικαίου και του δικαίου της θάλασσας και αυτό απαιτεί να είναι  η Τουρκία  είναι  πρόθυμη να σταματήσει κάθε παράνομη δραστηριότητα  στην Ανατολική Μεσόγειο  και να αποφύγει  εμπρηστικές δηλώσεις και προκλητικές ενέργειες που εμποδίζουν  έναν ουσιαστικό διάλογο» .

Η ελληνική Ρηματική Διακοίνωση:

«A/74/1006  

Ρηματική διακοίνωση της 2ας Σεπτεμβρίου 2020 από τη Μόνιμη Αντιπροσωπεία  της Ελλάδας στα Ηνωμένα Έθνη προς τον Γενικό Γραμματέα

 Η Μόνιμη Αντιπροσωπεία  της Ελλάδας στα Ηνωμένα Έθνη έχει την τιμή να γνωστοποιήσει τα ακόλουθα σχετικά με τη ρηματική διακοίνωση της 14ης Αυγούστου 2020 από τη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Τουρκίας στα Ηνωμένα Έθνη που απευθύνεται στον Γενικό Γραμματέα (A/74/990). Στις 6 Αυγούστου 2020, Ελλάδα και Αίγυπτος υπέγραψαν συμφωνία για την οριοθέτηση της ΑΟΖ μεταξύ των δύο χωρών. Η συμφωνία αυτή συνήφθη μεταξύ κρατών με αντίθετες ακτές και είναι σύμφωνη με τις σχετικές διατάξεις της σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, στην οποία και τα δύο κράτη είναι συμβαλλόμενα μέρη.  Η συμφωνία είναι το αποτέλεσμα διαπραγματεύσεων καλής πίστης και συνεργασίας μεταξύ δύο γειτονικών χωρών, οι οποίες αποσκοπούν στην ειρηνική διευθέτηση των θαλάσσιων ζητημάτων και βάσει του διεθνούς δικαίου.

Η συμφωνία, όπως ακριβώς αυτή που είχε υπογραφεί προηγουμένως με την Ιταλία, αποτελεί μέρος της στρατηγικής της Ελλάδας για τη σύναψη συμφωνιών οριοθέτησης με όλες τις γειτονικές χώρες, με πλήρη σεβασμό του διεθνούς δικαίου της θάλασσας. Στην προαναφερθείσα ρηματική διακοίνωση, η Τουρκία επαναλαμβάνει τους αβάσιμους και παράνομους ισχυρισμούς της στην περιοχή, οι οποίοι απορρίφθηκαν από την Ελλάδα με τις επιστολές της 19ης Φεβρουαρίου (A/74/710-S/2020/129), της 19ης Μαρτίου (A/74/758) και της 20ής Απριλίου 2020 (A/74/819) που απηύθυνε η Μόνιμη Αντιπροσωπος της  στον Γενικό Γραμματέα. Πρέπει να τονιστεί για άλλη μια φορά ότι, όπως ήδη τόνισε η ελληνική κυβέρνηση, το μνημόνιο συμφωνίας μεταξύ της Τουρκίας και της κυβέρνησης εθνικής συμφωνίας της Λιβύης για τη θαλάσσια οριοθέτηση είναι άκυρο και δεν έχει καμία νομική επίπτωση στα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας (βλ. την επιστολή της 9ης Δεκεμβρίου 2019 που επισυνάπτεται στην επιστολή της 14ης Φεβρουαρίου 2020 (A/74/706)).  Παραβιάζει τους κανόνες του δικαίου της θάλασσας σχετικά με τις θαλάσσιες οριοθετήσεις, καθώς και εκείνους που αφορούν τα δικαιώματα των νησιών να δημιουργούν θαλάσσιες ζώνες πέρα από τα χωρικά τους ύδατα.

Η Ελλάδα απορρίπτει επίσης ως νομικά αβάσιμες τις λεγόμενες "αρχές" που επικαλείται εσφαλμένα και αυθαίρετα η Τουρκία, στις οποίες βασίζεται η τουρκική θέση σχετικά με την οριοθέτηση των θαλάσσιων περιοχών δικαιοδοσίας. Η επίκληση ανύπαρκτων ή μη εφαρμόσιμων "αρχών" αποσκοπεί στη στρέβλωση της διεθνούς νομολογίας καθώς και στην αναδιαμόρφωση της γεωγραφίας της περιοχής. Στο πλαίσιο αυτό, η Ελλάδα θα ήθελε να υπενθυμίσει την επιστολή της 20ής Απριλίου 2020 προς τον Γενικό Γραμματέα (A/74/819). Παρά τα παραπάνω, η Ελλάδα παραμένει προσηλωμένη στις προσπάθειές της να συμβάλει στην περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Στο πλαίσιο αυτό, η Ελλάδα θα ήθελε να ανακαλέσει την επιστολή της 11ης Αυγούστου 2020 προς τον Γενικό Γραμματέα (A/74/988-S/2020/795). Τέλος, η Ελλάδα είναι έτοιμη να ξεκινήσει διάλογο με την Τουρκία, όταν η συμπεριφορά της τελευταίας, που σήμερα τροφοδοτεί ένα περιβάλλον επιθετικότητας και απειλών, δώσει τη θέση της σε ένα ευνοϊκό κλίμα.

Η Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας θα ήταν ευγνώμων αν η παρούσα επιστολή μπορούσε να διανεμηθεί ως έγγραφο της Γενικής Συνέλευσης, σύμφωνα με το σημείο 74 (α) της ημερήσιας διάταξης, και να δημοσιευθεί στην ιστοσελίδα του Division for Ocean Affairs and the Law of the Sea και στην επόμενη έκδοση  του Law of the Sea Bulletin».

 

 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR