Μητσοτάκης και Μακρόν
National affairs

Το παρασκήνιο στο τετ-α-τετ Μητσοτάκη και Μακρόν στη Κορσική

Ελληνογαλλική απάντηση στις τουρκικές προκλήσεις, μέσα από ισχυρή στρατηγική εταιρική σχέση Αθήνας και Παρισιού, στέλνει η ελληνική πλευρά έπειτα από τις επαφές του Κυριάκου Μητσοτάκη και τις συζητήσεις του με τον Εμανουέλ Μακρόν στην Κορσική. Ελλάδα και Γαλλία εκτός από συμμαχία είναι στο παραπέντε μιας στρατηγικής συμφωνίας απέναντι στην ακραία επιθετική τακτική της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο. «Εμείς, οι Ευρωπαίοι, πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι και αυστηροί με την κυβέρνηση Ερντογάν. Επιδίδεται σε απαράδεκτες συμπεριφορές (...). Δεν είναι πλέον εταίρος μας» ήταν τα σκληρά μηνύματα Μακρόν που εξόργισαν την Τουρκία.

CONTINUE READING

«Χρειάζεται ένας μοχλός πίεσης στην Τουρκία. Θέλουμε να της προσφέρουμε μια ευρωπαϊκή λύση, αλλά πρέπει να γίνει σαφές ότι δεν μπορεί να μας προκαλεί και να μας εκβιάζει. Το ζήτημα αφορά συνολικά την Ευρώπη και η Τουρκία πρέπει να ξέρει ότι αν συνεχίσει, θα συζητηθούν σκληρές κυρώσεις. Αν από την άλλη, δείξει καλή διάθεση, υπάρχουν λύσεις που είναι προς το συμφέρον και της Ευρώπης, αλλά και της Τουρκίας».

Ήταν το μήνυμα που απηύθυνε στους ηγέτες της Ομάδας των Med7 στην Ευρωμεσογειακή Διάσκεψη της Κορσικής ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στον απόηχο και του άρθρου του που δημοσιεύθηκε στον διεθνή Τύπο. Αυτό συνοψίζεται στην ανάγκη να σταλούν αυστηρά μηνύματα στην Τουρκία σε ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς η παράνομη συμπεριφορά της αγγίζει ζωτικά στρατηγικά συμφέροντα της Ευρώπης, αλλά και στην ανάγκη να ανοίξει παράθυρο διαλόγου για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, εφόσον η Τουρκία δείξει διάθεση αποκλιμάκωσης.

Η Τουρκία, άλλωστε, ήταν ένα από τα βασικά θέματα που απασχόλησαν τους επτά ηγέτες στην Ευρωμεσογειακή Διάσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Κορσική, ενόψει και της συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου, όπου η Τουρκία και οι ευρωτουρκικές σχέσεις θα αποτελέσουν ένα από τα βασικά θέματα στην ατζέντα.

Οι τελευταίες εξελίξεις και η κλιμακούμενη τουρκική παραβατική συμπεριφορά στην Ανατολική Μεσόγειο ήταν, άλλωστε, βασικό θέμα συζήτησης και στο τετ α τετ – διάρκειας άνω της μια ώρας – που είχε ο πρωθυπουργός με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν. Στη κατ΄ιδίαν συνάντηση διαπιστώθηκε απόλυτη συμφωνία και συμβατότητα σε ζητήματα που αφορούν την στρατηγική απέναντι στην Τουρκία, την ανάγκη να υπάρξει αποκλιμάκωση από την πλευρά της, αλλά και  να σταλούν αυστηρά μηνύματα από την πλευρά της Ευρώπης.

Συζητήθηκε ακόμη η ελληνογαλλική συνεργασία, αλλά και το ενδιαφέρον και η προοπτική της στρατηγικής σχέσης Ελλάδας-Γαλλίας, καθώς υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Ιανουάριο κατά τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον κ. Macron στο Παρίσι συμφωνήθηκε η δημιουργία ενός νέου πλαισίου Στρατηγικής συνεργασίας για θέματα ασφάλειας και άμυνας . Σημαντικό μέρος της συζήτησης επικεντρώθηκε στον τομέα της Άμυνας και των εξοπλιστικών, για τα οποία ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε χθες το βράδυ από το Βελλίδειο.

Την ίδια ώρα, όλο και περισσότεροι εταίροι της Ελλάδας έρχονται κοντά στις ελληνικές θέσεις, καθώς είναι πλέον σαφές ότι οι παράνομες και μονομερείς ενέργειες της Τουρκίας έναντι της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν μπορούν να αφήσουν αδιάφορη την Ευρώπη, καθώς αγγίζουν, όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, στρατηγικά συμφέροντα της Ευρώπης. Αυτό διαφάνηκε και από την Κοινή Διακήρυξη της Ομάδας των Med7, η οποία στέλνει μήνυμα πλήρους στήριξης και αλληλεγγύης στην Αθήνα και στη Λευκωσία, αλλά και έκκληση αποκλιμάκωσης και διαλόγου προς την Τουρκία, διαφορετικά η κατάρτιση ενός καταλόγου περαιτέρω κυρώσεων θα είναι μονόδρομος.

CONTINUE READING

Όπως αναφέρεται στα συμπεράσματα της Διάσκεψης, οι ηγέτες εκφράζουν την πλήρη στήριξη και αλληλεγγύη τους στην Ελλάδα και την Κύπρο για τις επανειλημμένες παραβιάσεις κυριαρχίας και κυριαρχικών δικαιωμάτων, όπως και για τις επιθετικές ενέργειες της Τουρκίας. Καλούν όλες τις χώρες της περιοχής να συμμορφωθούν με το Διεθνές Δίκαιο, και συγκεκριμένα με το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, και ενθαρρύνουν όλες τις πλευρές να επιλύσουν τις διαφορές τους μέσω του διαλόγου και της διαπραγμάτευσης.

Καλωσορίζουν τη μεσολαβητική προσπάθεια του Ζοζέπ Μπορέλ και της Γερμανίας με στόχο την συνέχιση του διαλόγου ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία για το ζήτημα των Θαλασσίων ζωνών. Οι επτά ηγέτες, λαμβάνοντας υπόψη και τα συμπεράσματα του πρόσφατου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, εκφράζουν τη λύπη τους για το γεγονός ότι η Τουρκία δεν έχει απαντήσει στις επανειλημμένες εκκλήσεις της ΕΕ να τερματίσει τις μονομερείς και παράνομες ενέργειές της στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο.

Οι ηγέτες δηλώνουν - σε συνέχεια του άτυπου Συμβουλίου των ΥΠΕΞ (Gymnich) του Αυγούστου - ότι συμφωνούν να εργαστούν για επιπλέον καταλόγους με βάση τις προτάσεις που έχουν κατατεθεί έως τώρα, με σκοπό να υιοθετηθούν άμεσα. Υποστηρίζουν δε ότι, ελλείψει προόδου στην εμπλοκή της Τουρκίας σε διάλογο, εκτός εάν τερματίσει τις μονομερείς δραστηριότητες, η ΕΕ είναι έτοιμη να καταρτίσει έναν κατάλογο περαιτέρω περιοριστικών μέτρων που θα συζητηθούν στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 24-25 Σεπτεμβρίου 2020.

Το μήνυμα είναι σαφές και απηχεί το μήνυμα που έχει επανειλημμένα απευθύνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης «να σταματήσουν οι προκλήσεις για να αρχίσουν οι συζητήσεις.

Συζήτηση στην Med7 έγινε και για το Μεταναστευτικό/Προσφυγικό – με αφορμή και τα γεγονότα στη Μόρια, καθώς ο πρωθυπουργός έθεσε δημοσίως την Ευρώπη προ των ευθυνών της για το συγκεκριμένο ζήτημα. Τονίστηκε δε η ανάγκη να υπάρξει μια ολιστική προσέγγιση του ζητήματος.

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR