World

Το κόλπο γκρόσο στην Ανατολική Μεσόγειο και οι "παίκτες"

Η Μεσόγειος Θάλασσα επιστρέφει στο διεθνές προσκήνιο. Ένα νέο Μεγάλο Παιχνίδι ξεδιπλώνεται στο ανατολικό της τμήμα, παρόμοιο με όσα συνέβησαν τον 19ο αιώνα με τις κινήσεις των βρετανικών και ρωσικών αυτοκρατοριών στην Κεντρική Ασία, υποστηρίζει ο αναλυτής Μάρκο Καρνέλος, πρώην Ιταλός διπλωμάτης που έχει υπηρετήσει στη Σομαλία, την Αυστραλία και τα Ηνωμένα Έθνη. Έχει υπηρετήσει στο προσωπικό εξωτερικής πολιτικής τριών Ιταλών πρωθυπουργών μεταξύ 1995 και 2011. Πιο πρόσφατα διετέλεσε ειδικός απεσταλμένος στη Συρία για τη ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή για την ιταλική κυβέρνηση και, μέχρι τον Νοέμβριο του 2017 ήταν πρέσβης της Ιταλίας στο Ιράκ.

Σύμφωνα λοιπόν με τον Ιταλό αναλυτή, από την μια οι μαζικές μεταναστευτικές ροές από την Αφρική και τη Μέση Ανατολή προς την Ευρώπη ιδίως μετά την Αραβική Άνοιξη και τις επακόλουθες συγκρούσεις στη Συρία και τη Λιβύη.

Ταυτόχρονα, η διαρκής ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση και η μεροληψία από τις ΗΠΑ συνεχίζει να προκαλεί δυσαρέσκεια. Αυτές ήταν οι βασικές κρίσεις που αφορούσαν τα κράτη με θέα τη Μεσόγειο, αλλά πιο πρόσφατα, οι πόροι που κρύβονταν στο βυθό της πυροδότησαν αντιπαραθέσεις.

Οι ανακαλύψεις πετρελαίου και φυσικού αερίου στις ακτές της Αιγύπτου, της Γάζας, του Ισραήλ, του Λιβάνου, της Συρίας και της Κύπρου έχουν προσθέσει μια νέα διάσταση σε παλιές, άλυτες συγκρούσεις. Η διαμάχη μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας για έλεγχο στο Αιγαίο Πέλαγος, διαίρεση της Κύπρου και το ζήτημα των θαλάσσιων συνόρων μεταξύ Λιβάνου και Ισραήλ είναι μερικά μόνο παραδείγματα.

Σχεδόν όλες οι χώρες στις ακτές της Ανατολικής Μεσογείου ισχυρίζονται ότι συγκρούονται και αλληλεπικαλύπτονται οι αποκλειστικές οικονομικές ζώνες (ΑΟΖ) για εκμετάλλευση αυτών των πόρων έως και 200 ​​ναυτικά μίλια από τις ακτές τους. Μια πολιτική και νομική αντιπαράθεση - πολλά υποσχόμενη για δεκαετίες εργασίας και... αμοιβών για εξειδικευμένους διεθνείς νομικούς.

Η αμερικανική ηγεσία στο ΝΑΤΟ δεν έχει χαλαρώσει τον εδώ και δεκαετίες ανταγωνισμό μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας

Αυτές οι αυξανόμενες εντάσεις οφείλονται στην εικαζόμενη αποχώρηση των ΗΠΑ από την περιοχή και από τον πρόσφατο ιστορικό ρόλο τους ως διαιτητή. Αλλά ένας διαιτητής πρέπει να είναι αμερόληπτος, και η στάση των ΗΠΑ, από αυτή την άποψη, απέχει πολύ από το να χαρακτηριστεί ικανοποιητική.

Η αμερικανική ηγεσία στο ΝΑΤΟ δεν έχει χαλαρώσει τον ρυθμό των αντιπαραθέσεων μεταξύ των δύο νοτιότερων μελών του οργανισμού, της Ελλάδας και της Τουρκίας. Το ίδιο μπορεί να ειπωθεί και για το Κυπριακό. Αντί να επιλύει προβλήματα, η Ουάσινγκτον προτίμησε να τα παγώσει ή να τα αγνοήσει. Οι ΗΠΑ τώρα φαίνεται να είναι ένας ναρκισσιστικός σοσιαλιστής που έχει λάβει μια πρόσκληση σε πάρτι VIP και αναρωτιέται: «Θα με προσέξουν περισσότερο αν παρευρεθώ ή δεν το κάνω;» Επιπλέον, από τον Νοέμβριο και μετά, οι ΗΠΑ πιθανότατα θα παραλύσουν για μήνες μέχρι να αποφασίσουν ποιος πραγματικά κέρδισε τις προεδρικές εκλογές.

 

Φιλόδοξη ατζέντα

Όταν οι ΗΠΑ αφήνουν ένα κενό, πολλοί είναι έτοιμοι να το γεμίσουν. Η Ρωσία και η Τουρκία είναι δύο τέλεια τέτοια παραδείγματα. Για περίπου μια δεκαετία, η Ρωσία παίζει έξυπνα τα χαρτιά της στις συγκρούσεις της Συρίας και της Λιβύης και σε οποιαδήποτε πιθανή διευθέτηση αυτών των κρίσεων, τα συμφέροντά της θα πρέπει να ληφθούν υπόψη.

Η Τουρκία προωθεί δυναμικά μια φιλόδοξη περιφερειακή ατζέντα που περιλαμβάνει το Αιγαίο Πέλαγος, τις ΑΟΖ, την Κύπρο και, πάλι, τις συγκρούσεις στη Συρία και τη Λιβύη. Επιπλέον, η υποστήριξη της Άγκυρας για τη Μουσουλμανική Αδελφότητα προκαλεί εντάσεις στην Αίγυπτο, το Ισραήλ, τα ΗΑΕ και τη Σαουδική Αραβία, καθώς και σε ορισμένες δυτικές δημοκρατίες.

Η Τουρκία φαίνεται αποφασισμένη να ανακτήσει την ηγεσία του Σουνιτικού Ισλάμ που κατείχε για αιώνες κατά τη διάρκεια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Η Σαουδική Αραβία, τα ΗΑΕ και η Αίγυπτος, ειδικότερα, το αντιλαμβάνονται ως υπαρξιακή απειλή.

Η Τουρκία επιδιώκει επίσης εδώ και δεκαετίες να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μια φιλοδοξία που φαίνεται να έχει εγκαταλείψει. Ενώ ήταν από καιρό μια κοσμική χώρα, αυτό δεν συμβαίνει πλέον, και οι έντονες επιφυλάξεις από τη Γερμανία και τη Γαλλία σε μια τέτοια είσοδο ήταν ανυπέρβλητες. Ανεξάρτητα από το πόσο κοσμικό είναι το σύνταγμα της Τουρκίας, το βασικό ζήτημα παραμένει ο κυρίως μουσουλμανικός πληθυσμός της.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει τώρα τη στάση κάποιου που, μετά από μια πολύ μακρά δέσμευση, συνειδητοποιεί ότι δεν πρόκειται ποτέ να παντρευτεί και αντιδρά με πνεύμα εκδίκησης. Οι ιστορικοί στο μέλλον θα διαπιστώσουν εάν το ισλαμιστικό και αυταρχικό του κίνημα είχε προγραμματιστεί από την αρχή, ή αν ήταν αντίδραση στην αντίσταση της ΕΕ.

Μηδέν φίλοι

 

Η αλήθεια είναι ότι η Τουρκία, η οποία κάποτε επιδίωξε να διατηρήσει καλές σχέσεις με τους γείτονές της, έχει μετακινηθεί σε μια θέση με αποτέλεσμα να μην έχει σχεδόν κανέναν φίλο στη γειτονιά της. Η Άγκυρα βιώνει εντάσεις με την Ελλάδα, την Κύπρο, τη Συρία, το Ιράκ, την Αίγυπτο, τη Γαλλία και την ΕΕ. Έχει επίσης μια εχθρική σχέση με τη Σαουδική Αραβία και τα ΗΑΕ, μια αμφιλεγόμενη σχέση με τις ΗΠΑ και αντικρουόμενες ατζέντες με τη Ρωσία στη Συρία και τη Λιβύη.

Η οικονομία της χώρας βρίσκεται επίσης σε κατάσταση αβεβαιότητας. Αλλά ο Ερντογάν είναι ένας έξυπνος παίκτης, και εξακολουθεί να κατέχει μερικά σημαντικά χαρτιά: μια στρατηγική θέση στο νότιο πλευρό του ΝΑΤΟ, στρατιωτικές βάσεις των ΗΠΑ και την ικανότητα να ανοίξει ξανά τη κάνουλα και να στείλει εκατομμύρια Συριούς πρόσφυγες που φιλοξενούνται στην Τουρκία προς την Ευρώπη.

 

Γιατί η Τουρκία στέλνει δυνάμεις στη Λιβύη; Η απάντηση είναι το αέριο

 

Τα μεγάλα αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου που ανακαλύφθηκαν στην Ανατολική Μεσόγειο θα πρέπει ιδανικά να μεταφερθούν στην Ευρώπη μέσω του λεγόμενου αγωγού East Med που περιλαμβάνει την Αίγυπτο, το Ισραήλ, την Κύπρο και την Ελλάδα. Στα τέλη του περασμένου έτους, η Τουρκία και η κυβέρνηση της Λιβύης με έδρα την Τρίπολη υπέγραψαν συμφωνία για τα θαλάσσια σύνορα, εμποδίζοντας ενδεχομένως κάθε αγωγό προς την Ευρώπη. Η Αίγυπτος, η Ελλάδα και η Κύπρος διακήρυξαν τις δικές τους ζώνες, όπως η Τουρκία και η Λιβύη.

Ενώ η Ρωσία και η Τουρκία έχουν δείξει αντικρουόμενες ατζέντες στη Συρία και τη Λιβύη, στον αγωγό East Med, ενδέχεται να βρίσκονται στην ίδια πλευρά. Και τα δύο έθνη έχουν συμφέρον να μην διευρύνουν τον κατάλογο των προμηθευτών ανατολικής ενέργειας στην Ευρώπη.

Η ΕΕ ενεργεί με διάσπαρτο τρόπο. Η Γαλλία υποστηρίζει την Ελλάδα και στέλνει το ναυτικό της, η Γερμανία προσπαθεί να μεσολαβήσει, η Ιταλία παρακολουθεί με ανησυχία το ζήτημα της μετανάστευσης και οι Βρυξέλλες φαίνονται παράλυτες. Τα πράγματα είναι επίσης πολύ άσχημα για το ΝΑΤΟ, που διαγνώστηκε ως εγκεφαλικά νεκρό (!) από τον Γάλλο πρόεδρο Μακρόν.

Οι κοινές ναυτικές ασκήσεις στην περιοχή δεν βοηθούν στην ηρεμία. Σε τέτοιες περιπτώσεις, είναι πιθανά ατυχήματα και η ικανότητα διαχείρισης τους δεν μπορεί να θεωρηθεί δεδομένη.

Απαιτείται η αποκλιμάκωση και, για να το επιτύχουμε, πρέπει να δημιουργηθεί ένα είδος μηχανισμού διαβούλευσης. Μια ομάδα επαφών για την Ανατολική Μεσόγειο, όπου θα μπορούσαν να κατατεθούν και να συζητηθούν όλα τα πολιτικά, οικονομικά και νομικά παράπονα, μπορεί να αποτελέσει αφετηρία.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες πρέπει να εξετάσει το διορισμό ειδικού απεσταλμένου για την Ανατολική Μεσόγειο

Μια τέτοια ομάδα πρέπει να περιλαμβάνει όλα τα έθνη που βλέπουν τη λεκάνη της Μεσογείου, μαζί με τις ΗΠΑ, την ΕΕ, τη Ρωσία και ορισμένες άλλες μεγάλες ευρωπαϊκές δυνάμεις. Λαμβάνοντας υπόψη το καθεστώς της στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και ότι ο νότιος διάδρομος Belt and Road θα περάσει από την Ανατολική Μεσόγειο, η παρουσία της Κίνας μπορεί επίσης να είναι σημαντική.

Οι απόψεις που εκφράζονται σε αυτό το άρθρο ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντικατοπτρίζουν απαραίτητα τη συντακτική πολιτική του Middle East Eye.

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR