Greek-Turkish Relations

Στο ΝΑΤΟ «φέρνει» σήμερα η Αθήνα τις τουρκικές προκλήσεις

Σύμφωνα με πληροφορίες από την ελληνική πλευρά, στη συνεδρίαση του ανώτατου οργάνου του ΝΑΤΟ και ύστερα από ελληνικό αίτημα θα συζητηθεί η παραβατικότητα της Άγκυρας σε πολιτικό επίπεδο.

"Η Ελλάδα πέτυχε να προηγηθεί οποιασδήποτε τεχνικής συζήτησης σε επίπεδο ΝΑΤΟ, η πολιτική συζήτηση που θα γίνει αύριο στο λεγόμενο nat, δηλαδή, στο βορειοατλαντικό συμβούλιο και στο επίπεδο των νόμιμων αντιπροσώπων" επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές. Παράλληλα διαμηνύουν ότι η ελληνική πλευρά επιμένει ότι προϋπόθεση για κάθε συζήτηση είναι η αποχώρηση του Ορούτς Ρέις και των πολεμικών πλοίων που το συνοδεύουν.

CONTINUE READING

Οι ελληνικές θέσεις επαναλαμβάνονται για μια ακόμη φορά σε απάντηση διαρροής στο τουρκικό κρατικό πρακτορείο Anadolu, το οποίο ανέφερε νωρίτερα ότι αναβλήθηκε προγραμματισμένη για σήμερα συνάντηση τεχνικών - στρατιωτικών κλιμακίων Ελλάδας και Τουρκίας, αλλά τελικώς θα διεξαχθεί την Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου, στο αρχηγείο του ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα πάντα με το τουρκικό πρακτορείο, η συνάντηση "προγραμματίστηκε μετά από επικοινωνία του προέδρου της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν με τον γενικό γραμματέα του NATO, Γενς Στόλτενμπεργκ".

Ο διάλογος αυτός είχε προαναγγελθεί την προηγούμενη εβδομάδα από το γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ με την Αθήνα να αντιδρά έντονα, διαψεύδοντας τα περί διαλόγου. Σημειώνεται ότι ελληνικές πηγές επαναλαμβάνουν σε όλους τους τόνους ότι ουδεμία συζήτηση μπορεί να ξεκινήσει αν δεν μετακινηθεί το Ορούτς Ρέις.

Το Βορειοατλαντικό Συμβούλιο είναι το κύριο όργανο λήψης πολιτικών αποφάσεων στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ. Επιτηρεί την πολιτική και στρατιωτική διαδικασία που σχετίζεται με ζητήματα ασφαλείας που επηρεάζουν ολόκληρη τη Συμμαχία. Συγκεντρώνει εκπροσώπους κάθε χώρας-μέλους για να συζητήσει θέματα πολιτικής ή λειτουργίας που απαιτούν συλλογικές αποφάσεις, παρέχοντας ένα φόρουμ για ευρείες διαβουλεύσεις μεταξύ των μελών για όλα τα θέματα που αφορούν την ειρήνη και την ασφάλειά τους.

Συνεπώς η Ελληνική κυβέρνηση θα επιδιώξει μέσα και από αυτήν την διαδικασία την καταδίκη της πολιτικής της Άγκυρας εις βάρος άλλων χωρών συμμάχων της Βορειοατλαντικής συμμαχίας όπως είναι η Ελλάδα και η Κύπρος.

Ενημέρωση Δένδια σε Σακελλαροπούλου για τις εξελίξεις

"Επιδιώκουμε τον διάλογο, αλλά ο διάλογος δεν μπορεί να γίνει σε συνθήκες απειλών, εκφοβισμού και προκλήσεων" τόνισε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου κατά την συνάντησή της, στο Προεδρικό Μέγαρο, με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, ο οποίος την ενημέρωσε για τις εξελίξεις στα θέματα εξωτερική πολιτικής της χώρας.

Όπως σημείωσε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, τον τελευταίο καιρό βλέπουμε ένα κύμα κλιμακούμενων προκλήσεων από την πλευρά της Τουρκίας και υπογράμμισε ότι "η τουρκική ηγεσία, παραγνωρίζοντας τους κανόνες διεθνούς δικαίου και των σχέσεων καλής γειτονίας, δυναμιτίζει την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο με συνεχείς προκλήσεις κι ένα κύμα εμπρηστικών δηλώσεων".

Παράλληλα, επισήμανε ότι η Ελλάδα είναι απολύτως αποφασισμένη να υπερασπιστεί την εθνική της κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα και παρατήρησε ότι "η πλευρά που έχει προκαλέσει την κλιμάκωση πρέπει να είναι αυτή που θα οδηγήσει και στην αποκλιμάκωση".

Επιπροσθέτως, ανέφερε ότι η κυβέρνηση, με τις διπλωματικές πρωτοβουλίες που ανέλαβε και τις δυο πολύ σημαντικές συμφωνίες με την Αίγυπτο και την Ιταλία και γενικότερα με τη στάση της, έχει προκαλέσει ένα κύμα συμπαράστασης και κατανόησης των ελληνικών θέσεων και αποδοκιμασίας των τουρκικών προκλήσεων.

"Νομίζω ότι είναι καιρός η τουρκική ηγεσία να αντιληφθεί ότι η Ελλάδα, σε συνεργασία με τους συμμάχους της και πάντα βεβαίως με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο, θα κάνει ό,τι χρειαστεί για να υπερασπιστεί τα εθνικά της συμφέροντα" τόνισε η κ. Σακελλαροπούλου και κατέληξε λέγοντας πως είναι απολύτως αναγκαίο να εγκαταλειφθούν οι προκλήσεις τις οποίες βλέπουμε συνεχώς τον τελευταίο καιρό, προκειμένου να μείνει χώρος για τον διάλογο και για τη διπλωματία, στοιχεία αναγκαία για την ειρηνική συνύπαρξη, που ελπίζω να δούμε στο μέλλον.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας ενημερώνοντας την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, έκανε λόγο για μια πολύ δύσκολη περίοδο για τη χώρα και προσέθεσε "Δόξα τω Θεώ είχαμε σημαντικές επιτυχίες το τελευταίο χρονικό διάστημα: Οι υπογραφές των δυο συμφωνιών, με την Ιταλία και με την Αίγυπτο, αναδεικνύουν το ρόλο μας σαν παράγοντα σταθερότητας στην περιοχή".

Σημείωσε, επίσης, ότι οι παραπάνω συμφωνίες έρχονται να προστεθούν και στην αμυντική συμφωνία με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

"Είναι τρεις συμφωνίες σε έναν χρόνο, δεν ξέρω άλλη χώρα στον κόσμο που να το έχει κάνει αυτό" παρατήρησε.

Αναφερόμενος στην τουρκική προκλητικότητα υποστήριξε ότι "από την άλλη, όμως, προς Ανατολάς έχουμε την κλιμακούμενη τουρκική επιθετικότητα, η οποία οφείλω να πω προσεγγίζει και σημεία παραλογισμού" και τόνισε:

"Είναι κρίμα διότι η Ελλάδα είναι μια χώρα η οποία εκπέμπει παντού λογική, σοβαρότητα, σεβασμό στο διεθνές δίκαιο, σεβασμό στην ανάγκη για τη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας. Είναι κρίμα να έχουμε έναν γείτονα ο οποίος δεν προσλαμβάνει με τον ίδιο τρόπο την πραγματικότητα".

Νέο μήνυμα της Κομισιόν στην Άγκυρα


Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, υπεύθυνος για θέματα Εξωτερικών Υποθέσεων Πίτερ Στάνο, ζήτησε σε δηλώσεις του να σταματήσουν οι προκλήσεις και οι μονομερείς ενέργειες ενώ παράλληλα τόνισε τη σημασία της αλληλεγγύης της ΕΕ σε Ελλάδα και Κύπρο. Κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ρωτήθηκε για την αναφορά του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών για διαμεσολάβηση της Ελβετίας στο ζήτημα της Ανατολικής Μεσογείου.

Ο Πίτερ Στάνο, απαντώντας στην ερώτηση, σημείωσε ότι "καταγράφουμε τις προτάσεις για διαμεσολάβηση αλλά αυτό που είναι σημαντικό για την ΕΕ, είναι η ενότητά μας, η αλληλεγγύη μας με την Κύπρο, με την Ελλάδα και η ανάγκη να βρεθεί μία λύση".

Παράλληλα, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, υπεύθυνος για θέματα Εξωτερικών Υποθέσεων, επισήμανε κατηγορηματικά ότι πρέπει να σταματήσουν οι προκλήσεις και οι μονομερείς ενέργειες.

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR